Kozarev sa ambasadorom Libije

16. jul 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev, sastao se danas sa ambasadorom Države Libije u Srbiji Mohamedom Galbunom.

Kozarev je ukazao da su Srbija i Libija dve prijateljske zemlje sa dugom tradicijom odnosa, koji potiču još iz perioda nekadašnje Jugoslavije, što ujedno predstavlja i jedan od važnih preduslova za dalje jačanje međusobnih veza u svim oblastima.

Imajući to u vidu, jedan od ključnih aspekata unapređenja saradnje sa Libijom, ocenio je Kozarev, jeste jačanje privredne saradnje dve zemlje.

S tim u vezi, generalni sekretar i ambasador su ukazali da bi do kraja godine trebalo da bude održan sajam srpske privrede u Tripoliju, što će biti pozitivan signal za povratak firmi iz Srbije na tržite Libije.

Takođe, uzimajući u obzir da će Beograd 2027. godine biti domaćin Specijalizovane izložbe „Ekspo“, Kozarev je izrazio nadu da će Libija biti jedan od učesnika te velike međunarodne manifestacije.

Sagovornici su podsetili i na to da je pre par godina potpisan i Sporazum o saradnji između Diplomatske akademije i Instituta za diplomatske studije, koji su pod okriljem ministarstva spoljnih poslova Srbije i Libije, a koji omogućava razmenu iskustava i međusobne posete polaznika ovih institucija.

Uzajamne posete državnih zvaničnika na svim nivoima, kao i povezivanje dve ekonomije u raznim oblastima, prema rečima Kozareva, biće čvrst temelj za unapređenje sveobuhvatnih odnosa Srbije i Libije.