Селаковић и Чавушоглу разговарали о реализацији трећег Високог савета за сарадњу Србије и Турске

11. јан 2022.
Mинистaр спољних послова Србије Никола Селаковић имао је данас телефонски разговор са министром иностраних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом о реализацији трећег Високог савета за сарадњу, чије је заседање заказано за 18. јануар у Турској.

Селаковић је истакао да Србија придаје велики значај раду Високог савета за сарадњу, и да је заинтересована за потписивање што већег броја споразума током предстојећег заседања.

Министар Селаковић је истакао да је рад Високог савета за сарадњу ојачао партнерство Србије и Турске, а што је било видљиво након одржавања друге седнице приликом посете председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, у октобру 2019. године.

Шеф српске дипломатије се у разговору осврнуо на достигнути ниво билатералних односа Србије и Турске, констатујући да су они на највишем нивоу у новијој историји, чему су умногоме допринели изузетни лични и професионални односи председника Вучића и Ердогана.

Селаковић и Чавушоглу су размотрили и актуелну политичку ситуацију у БиХ, а шеф српске дипломатије је пренео став да политичка криза у БиХ може бити решена једино дијалогом, у складу са Дејтонским споразумом, и да сваки покушај једностраног наметања решења никада није донео ништа добро.