ППВ и МСП Дачић са председником Сената Француске

25. нов 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са председником Сената Републике Француске Жераром Ларшеом, који, са делегацијом сенатора коју предводи, борави у званичној посети Београду.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је подвукао историјски значај прве посете председника француског Сената Републици Србији. Министар Дачић је подсетио на традиционалне пријатељске односе две земље и блискост два народа, али и билатералне односе подигнуте на ниво стратешког партнерства.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је указао на значај наставка политичког дијалога изразивши наду да ће се наставити контакти и посете на највишем и високом нивоу. Подсетио је да међусобни контакти и разговори враћају сећање на све оно што је Србији и Француској заједничко и што их, кроз дугу и богату историју два народа, повезује.

Председник Сената Републике Француске Жерар Ларше потврдио је значај стратешког партнерства две земље, нарочито његову економску, културну и одбрамбену димензију. Истакао је значај присуства и представљања на високом нивоу Републике Србије на Самиту и Министарској конференцији Франкофоније у Ђерби, у новембру ове године, сматрајући да Међународна организација Франкофоније треба да, поред економске, има већу политичку улогу на међународном плану. Сенатор Ларше је нарочито истакао важност сусрета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића са председником Републике Француске Емануелом Макроном на маргинама Самита.

Председник Сената Републике Француске Жерар Ларше је овом приликом потврдио подршку и понудио сву неопходну помоћ Француске у циљу евроинтеграција Републике Србије, а посебно кроз сарадњу надлежних одбора два парламента. 

Размотрена су и питања из домена политике и економије, регионална ситуација на Балкану, као  и актуелна међународна питања.