Supruga predsednika Srbije sa prvom damom Zimbabvea o unapređenju saradnje dve zemlje

27. jul 2024.
Tokom svoje diplomatske turneje po afričkim zemljama, supruga predsednika Srbije i naša koleginica Tamara Vučić sastala se sa prvom damom Zimbabvea Oksilijom Mnangagva.

Ovaj susret bio je prilika za razmenu mišljenja i razgovor o temama od zajedničkog interesa. 

„Zahvalila sam prvoj dami na podršci koju Republika Zimbave pruža Srbiji kada su u pitanju najvažniji nacionalni interesi i još jednom istakla da naše dve zemlje baštine prijateljski odnos, ispunjen razumevanjem i poštovanjem“, izjavila je Tamara Vučić nakon susreta. 

Na sastanku su razmatrane teme unapređenja obrazovanja, turizma, sporta i kulturne saradnje.  

„Predložila sam bližu i intenzivniju saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i sporta“, rekla je supruga predsednika Srbije i posebno istakla važnost saradnje u oblasti obrazovanja, naglašavajući ulogu digitalne tehnologije u savremenom školstvu.   

Prva dama Zimbabvea podelila je svoja iskustva u razvoju programa i inicijativa za poboljšanje položaja žena i dece u njenoj zemlji. 

Tokom susreta, obe strane su izrazile spremnost za dalje jačanje bilateralnih odnosa i produbljivanje saradnje u oblastima od vitalnog značaja za dobrobit građana dveju zemalja.  

Posebno je naglašena važnost kulturne razmene i očuvanja kulturnog nasleđa, što doprinosi boljem razumevanju i prijateljstvu među narodima. 

Supruga predsednika Srbije i prva dama Zimbabvea dogovorile su se o budućim koracima i inicijativama koje će doprineti unapređenju odnosa i saradnje dveju zemalja. 

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i članovi srpske delegacije prethodno su tokom posete  Zimbabveu, u okviru višednevnog boravka u zemljama afričkog kontinteta, na poziv prve dame Zimbabvea Oksilije Mnangagva prisustvovala Regionalnom forumu o gastronomiji u Africi. 

Ovaj Forum, u organizaciji prve dame Zimbabvea i agencije Ujedinjenih nacija zadužene za promociju odgovornog, održivog i univerzalno pristupačnog turizma (UN turizam), održava se prvi put na afričkom kontinentu, u cilju predstavljanja bogate gastronomske i turističke ponude Afrike. 

Na forumu su se obratili predsednik Zimbabvea dr Emerson Mnangagva i prva dama Oksilija Mnangagva.  

„U razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija za turizam Zurabom Pololikapvilijem, izrazila sam interesovanje za saradnju i razmotrila mogućnost organizovanja sličnog Foruma koji bi okupio zemlje našeg regiona“, istakla je supruga predsednika Srbije. 

Tokom boravka u Zimbabveu, članovi srpske delegacije posetili su i Osnovnu školu „Baobab“ i uručili im donaciju. 

„U ime Republike Srbije uručujem vam 95 tableta, sa željom da ih koristite za učenje, pomalo i za zabavu, kao i istraživanje drugih krajeva sveta, pre nego što dovoljno porastete i to učinite i uživo, vraćajući se nakon toga u svoju zemlju, jer tu je srce“, rekla je Tamara Vučić tokom obraćanja učenicima ove škole. 

Prva dama Zimbabvea je zahvalila na donaciji istakavši važnost učenja i svakodnevnog napredovanja. 

Prisutni zvaničnici iz svih delova Afrike su naglasili da je ovo potez vredan hvale i da će nesumnjivo odjeknuti kontinentom.

Izvor: Tanjug