Selaković: Tradicionalno bliske veze i prijateljstvo Srbije i Gabona

28. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaelom Musom Adamom.

Selaković je u obraćanju novinarima nakon sastanka konstatovao da su današnji razgovori bili prilika da afirmišemo naše tradicionalno prijateljske odnose, a u susret 2023. godini, kada će Srbija i  Gabon obeležiti 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Selaković je izrazio i nadu da ćemo naredne godine biti u prilici da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugosti predsednika Gabona Ali Bonga Ondimbu u zvaničnoj državnoj poseti.

Bilateralni odnosi dve zemlje su, kako je ocenio, utemeljeni na tradicionalno bliskim vezama i prijateljstvu koje je decenijama davalo ozbiljne rezultate, i veoma smo zainteresovani za nastavak intenzivnog političkog dijaloga.

„Nakon prvog sastanka koji smo imali, među nama dvojicom vlada visok nivo političkog razumevanja i opredeljenost za intenziviranje naše saradnje u mnogim oblastima, kao što su poljoprivreda, turizam, moderne tehnologije, građevina, zdravstvo, odbrana, farmacija, obrazovanje, kultura i umetnost“, precizirao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je dodao da se u razgovoru uverio u napore koje Gabon čini na ekonomskoj diversifikaciji, i uspehe koje čini na tom polju.

Izvanredni su, prema njegovim rečima, na primer, rezultati koje Gabon pokazuje u plavoj i zelenoj ekonomiji, kao i promociji rodne ravnopravnosti.

„Razmenili smo mišljenja i o intenziviranju saradnje na političkom planu. Razgovarali smo o političkoj situaciji, pitanjima koja su za nas od velikog značaja, i dogovorili smo se da nastavimo da sarađujemo. Srbija i Gabon dele veoma bliske stavove o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava i očuvanja ravnopravnosti, mira i stabilnosti u svetu“, kazao je Selaković.

Ministar Selaković je izrazio opredeljenost Srbije za rad na nastavku političkog dijaloga i unapređenju sveukupne saradnje dve prijateljske zemlje.

Ministar Musa Adamo izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete Beogradu, prenevši pozdrave predsednika Ali Bonga Ondimbe i svih Gabonaca, koji se, kako je rekao, sećaju uspešne saradnje iz vremena nekadašnje Jugoslavije, kao i saradnje sa preduzećima iz Srbije koja su radila u Gabonu.

Zahvalivši na jedinstvenom gostoprimstvu, ministar Musa Adamo konstatovao je da je Srbija uvek bila prijateljska zemlja i da Gabon ima posebne istorijske veze sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, mnogi Gabonci studirali su u Beogradu i mogli su da iskoriste sve prednosti toga.

„Gabon danas radi na diversifikaciji ekonomije, jer nafta čini više zla nego dobra zemlji, pa pokušavamo da to diversifikujemo stvarajući dodatnu vrednost, i svi partneri koji mogu da nam pomognu su dobrodošli da napravimo od Gabona primer uspeha“, rekao je šef gabonske diplomatije.

Ministri su danas potpisali i niz dokumenata: Protokol o nastavku važenja bilateralnih sporazuma zaključenih sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gabon, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gabon o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gabon u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja i kulture i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.