Козарев у Бечу на обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15. сеп 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев присуствовао је у Бечу свечаности поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе и честитајући празник поручио да је дијаспора увек била и биће поуздан ослонац матици и значајан фактор њеног укупног напретка.

„Велика ми је част што у име Министарства спољних послова Републике Србије данас присуствујем свечаности Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Под српском тробојком, заставом слободе и мира, овај празник сабира све Србе, где год били. У сећању на пробој Солунског фронта у Првом светском рату, у овом дану светкујемо наше заједништво које смо по цену изузетних напора и жртава успели да сачувамо кроз векове”, истакао је Козарев. 

Беч је град, нагласио је обраћајући се окупљенима, који је вековима био део српске историјске судбине и који данас, захваљујући бројној заједници српских исељеника, чува српски духовни код, указујући да је значај овог празника у томе јер се заједнички прославља са сународницима из Републике Српске.

Козарев је подсетио да је Аустрија била стваралачко исходиште бројних „бечких Срба“, од Вука Караџића, Доситеја, Ђуре Јакшића, Паје Јовановића, па до Милутина Миланковића, затим и Николе Тесле и Иве Андрића који су се обрели у Грацу. 

„Та веза и даље постоји. Уверен сам, имајући то у виду, да су аустријски градови данас, као и у прошлости, место где представници српске заједнице и даље бране своја духовна упоришта која потичу из напуштене српске отаџбине. Кроз активности више од стотину савеза, заједница, клубова, друштава и удружења, чувају нашу традицију, језик и писмо, укључујући се, истовремено, и у друштвено-политички живот Аустрије и њене престонице. А изнад свега, ослањају се једни на друге”, поручио је Козарев. 

Према његовим речима, величина наших људи, не само у Аустрији, него у целом свету, огледа се у томе да не заборављају корене, посебно оне на Косову и Метохији. 

„Са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону под својим окриљем, Министарство спољних послова ради и на јачању своје дипломатско-конзуларне мреже у области сарадње са дијаспором, јер су управо дипломатско – конзуларна мрежа и њени запослени место првог контакта са матичном државом у иностранству. Сваке године, Управа путем Конкурса за суфинансирање пројеката, подстиче активности српских удружења и организација у иностранству. Тако је ове и протекле године определила скоро 17 милиона динара за 48 пројекта у Аустрији”, истакао је Козарев.

Србија, нагласио је, уз убрзани развој инфраструктуре последњих година, отвара нове, реалне могућности заинтересованима за улагање, а са представницима Републике Аустрије и Беча одржавају се стални контакти. 

„Дијаспора је увек била и биће поуздан ослонац матици и значајан фактор њеног укупног напретка. Зато као генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије користим и ову прилику да вам захвалим и изразим спремност наше куће да настави да унапређује однос државе са дијаспором. Без обзира на даљине које вас деле од огњишта, из којег сте се отиснули за бољим животом, Србија ће вас на свом прагу увек дочекати загрљајем. Нека се вечно вијори српска тробојка, застава слободе и мира! Живело српско јединство!” поручио је Козарев на крају обраћања. 

Свечаности у Бечу поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе присуствовали су представници институција Републике Србије, Амбасаде Србије у Бечу, српских удружења из дијаспоре, свештенство и бројни гости.