Козарев са амбасадором Азербејџана

18. сеп 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев састао се данас са амбасадором Републике Азербејџан у Србији Камилом Хасијевом, са којим је разговарао о досадашњој, али и унапређењу будуће сарадње између две земље.

Козерев је на састанку оценио да Србија и Азербејџан имају традиционално пријатељске односе, који су на свом историјском максимуму, најпре захваљујући блиској сарадњи двојице председника Александра Вучића и Илхама Алијева.

Према речима генералног секретара, Србија и Азербејџан данас развијају и јачају стратешко партнерство у свим областима сарадње, а посебно када је реч о сфери енергетике.

Козарев је захвалио на принципијелном ставу Азербејџана у вези са поштовањем територијалног интегритета и суверенитета Србије, истакнувши да ће две земље наставити једна другој да пружају узајамну подршку у оквиру међународне арене.

С тим у вези, Козарев је информисао саговорника о изузетно тешком положају српске заједнице на Косову и Метохији, нагласивши да су једностраним потезима Приштине Србима нарушена основна људска, политичка и економска права.

Додао је да Аљбин Курти већ годинама уназад спроводи терор на српским становништвом, који је довео до тога да је само у последњих годину дана 15% Срба напустило нашу јужну покрајину.

Београд је посвећен очувању мира и дијалогу као механизму нормализације односа, рекао је генерални секретар и навео да ћемо наставити да инсистирамо код међународне заједнице да тај процес поново постави као један од својих политичких приоритета у циљу проналаска одрживог решења.

Узимајући у обзир да ће Београд бити домаћин Специјализоване изложбе Експо 2027, Козарев је изразио наду да ће Азербејџан бити један од примећенијих учесника на овој престижној манифестацији.