Козарев примио државну делегацију Габона

05. авг 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Душан Козарев примио је данас делегацију Републике Габон, коју у вишедневној посети нашој земљи предводи заменик генералног секретара габонског Министарства иностраних послова Фабијен Омер Ндимина Дабу.

Козарев је у разговору са гостима истакао да је Србија заинтересована за јачање политичких и економских односа са Габоном, као традиционално пријатељском земљом и једним од наших најважнијих партнера у подсахарској Африци. 

Значајан корак у конкретизацији сарадње ће, уверен је Козарев, бити остварен кроз рад Мешовите комисије, која би требало да ове јесени заседа у Либрвилу.  

Сарадња би се, према његовим речима, могла интензивирати и на нивоу министарстава спољних послова, пре свега кроз размену искустава и обуку дипломатског кадра, што би додатно поспешило канале комуникације два министарстава.   

У разговору је изражена обострана спремност за отварање дипломатских представништава Габона у Србији, као и Србије у Габону.  

Са габонске стране изражена је заинтересованост за наставак учешћа у програму стипендирања студената „Свет у Србији“, у оквиру којег млади академци из Габона већ похађају наставу на нашим факултетима.