Међународна организација Франкофоније

Међународна организација Франкофоније (ОИФ) окупља 88 чланица (54 пуноправна члана, 7 придружених и 27 посматрача1) које спаја употреба и неговање француског језика. Те земље користе француски као национални језик, службени језик, језик међународне комуникације и као радни језик. Агенција за културно-техничку сарадњу (ACCT), основана 1970. године, прерасла је 1986. године у Међународну организацију франкофоније. Мото организације је једнакост, комплементарност и солидарност. ОИФ може у статусу посматрача присуствовати седницама СБ УН. Франкофонија своју улогу види у унапређивању културних и лингвистичких различитости и давању подршке изучавању француског језика, али и унапређивању мира, демократије и људских права, и развијању сарадње у функцији одрживог развоја и солидарности. Седиште ОИФ је у Паризу, а огранци се налазе у Либервилу (Габон), Ломеу (Того) и Ханоју (Вијетнам). ОИФ има представништва (канцеларије) у Бриселу, при ЕУ и у Адис Абеби, при седишту Афричке уније (АУ).

Највиша инстанца одлучивања у ОИФ-у је Самит шефова држава и влада, док се остале одлуке доносе на Министарској конференцији и Сталном савету (стални представници шефова држава или влада акредитовани при ОИФ).

Поред ових органа, институционална организација МО Франкофоније подразумева и генералног секретара, Парламентарну скупштину Франкофоније (АПФ) и директне „оператере" Франкофоније као што су Универзитетска агенција Франкофоније (АУФ), ТВ5 - Међународна франкофона телевизија, Удружење градоначелника франкофоних градова (АМИФ) као и сталне министарске конференције Франкофоније попут Конференције министара за образовање и Конференције министара за омладину и спорт.

Генерални секретар ОИФ је Луиз Мушикивабо из Руанде.

У циљу постепеног испуњавања услова за стицање пуноправног чланства, на 17. Самиту шефова држава и влада у Јеревану, 11. октобра 2018. године, Републици Србији је на основу поднетог досијеа/елабората додељен статус придруженог члана Франкофоније (од 2006. године Србија је у ОИФ била посматрач).

Француска ће бити домаћин 19. Самита шефова држава и влада почетком октобра 2024. године.  

Србија је наставила да унапређује своју сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, у циљу промоције њених вредности, у складу са својим спољнополитичким приоритетима, али и промоције употребе француског језика, укључујући и кроз потписивање и примену Меморандума о партнерству у државној франкофоној иницијативи за период 2023-2026. године, којим се поспешује учење и усавршавање француског језика у државној служби, а самим тим и његова употреба у билатералној и мултилатералној сарадњи.

Национални кореспондент за Франкофонију у Министарству спољних послова је Саша Ојданић, министар саветник.

Званични сајт Међународне организације Франкофоније је:  https://www.francophonie.org/

Контакти:
Амбасада Републике Србије у Паризу која радно покрива Међународну организацију Франкофоније:
http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Контакт у Министарству спољних послова Републике Србије: Сектор за мултилатералну сарадњу/Одељење за ОЕБС и Савет Европе, Тел: +381 11 306-8502, +381 11 306-8442, Е-пошта: odoebs@mfa.rs и sasa.ojdanic@mfa.rs

 

 


1 Чланице Франкофоније, осим држава, могу бити и територијални ентитети.