Kozarev u Beču na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15. sep 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev prisustvovao je u Beču svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i čestitajući praznik poručio da je dijaspora uvek bila i biće pouzdan oslonac matici i značajan faktor njenog ukupnog napretka.

„Velika mi je čast što u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije danas prisustvujem svečanosti Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Pod srpskom trobojkom, zastavom slobode i mira, ovaj praznik sabira sve Srbe, gde god bili. U sećanju na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, u ovom danu svetkujemo naše zajedništvo koje smo po cenu izuzetnih napora i žrtava uspeli da sačuvamo kroz vekove”, istakao je Kozarev. 

Beč je grad, naglasio je obraćajući se okupljenima, koji je vekovima bio deo srpske istorijske sudbine i koji danas, zahvaljujući brojnoj zajednici srpskih iseljenika, čuva srpski duhovni kod, ukazujući da je značaj ovog praznika u tome jer se zajednički proslavlja sa sunarodnicima iz Republike Srpske.

Kozarev je podsetio da je Austrija bila stvaralačko ishodište brojnih „bečkih Srba“, od Vuka Karadžića, Dositeja, Đure Jakšića, Paje Jovanovića, pa do Milutina Milankovića, zatim i Nikole Tesle i Ive Andrića koji su se obreli u Gracu. 

„Ta veza i dalje postoji. Uveren sam, imajući to u vidu, da su austrijski gradovi danas, kao i u prošlosti, mesto gde predstavnici srpske zajednice i dalje brane svoja duhovna uporišta koja potiču iz napuštene srpske otadžbine. Kroz aktivnosti više od stotinu saveza, zajednica, klubova, društava i udruženja, čuvaju našu tradiciju, jezik i pismo, uključujući se, istovremeno, i u društveno-politički život Austrije i njene prestonice. A iznad svega, oslanjaju se jedni na druge”, poručio je Kozarev. 

Prema njegovim rečima, veličina naših ljudi, ne samo u Austriji, nego u celom svetu, ogleda se u tome da ne zaboravljaju korene, posebno one na Kosovu i Metohiji. 

„Sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pod svojim okriljem, Ministarstvo spoljnih poslova radi i na jačanju svoje diplomatsko-konzularne mreže u oblasti saradnje sa dijasporom, jer su upravo diplomatsko – konzularna mreža i njeni zaposleni mesto prvog kontakta sa matičnom državom u inostranstvu. Svake godine, Uprava putem Konkursa za sufinansiranje projekata, podstiče aktivnosti srpskih udruženja i organizacija u inostranstvu. Tako je ove i protekle godine opredelila skoro 17 miliona dinara za 48 projekta u Austriji”, istakao je Kozarev.

Srbija, naglasio je, uz ubrzani razvoj infrastrukture poslednjih godina, otvara nove, realne mogućnosti zainteresovanima za ulaganje, a sa predstavnicima Republike Austrije i Beča održavaju se stalni kontakti. 

„Dijaspora je uvek bila i biće pouzdan oslonac matici i značajan faktor njenog ukupnog napretka. Zato kao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije koristim i ovu priliku da vam zahvalim i izrazim spremnost naše kuće da nastavi da unapređuje odnos države sa dijasporom. Bez obzira na daljine koje vas dele od ognjišta, iz kojeg ste se otisnuli za boljim životom, Srbija će vas na svom pragu uvek dočekati zagrljajem. Neka se večno vijori srpska trobojka, zastava slobode i mira! Živelo srpsko jedinstvo!” poručio je Kozarev na kraju obraćanja. 

Svečanosti u Beču povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srbije, Ambasade Srbije u Beču, srpskih udruženja iz dijaspore, sveštenstvo i brojni gosti.