Selaković sa gradonačelnikom tuniskog grada Menzel Burgibe

21. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa Selimom Hragom, gradonačelnikom tuniskog grada Menzel Burgibe.

Izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Bajine Bašte i Menzel Burgibe, Selaković je istakao da je bilateralna saradnja naših dveju zemalja veoma dobra, te da su odnosi Srbije i Tunisa prijateljski i iskreni.

Šef srpske diplomatije je gostu preneo očekivanje da će, u godini kada obeležavamo 65 godina diplomatskih odnosa, dve države nastaviti da idu putem unapređenja saradnje i daljeg intenziviranja političkog dijaloga.

Ministar je sagovornika upoznao sa rezultatima reformi u Srbiji i potencijalima za unapređenje saradnje dveju država na svim nivoima, dodavši da će, u tom smislu, od velikog značaja biti očekivana poseta šefa diplomatije Tunisa Otmana Žerandija.

Grad Menzel Burgiba se nalazi na krajnjem severu Tunisa u regionu Bizerte, i za naš narod je od velike važnosti jer se u njemu nalazi srpsko vojničko groblje, na kojem je u Prvom svetskom ratu sahranjeno 1.790 naših vojnika, što ga čini najvećim srpskim grobljem na severu Afrike.

Među vojnicima sahranjenim u Menzel Burgibi bili su pripadnici Drinske divizije, Četvrtog pešadijskog puka „Stefan Nemanja“, koji je imao sedište u Užicu, a u čijem sastavu su bili vojnici iz čitavog Zlatiborskog okruga, uključujući i one iz Bajine Bašte.

Ministar Selaković izrazio je zahvalnost gradonačelniku Menzel Burgibe na brizi države Tunis i tuniskog naroda za srpske memorijale, i na negovanju uspomene na srpske vojnike stradale u Prvom svetskom ratu.