Kozarev sa ambasadorom Azerbejdžana

18. sep 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev sastao se danas sa ambasadorom Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamilom Hasijevom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj, ali i unapređenju buduće saradnje između dve zemlje.

Kozerev je na sastanku ocenio da Srbija i Azerbejdžan imaju tradicionalno prijateljske odnose, koji su na svom istorijskom maksimumu, najpre zahvaljujući bliskoj saradnji dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.

Prema rečima generalnog sekretara, Srbija i Azerbejdžan danas razvijaju i jačaju strateško partnerstvo u svim oblastima saradnje, a posebno kada je reč o sferi energetike.

Kozarev je zahvalio na principijelnom stavu Azerbejdžana u vezi sa poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, istaknuvši da će dve zemlje nastaviti jedna drugoj da pružaju uzajamnu podršku u okviru međunarodne arene.

S tim u vezi, Kozarev je informisao sagovornika o izuzetno teškom položaju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, naglasivši da su jednostranim potezima Prištine Srbima narušena osnovna ljudska, politička i ekonomska prava.

Dodao je da Aljbin Kurti već godinama unazad sprovodi teror na srpskim stanovništvom, koji je doveo do toga da je samo u poslednjih godinu dana 15% Srba napustilo našu južnu pokrajinu.

Beograd je posvećen očuvanju mira i dijalogu kao mehanizmu normalizacije odnosa, rekao je generalni sekretar i naveo da ćemo nastaviti da insistiramo kod međunarodne zajednice da taj proces ponovo postavi kao jedan od svojih političkih prioriteta u cilju pronalaska održivog rešenja.

Uzimajući u obzir da će Beograd biti domaćin Specijalizovane izložbe Ekspo 2027, Kozarev je izrazio nadu da će Azerbejdžan biti jedan od primećenijih učesnika na ovoj prestižnoj manifestaciji.