Селаковић: Србија и Екваторијална Гвинеја на путу јачања сарадње

10. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, на почетку званичне посете земљама централне Африке, са министром иностраних послова Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Ангуеом.

Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, рекао да је данас историјски дан за односе двеју земаља, јер је први пут један министар спољних послова Србије у посети Екваторијалној Гвинеји.

„Данас смо потписали много важних и корисних споразума за наше две земље и ово је само почетак наше добре сарадње. Ми смо пријатељске земље и није реч само о формалном пријатељству. Екваторијална Гвинеја подржава Србију у најважнијем националном и државном питању, а то је очување нашег државног интегритета и суверенитета“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је поручио да народ Екваторијалне Гвинеје у Србији има поузданог пријатеља, и изразио уверење да ће две земље сарадњом, разменом искустава и унапређењем економске и трговинске размене имати обострану корист.

Прошле године су, како је подсетио министар Селаковић, две државе подигле ниво економске сарадње и то треба да наставе да чине, али и да сарађују на свим другим пољима.

„То значи да се не подржавамо само формално, већ да та сарадња има ефективан значај, да се међусобно подржавамо у међународним форумима, у међународним организацијама, у стварима од мултилатералног значаја али и у стварима од билатералног интереса“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је, такође, истакао значај подизања нивоа дипломатске сарадње, као и сарадње у области пољопривреде, и изразио задовољство због чињенице да је Србија у прилици да пријатељском народу Екваторијалне Гвинеје помогне са 30.000 доза антиковид вакцина.

Двојица министара данас су потписали низ међудржавних споразума: Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум о пријатељству и сарадњи две владе, Меморандум о сарадњи протокола два министарства спољних послова, Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, Уговор о донацији вакцина против вируса корона и Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде.

Министар Селаковић ће се данас у Екваторијалној Гвинеји састати и са председником Теодором Објангом Нгемом Мбасогом и потпредседником Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.