Козарев са амбасадором Либије

16. јул 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев, састао се данас са амбасадором Државе Либије у Србији Мохамедом Галбуном.

Козарев је указао да су Србија и Либија две пријатељске земље са дугом традицијом односа, који потичу још из периода некадашње Југославије, што уједно представља и један од важних предуслова за даље јачање међусобних веза у свим областима.

Имајући то у виду, један од кључних аспеката унапређења сарадње са Либијом, оценио је Козарев, јесте јачање привредне сарадње две земље.

С тим у вези, генерални секретар и амбасадор су указали да би до краја године требало да буде одржан сајам српске привреде у Триполију, што ће бити позитиван сигнал за повратак фирми из Србије на тржите Либије.

Такође, узимајући у обзир да ће Београд 2027. године бити домаћин Специјализоване изложбе „Експо“, Козарев је изразио наду да ће Либија бити један од учесника те велике међународне манифестације.

Саговорници су подсетили и на то да је пре пар година потписан и Споразум о сарадњи између Дипломатске академије и Института за дипломатске студије, који су под окриљем министарства спољних послова Србије и Либије, а који омогућава размену искустава и међусобне посете полазника ових институција.

Узајамне посете државних званичника на свим нивоима, као и повезивање две економије у разним областима, према речима Козарева, биће чврст темељ за унапређење свеобухватних односа Србије и Либије.