Селаковић са градоначелником туниског града Мензел Бургибе

21. јул 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са Селимом Храгом, градоначелником туниског града Мензел Бургибе.

Изразивши задовољство због потписивања Споразума о братимљењу између Бајине Баште и Мензел Бургибе, Селаковић је истакао да је билатерална сарадња наших двеју земаља веома добра, те да су односи Србије и Туниса пријатељски и искрени.

Шеф српске дипломатије је госту пренео очекивање да ће, у години када обележавамо 65 година дипломатских односа, две државе наставити да иду путем унапређења сарадње и даљег интензивирања политичког дијалога.

Министар је саговорника упознао са резултатима реформи у Србији и потенцијалима за унапређење сарадње двеју држава на свим нивоима, додавши да ће, у том смислу, од великог значаја бити очекивана посета шефа дипломатије Туниса Отмана Жерандија.

Град Мензел Бургиба се налази на крајњем северу Туниса у региону Бизерте, и за наш народ је од велике важности јер се у њему налази српско војничко гробље, на којем је у Првом светском рату сахрањено 1.790 наших војника, што га чини највећим српским гробљем на северу Африке.

Међу војницима сахрањеним у Мензел Бургиби били су припадници Дринске дивизије, Четвртог пешадијског пука „Стефан Немања“, који је имао седиште у Ужицу, а у чијем саставу су били војници из читавог Златиборског округа, укључујући и оне из Бајине Баште.

Министар Селаковић изразио је захвалност градоначелнику Мензел Бургибе на бризи државе Тунис и туниског народа за српске меморијале, и на неговању успомене на српске војнике страдале у Првом светском рату.