Kozarev primio državnu delegaciju Gabona

05. avg 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Dušan Kozarev primio je danas delegaciju Republike Gabon, koju u višednevnoj poseti našoj zemlji predvodi zamenik generalnog sekretara gabonskog Ministarstva inostranih poslova Fabijen Omer Ndimina Dabu.

Kozarev je u razgovoru sa gostima istakao da je Srbija zainteresovana za jačanje političkih i ekonomskih odnosa sa Gabonom, kao tradicionalno prijateljskom zemljom i jednim od naših najvažnijih partnera u podsaharskoj Africi. 

Značajan korak u konkretizaciji saradnje će, uveren je Kozarev, biti ostvaren kroz rad Mešovite komisije, koja bi trebalo da ove jeseni zaseda u Librvilu.  

Saradnja bi se, prema njegovim rečima, mogla intenzivirati i na nivou ministarstava spoljnih poslova, pre svega kroz razmenu iskustava i obuku diplomatskog kadra, što bi dodatno pospešilo kanale komunikacije dva ministarstava.   

U razgovoru je izražena obostrana spremnost za otvaranje diplomatskih predstavništava Gabona u Srbiji, kao i Srbije u Gabonu.  

Sa gabonske strane izražena je zainteresovanost za nastavak učešća u programu stipendiranja studenata „Svet u Srbiji“, u okviru kojeg mladi akademci iz Gabona već pohađaju nastavu na našim fakultetima.