Селаковић: Традиционално блиске везе и пријатељство Србије и Габона

28. јул 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Габонске Републике Микаелом Мусом Адамом.

Селаковић је у обраћању новинарима након састанка констатовао да су данашњи разговори били прилика да афирмишемо наше традиционално пријатељске односе, а у сусрет 2023. години, када ће Србија и  Габон обележити 50 година од успостављања дипломатских односа.

Министар Селаковић је изразио и наду да ћемо наредне године бити у прилици да председник Србије Александар Вучић угости председника Габона Али Бонга Ондимбу у званичној државној посети.

Билатерални односи две земље су, како је оценио, утемељени на традиционално блиским везама и пријатељству које је деценијама давало озбиљне резултате, и веома смо заинтересовани за наставак интензивног политичког дијалога.

„Након првог састанка који смо имали, међу нама двојицом влада висок ниво политичког разумевања и опредељеност за интензивирање наше сарадње у многим областима, као што су пољопривреда, туризам, модерне технологије, грађевина, здравство, одбрана, фармација, образовање, култура и уметност“, прецизирао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је додао да се у разговору уверио у напоре које Габон чини на економској диверсификацији, и успехе које чини на том пољу.

Изванредни су, према његовим речима, на пример, резултати које Габон показује у плавој и зеленој економији, као и промоцији родне равноправности.

„Разменили смо мишљења и о интензивирању сарадње на политичком плану. Разговарали смо о политичкој ситуацији, питањима која су за нас од великог значаја, и договорили смо се да наставимо да сарађујемо. Србија и Габон деле веома блиске ставове о неопходности поштовања међународног права и очувања равноправности, мира и стабилности у свету“, казао је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио опредељеност Србије за рад на наставку политичког дијалога и унапређењу свеукупне сарадње две пријатељске земље.

Министар Муса Адамо изразио је велико задовољство због посете Београду, преневши поздраве председника Али Бонга Ондимбе и свих Габонаца, који се, како је рекао, сећају успешне сарадње из времена некадашње Југославије, као и сарадње са предузећима из Србије која су радила у Габону.

Захваливши на јединственом гостопримству, министар Муса Адамо констатовао је да је Србија увек била пријатељска земља и да Габон има посебне историјске везе са Србијом.

Према његовим речима, многи Габонци студирали су у Београду и могли су да искористе све предности тога.

„Габон данас ради на диверсификацији економије, јер нафта чини више зла него добра земљи, па покушавамо да то диверсификујемо стварајући додатну вредност, и сви партнери који могу да нам помогну су добродошли да направимо од Габона пример успеха“, рекао је шеф габонске дипломатије.

Министри су данас потписали и низ докумената: Протокол о наставку важења билатералних споразума закључених са Социјалистичком Федеративном Републиком Југославијом између Владе Републике Србије и Владе Републике Габон, Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Габон о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Габон у области науке, технологије, образовања и културе и Меморандум о сарадњи у области пољопривреде.