Selaković i Čavušoglu razgovarali o realizaciji trećeg Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske

11. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je danas telefonski razgovor sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o realizaciji trećeg Visokog saveta za saradnju, čije je zasedanje zakazano za 18. januar u Turskoj.

Selaković je istakao da Srbija pridaje veliki značaj radu Visokog saveta za saradnju, i da je zainteresovana za potpisivanje što većeg broja sporazuma tokom predstojećeg zasedanja.

Ministar Selaković je istakao da je rad Visokog saveta za saradnju ojačao partnerstvo Srbije i Turske, a što je bilo vidljivo nakon održavanja druge sednice prilikom posete predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, u oktobru 2019. godine.

Šef srpske diplomatije se u razgovoru osvrnuo na dostignuti nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske, konstatujući da su oni na najvišem nivou u novijoj istoriji, čemu su umnogome doprineli izuzetni lični i profesionalni odnosi predsednika Vučića i Erdogana.

Selaković i Čavušoglu su razmotrili i aktuelnu političku situaciju u BiH, a šef srpske diplomatije je preneo stav da politička kriza u BiH može biti rešena jedino dijalogom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, i da svaki pokušaj jednostranog nametanja rešenja nikada nije doneo ništa dobro.