PPV i MSP Dačić sa predsednikom Senata Francuske

25. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom, koji, sa delegacijom senatora koju predvodi, boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je podvukao istorijski značaj prve posete predsednika francuskog Senata Republici Srbiji. Ministar Dačić je podsetio na tradicionalne prijateljske odnose dve zemlje i bliskost dva naroda, ali i bilateralne odnose podignute na nivo strateškog partnerstva.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ukazao na značaj nastavka političkog dijaloga izrazivši nadu da će se nastaviti kontakti i posete na najvišem i visokom nivou. Podsetio je da međusobni kontakti i razgovori vraćaju sećanje na sve ono što je Srbiji i Francuskoj zajedničko i što ih, kroz dugu i bogatu istoriju dva naroda, povezuje.

Predsednik Senata Republike Francuske Žerar Larše potvrdio je značaj strateškog partnerstva dve zemlje, naročito njegovu ekonomsku, kulturnu i odbrambenu dimenziju. Istakao je značaj prisustva i predstavljanja na visokom nivou Republike Srbije na Samitu i Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Đerbi, u novembru ove godine, smatrajući da Međunarodna organizacija Frankofonije treba da, pored ekonomske, ima veću političku ulogu na međunarodnom planu. Senator Larše je naročito istakao važnost susreta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na marginama Samita.

Predsednik Senata Republike Francuske Žerar Larše je ovom prilikom potvrdio podršku i ponudio svu neophodnu pomoć Francuske u cilju evrointegracija Republike Srbije, a posebno kroz saradnju nadležnih odbora dva parlamenta. 

Razmotrena su i pitanja iz domena politike i ekonomije, regionalna situacija na Balkanu, kao  i aktuelna međunarodna pitanja.