Супруга председника Србије са првом дамом Зимбабвеа о унапређењу сарадње две земље

27. јул 2024.
Током своје дипломатске турнеје по афричким земљама, супруга председника Србије и наша колегиница Тамара Вучић састала се са првом дамом Зимбабвеа Оксилијом Мнангагва.

Овај сусрет био је прилика за размену мишљења и разговор о темама од заједничког интереса. 

„Захвалила сам првој дами на подршци коју Република Зимбаве пружа Србији када су у питању најважнији национални интереси и још једном истакла да наше две земље баштине пријатељски однос, испуњен разумевањем и поштовањем“, изјавила је Тамара Вучић након сусрета. 

На састанку су разматране теме унапређења образовања, туризма, спорта и културне сарадње.  

„Предложила сам ближу и интензивнију сарадњу у области образовања, културе и спорта“, рекла је супруга председника Србије и посебно истакла важност сарадње у области образовања, наглашавајући улогу дигиталне технологије у савременом школству.   

Прва дама Зимбабвеа поделила је своја искуства у развоју програма и иницијатива за побољшање положаја жена и деце у њеној земљи. 

Током сусрета, обе стране су изразиле спремност за даље јачање билатералних односа и продубљивање сарадње у областима од виталног значаја за добробит грађана двеју земаља.  

Посебно је наглашена важност културне размене и очувања културног наслеђа, што доприноси бољем разумевању и пријатељству међу народима. 

Супруга председника Србије и прва дама Зимбабвеа договориле су се о будућим корацима и иницијативама које ће допринети унапређењу односа и сарадње двеју земаља. 

Супруга председника Србије Тамара Вучић и чланови српске делегације претходно су током посете  Зимбабвеу, у оквиру вишедневног боравка у земљама афричког континтета, на позив прве даме Зимбабвеа Оксилије Мнангагва присуствовала Регионалном форуму о гастрономији у Африци. 

Овај Форум, у организацији прве даме Зимбабвеа и агенције Уједињених нација задужене за промоцију одговорног, одрживог и универзално приступачног туризма (УН туризам), одржава се први пут на афричком континенту, у циљу представљања богате гастрономске и туристичке понуде Африке. 

На форуму су се обратили председник Зимбабвеа др Емерсон Мнангагва и прва дама Оксилија Мнангагва.  

„У разговору са генералним секретаром Уједињених нација за туризам Зурабом Пололикапвилијем, изразила сам интересовање за сарадњу и размотрила могућност организовања сличног Форума који би окупио земље нашег региона“, истакла је супруга председника Србије. 

Током боравка у Зимбабвеу, чланови српске делегације посетили су и Основну школу „Баобаб“ и уручили им донацију. 

„У име Републике Србије уручујем вам 95 таблета, са жељом да их користите за учење, помало и за забаву, као и истраживање других крајева света, пре него што довољно порастете и то учините и уживо, враћајући се након тога у своју земљу, јер ту је срце“, рекла је Тамара Вучић током обраћања ученицима ове школе. 

Прва дама Зимбабвеа је захвалила на донацији истакавши важност учења и свакодневног напредовања. 

Присутни званичници из свих делова Африке су нагласили да је ово потез вредан хвале и да ће несумњиво одјекнути континентом.

Извор: Тањуг