Covid-19 - услови за путовање

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 27. јануара 2022.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

ВАЖНО
Скрећемо пажњу да и поред наведених информација на сајту, постоји могућност да авио компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса COVID-19, те сугеришемо да контактирате одабраног авио превозника и детаљно се информишете о условима укрцавања на лет.

АЗЕРБЕЈЏАН
Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак и излазак из Републике Азербејџан авионским превозом, уколико поседују следећа два документа:
- потврду о негативном PCR тесту на Ковид-19, не старију од 72 сата и
- званични документ, издат од стране релевантне државе, којом се потврђује потпуна вакцинација или потврда о прележаној инфекцији изазваној вирусом Ковид-19 (Ковид пасош).
Особама старости од 1 до 18 година за улазак у земљу потребна је само потврда о негативном резултату PCR теста.
Сертификат тј. Ковид пасош мора имати QR код који потврђује његову ваљаност (пожељно је да и резултат PCR теста поседује овај код, како би се убрзале формалне процедуре на аеродрому, али није неопходно). Потребне потврде се проверавају током пријављивања на лет на полазном аеродрому.
Држављанима Републике Србије визе ће се издавати (на основу Ковид пасоша за особе старије од 18 година) у дипломатским представништвима и конзулатима Републике Азербејџан, без потребе прибављања посебне дозволе за улазак у земљу коју издаје Оперативни штаб Владе Републике Азербејџан.
Референтне клинике и лабораторије за тестирање на коронавирус (COVID-19) у Републици Азербејџан могу се наћи на следећем линку: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics

АЛБАНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Албанију. Почев од 6. септембра, путници који улазе у Републику Албанију, на свим граничним прелазима, морају поседовати један од следећих докумената:

  1. Потврда о вакцинацији (потребно да је од датума потпуне вакцинације протекло најмање две недеље);
  2. Негативан PCR тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати);
  3. Потврда о прележаној болести COVID-19 (валидна до 6 месеци након излечења).

Наведена правила важе за сва лица (осим за децу до 6 година старости), укључујући и она која транзитирају кроз Р. Албанију.

АЛЖИР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Алжир, уз претходну сагласност надлежних алжирских власти. Услов за улазак је и поседовање негативног PCR теста не старијег од 36 сати и обављање антигенског теста при доласку. 
Гранични прелази су делимично отворени, међународни путнички саобраћај се обавља искључиво ваздушним путем, преко три аеродрома Алжир, Оран и Константин.

АНГОЛА
Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку у Р. Анголу, ради се брзи серолошки тест, чији трошак сносе путници, а чија цена износи око 20 УСД. За сва лица која улазе у Р.Анголу и која, уз потврду о потпуној вакцинацији, имају негативан резултат на тесту урађеном по доласку у земљу, укида се обавеза карантина. За лица која нису вакцинисана остаје обавезан карантин у трајању од седам дана.  Пре путовања је неопходно попунити формулар на веб страници https://viagem.covid19.gov.ao/en/
За међупровинцијска путовања али и за приступ јавним местима (администрација, фирме, ресторани, продавнице, тржни центри и др.), потребна је потврда о вакцинацији или негативан тест не старији од 48 часова. Приликом изласка из Р.Анголе неопходно је имати негативан ПЦР тест, не старији од 72 часа као и потврду о вакцинацији, за лица која имају регулисан боравак у Републици Анголи.
Не препоручује се кретање у периоду 00:00 до 05:00 часова.

АНДОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Андору.  С обзиром да Андора нема аеродром и да се путовање морају вршити преко Шпаније или Француске, српски држављани подлежу ограничењима уласка у Шпанију и Француску. Односно, могуће је уколико имају регулисан боравак у Андори или поседују потврду о комплетној вакцинацији (с тим да је пре уласка у Андору прошло најмање 14 дана од потпуне вакцинације).
Туристи који у земљи проведу три или више ноћи и који су старији од 6 година неопходно је да имају дијагностички тест (ПЦР ИЛИ ТМА), не старији од 72 сата  пре доласка у Андору. Посетиоци који имају боравак у Шпанији, Француској и Португалији изузети су од подношења теста у складу са постојећим здравственим споразумима између Андоре и ових земаља. Такође су изузети и туристи који долазе из земаља које се сматрају „зеленим зонама“.
Употреба маски обавезна је за све људе старије од осам година, иако се препоручује коришћење деци почев од шест година.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају преко Антигве и Барбуде. Сви путници који долазе ваздушним путем морају да имају негативан RT-PCR тест, уређен најкасније четири дана пре лета (важи и за путнике у транзиту). Деци млађој од 5 година није потребан тест.  
Сви путници преко 18 година, такође морају имати доказ да су примили барем једну дозу одобрене вакцине против COVID-19. Вакцине које се прихватају су следеће: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

АРГЕНТИНА
Држављани Републике Србије могу ући у Аргентину. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, као и сертификат о извршеној пуној вакцинацији (важећи најмање 14 дана). Такође,  потребан је доказ о здравственом осигурању, које покрива и болничке трошкове везано за лечење од SARS-CoV-2. Страни држављани су дужни да пре пута електронски попуне тзв. изјаву о одговорности (Declaración jurada) која се налази на следећој веб страници: https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/ddjj-migraciones .
На истом сајту се могу наћи и информације о условима уласка у Аргентину копненим путем.
За стране држављане који имају стални боравак у Аргентини и малолетна лица, а који нису вакцинисани, одређује се обавезан карантин од 7 дана у месту пребивалишта, након
којег се обавља ново тестирање.

АУСТРАЛИЈА
Лица са одобреним сталним боравком и чланови њихових најужих породица, потпуно вакцинисани носиоци појединих врста виза (https://covid19.homeaffairs.gov.au/vaccinated-travellers#toc-7) могу ући у Аустралију без потребе претходног прибављања дозволе од стране надлежних органа.
Улазак у Аустралију за горе наведене категорије омогућен је уколико лица поседују сертификат о пуној имунизацији (на енглеском језику или са сертификованим преводом на енглески језик). Поменути сертификати су прихватљиви у папирној и електронској/дигиталној  форми. Комплетна имунизација путника подразумева да је од последње примљене дозе прошло најмање седам дана, као и да је вакцина одобрена или призната од стране надлежног аустралијског органа – Australia`s Therapeutic Goods Administration (TGA): две дозе у размаку од најмање 14 дана: AstraZeneca Vaxzevria, AstraZeneca Covishield, Pfizer/Biontech Comirnaty, Moderna Spikevax or Takeda, Sinovac Coronavac, Bharat Biotech Covaxin, Sinopharm BBIBP-CorV (за лица до 60 година у тренутку уласка у Аустралију) и Gamaleya Research Institute Sputnik V, или једна доза: Johnson & Johnson/ Janssen-Cilag COVID Vaccine. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
За невакцинисане путнике (држављани Аустралије и Новог Зеланда, лица са одобреним сталним боравком и чланови њихових најужих породица) обавезан је карантин од 14 дана у за то посебно опредељеним објектима, а трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 72 сатa).
Сви путници треба да попуне Australia Travel Declaration (https://covid19.homeaffairs.gov.au/australia-travel-declaration) најмање 72 сата пре поласка.

АУСТРИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Аустрију уколико приложе доказ о потпуној вакцинацији против Covid-19 (на немачком или енглеском језику) неком од следећих вакцина: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax или Novavax или лекарско уверење о прележаној болести, издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих 180 дана прележало Covid-19. Поред тога неопходно је приложити и негативан PCR тест не старији од 72 сата (на немачком или енглеском језику) – тзв. 2Г+ правило. За ова лица не важи обавеза електронске регистрације и мера карантина. Уколико ова лица не могу приказати негативан резултат теста, у обавези су да изврше он-лајн регистрацију, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања (Pre – Travel Clearance – PTC на следећој веб-страници: https://entry.ptc.gv.at ), а по уласку у земљу су у обавези да ступе у 10-дневни карантин, који је могуће прекинути добијањем негативног PCR теста. Особе које су примиле трећу ,,Booster" дозу вакцине не морају имати PCR-тест нити морају извршити он-лајн регистрацију.
Вакцина Sinopharm и Sinovac важи само за улазак у Аустрију, али не и као „Covid пропусница“ приликом боравка у Аустрији.
Лица која имају регулисан боравак у Аустрији или једној од држава ЕУ/ЕЕЗ могу да уђу у Аустрију и без  важећег 2-Г доказа (потврда о вакцинацији односно излечењу), с тим да су у том случају у обавези да изврше он-лајн регистрацију и ступе у 10-дневни карантин, који је могуће прекинути најраније петог дана, уколико лице добије негативан PCR тест.
Изузетак од обавезе поседовања сертификата о вакцинацији, односно потврде о прележаној болести, су особе које нису вакцинисане због здравствених разлога, труднице, дипломате акредитоване у Републици Аустрији, особе које ступају на службу у дипломатско или конзуларно представништво, односно у међународну организацију са седиштем у Аустрији, као и чланови њихових породица, те лица која долазе у службену посету некој међународној организацији или ради учешћа у међународној конференцији. Ова лица у су обавези да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 часа.
Деца до навршене 12. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују.
Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Дозвољени су само неодложни и нужни прекиди. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.
Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

БАРБАДОС
Држављани Републике Србије могу да уђу на Барбадос. Сви путници морају да имају негативан RT-PCR тест, урађен најкасније 3 дана пре планираног доласка на Барбадос.
Наведено важи и за транзит.
Такође, 24 сата пре доласка, путници морају попунити следећи формулар: https://www.travelform.gov.bb/home

БАХАМИ
Држављани Републике Србије могу да уђу на Бахаме. Лица која су у потпуности вакцинисана и код којих је прошло минимум две недеље од извршене вакцинације, морају да поседују негативан Antigen Rapid Test не старији од 5 дана у односу на путовање.
Невакцинисани путници морају поседовати негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 5 дана пре датума доласка.
Деца млађа од 2 године нису обавезни да поседују тест.
Пре доласка на Бахаме, сви путници морају да попуне “Travel Health” визу, на следећем  линку: https://travel.gov.bs/

БАХРЕИН
Држављанима Републике Србије није дозвољен улазак у Бахреин, осим за лица са одобреним боравком. Путници са одобреним боравком могу да уђу са негативним PCR тестом (не старији од 72ч пре пута) и уз поновно PCR тестирање по доласку у Бахреин.
Путницима млађим од 6 година дозвољен је улазак без PCR теста, независно од тога да ли имају регулисан боравак или не.
Путницима може бити одређен карантин у трајању до 10 дана, осим за лица са потврдом о вакцинацији против Covid-19 која је издата у Бахреину, на Кипру, у Грчкој, Мађарској, Израелу, Кувајту, Оману, Саудијској Арабији, Сејшелима и УАЕ, којом се доказује да су били потпуно вакцинисани најмање 14 дана пре доласка, као и за лица са потврдом о вакцинацији против Covid-19 која је издата у земљама које испуњавају услове за издавање визе по доласку.

БЕЛГИЈА
Држављанима Републике Србије који немају регулисан боравак у Белгији потребан је нужан разлог за путовање у Белгију.
Изузетак су лица која су вакцинисана неком од вакцина признатих од стране ЕМА (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен) или вакцином Ковишилд.
Лица која поседују доказ о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА, треба да ураде ПЦР или брзи тест пре доласка у Белгију, и да ураде ПЦР тест првог и седмог дана по доласку у Белгију. У обавези су да буду у карантину док не стигне резултат ПЦР теста урађеног првог дана по доласку у Белгију.
Уколико лице не поседује доказ о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА, може да допутује у Белгију само уз потврду о нужном путовању, коју издаје Амбасада Краљевине Белгије у Београду. Лице треба пре поласка за Белгију да уради ПЦР или брзи тест. Након доласка у Белгију, мора да уради ПЦР тест првог и седмог дана и да буде у карантину док му не стигне резултат ПЦР теста урађеног седмог дана по доласку у Белгију.
Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који у Белгију долазе копненим путем и задржаће се краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.           
Транзит аутомобилом без поседовања ПЦР теста је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. ПЦР тест није потребан за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус…) потребан је ПЦР тест, уколико је на снази црвени код, а лице није вакцинисано једном од горе наведених вакцина.          
Више информација је доступно на  https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и нa https://travel.info-coronavirus.be/, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.

БЕЛИЗЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Белизе. Сви путници морају да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 96 сати, или негативан Antigen Rapid тест не старији од 48 сати.
Путници који дођу без теста, у обавези су да изврше тестирање на аеродрому по цени од 50 америчких долара.
Туристи морају да поседују доказ о боравку у једном од “Gold Standard” хотела који приказују имиграционим органима приликом уласка у земљу.

БЕЛОРУСИЈА
Држављани Р. Србије који поседују оригинал или копију сертификата (на папиру) о потпуно извршеној вакцинацији против вируса COVID-19, могу да уђу на територију Белорусије без обавезе поседовања ПЦР теста. Потпуна вакцинација мора бити извршена минимум месец дана (максимум 12 месеци) пре датума уласка на територију Белорусије. Сертификат о вакцинацији мора садржати презиме и име лица, датум пријема финалне дозе вакцине и мора бити издат на белоруском или руском и/или енглеском језику.
Држављани Р. Србије који не поседују потврду о потпуно извршеној вакцинацији на вирус COVID-19, могу да уђу у Белорусију уколико поседују негативан резултат лабораторијске ПЦР анализе на инфекцију вирусом COVID-19 (на руском, белоруском или енглеском језику). Наведени резултат не сме бити старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.
Сви страни држављани, укључујући и држављане Р. Србије, су ослобођени обавезе самоизолације приликом уласка у Р. Белорусију.
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен. Држављани Р. Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко међународног аеродрома „Минск".
Изузетак од привремене забране уласка у Белорусију копненим путем представља посета из пословних разлога, на позив правних лица регистрованих на територији Белорусије у циљу остваривања пословне делатности или службеног пута. (улазак копненим путем се дозвољава једино уколико лице поседује позивно писмо правног лица из Белорусије или његову копију у папиру). Позиви правних лица из Р. Белорусије који се односе на туристичке или рехабилитационе аранжмане не омогућавају улазак копненим путем у Р. Белорусију.
Ограничење уласка копненим, железничким и речним путем у Белорусију се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде авиона, бродова и возова као и на стране држављане који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, стране држављане са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу, лица која долазе у Белорусију на школовање или на лечење (уз поседовање све неопходне документације и потврда).

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Боливију. Обавезан је негативни PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од пет година. По уласку у Боливију, обавезна је изолација најмање десет дана. Седмог дана изолације лице се додатно тестира о свом трошку.
Лица која немају боравак у Боливији морају имати здравствено осигурање са покрићем за COVID-19.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Држављани Републике Србије могу без ограничења да уђу у БиХ или да транзитирају преко територије БиХ, уколико директно улазе из Р. Србије.
Уколико држављани Р. Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходно је да поседују негативан PCR или брзи антигенски тест на вирус SARS-CoV-2, не старији од 48 часова; или потврду о вакцинисању за особу која је пре више од 14 дана од дана доласка на гранични прелаз БиХ примила другу дозу вакцине или прву дозу, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози; или лекарску потврду којом се потврђује да је лице прележало COVID-19 у периоду од 14 до 180 дана пре доласка на гранични прелаз.

БОЦВАНА
Држављани Србије не могу да уђу у Боцвану осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је 14-дневни карантин. Транзит је могућ из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

БРАЗИЛ
Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак у Бразил ваздушним путем уколико испуне следеће услове:
1) Сви путници морају имати негативан тест на Covid-19 приликом укрцавања. Може се показати антигенски тест (не старији од 24 сата пре лета) или RT-PCR (не старији од 72 сата пре лета). Резултат мора бити на енглеском, португалском или шпанском језику. Деца млађа од 12 година не морају имати резултат RT-PCR теста уколико путују у пратњи особа које поседују негативан резултат RT-PCR теста не старији од 72 сата или антигентски тест не старији од 24 сата. Деца узраста од две до дванаест година која путују без пратње морају имати потврду о негативном резултату РТ-ПЦР  теста. Деца млађа од две године не морају поседовати резултат теста.  
2) Путници такође морају авио-компанији пре укрцавања показати (штампану или у електронској форми) Изјаву о здравственом стању путника - DSV, попуњену у року од највише 24 (двадесет четири) сата пре лета за Бразил, у којој потврђују да се слажу с применом санитарних мера којих се морају придржавати у периоду у коме се налазе у земљи. Родитељи/старатељи малолетних лица морају попунити формулар за њих.
Изјаву о здравственом стању путника можете пронаћи овде https://formulario.anvisa.gov.br/?lang=en
3) Путници такође морају да приложе доказ о вакцинацији (штампан или електронски) са уписаним вакцинацијама које је одобрила бразилска Национална агенција за здравствени надзор (ANVISA) или Светска здравствена организација (СЗО) или власти земље у којој је путник вакцинисан, чија је последња доза или јединствена доза аплицирана најмање 14 дана пре датума укрцавања.
Следеће категорије путника ослобођене су обавезе показивања доказа о вакцинацији:
I – путници код којих је вакцинација контраиндикована због здравственог стања, што се мора потврдити лекарским налазом;
II – путници који нису обухваћени имунизацијом због узраста, према критеријумима дефинисаним од стране Министарства здравља и Националног плана за операционализацију вакцинације против болести Covid-19, објављеним на сајту Министарства здравља Бразила;
III – путници који подлежу третману у вези са хуманитарним разлозима, како је наведено у Члану 18 Уредбe бр. 663 од 20.12.2021;
IV – путници који долазе из земаља у којима је мали део становништва обухваћен вакцинацијом, чији је списак објављен на сајту Министарства здравља;
V – Бразилски држављани и страни држављани с боравком на територији Бразила који нису примили све потребне дозе вакцине.
Путници који су ослобођени показивања доказа о вакцинацији, морају се подвргнути мери карантина, у трајању од 14 дана, у граду крајњег одредишта и на адреси уписаној у Изјави о здравственом стању путника – DSV.
Напомена: Одобрење уласка у Бразил привремено је суспендовано за стране путнике који су у последњих 14 дана пре укрцавања били у следећим земљама: Јужноафричка Република, Република Боцвана, Краљевина Есватини, Краљевина Лесото, Република Намибија и Република Зимбабве.

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Иако је Република Србија у црвеној зони, држављанима Републике Србије и члановима њихових породица дозвољен је улазак у Бугарску под условом да ИСТОВРЕМЕНО поседују:
1)  валидни сертификат о потпуној вакцинацији или о прележаној болести COVID-19 (било ЕУ дигитални COVID сертификат о вакцинацији или о прележаној болести, било њему аналогни документ, који садржи исте податке) и
2) негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања (што се доказује ЕУ дигиталним COVID сертификатом о извршеном тестирању или њему аналогним документом, који садржи исте податке).
Деца до навршених 12 година живота могу да улазе без ковид докумената, а деца од 12 до 18 година – са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата. У случају да не поседују негативан ПЦР тест, одређује им се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана, којег се могу ослободити ако направе ПЦР тест, након што протекне 72 сата од уласка у земљу. Ако је резултат теста негативан, карантин се сматра укинутим од дана регистрације резултата у Националном информационом систему за борбу с COVID-19.
Детаљна информација може се наћи на сајту Амбасаде Р. Србије у Бугарској: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/
Сертификат о прележаној болести важи у периоду од 11. до 180. дана, рачунајући од датума тестирања уписаног у документ.
Сматра се да је вакцинација потпуно завршена ако је примљен одговарајући број доза COVID-19 вакцина, наведених у Прилогу број 3 Наредбе (страна 20), као и ако је од тада протекло 14 дана, рачунајући од датума примања последње дозе. Вакцинација је потпуно завршена и када је примљена комбинована вакцина једне дозе вакцине Vaxzevria/ AZD1222 и једне дозе вакцине Comirnaty/ BNT162b2 (Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine).
Без наведених докумената у Бугарску могу улазити лица, која су:
1) путници у транзиту, у случају када се може гарантовати напуштање територије Бугарске без задржавања;
2) погранични радници (лица, која живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у државу чланицу ЕУ, Турску, Србију или Северну Македонију, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице, као и лица која живе у наведеним државама и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице);
3) возачи и стјуарди у аутобусима, који врше међународни превоз путника;
4) возачи теретних моторних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета;
5) посаде пловила и лица која пружају техничку подршку пловилима, која при уласку на територију Бугарске обаљају своје службене дужности;
6) посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома, и лица која технички опслужују ваздухоплове;
7) ученици и студенти и докторанди који живе у Србији, Грчкој, Турској, Северној Македонији и Румунији и путују у Бугарску ради школовања, што се потврђује уверењем издатим од стране образовне установе, као и ученици, студенти и докторанди који живе у Бугарској и путују у наведене земље, ради школовања, што се потврђује уверењем издатим од стране образовне установе;
8) деца до навршавања 12 година живота;
Путници у транзиту су дужни да приликом уласка у Бугарску обавесте граничну полицију о транзиту и приложе доказ о истом у виду: авионске карте, хотелске резервације, позивног писма и др.
Копненим путем се може ући у Бугарску преко следећих граничних прелаза: Калотина, Вршка Чука, Олтоманци и Стрезимировци. Ово ограничење не важи за лица која у Бугарску могу улазити без ковид докумената.

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
Потпуно вакцинисани путници (примили две дозе вакцине (или једну од зависности од произвођача) најмање 14 дана пре доласка у Енглеску, признате вакцине: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen, Sinovac, Sinopharm Beijing и Covaxin) нису у обавези да пре путовања раде ковид тест, нити да бораве у изолацији по доласку у Енглеску.
Обавезно је тестирање путника по доласку у Енглеску (најкасније 2 дана након доласка), с тим што ће моћи да се тестирају на ковид и коришћењем брзог антиген теста (могу да бирају да ли ће ПЦР или антигенски тест), који унапред треба да поруче и плате.
У случају позитивног теста, обавезна је самоизолација  у трајању од 10 дана, с тим да је могуће прекинути карантин после 7 дана под условом негативног резултата два консекутивна брза антиген теста 6. и 7. дана.
Обавезно је попуњавање локатор формулара 48 сати пре путовања (Passenger Locator Form - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ). Овај режим односи се и на  млађе од 17 година, путнике са валидним изузећем од вакцинације и активне учеснике у одобреним фармаколошким испитивањима.
За остале путнике, који се сматрају невакцинисаним, режим уласка у Енглеску је непромењен: у обавези су да бораве у самоизолацији у трајању од 10 дана; пре путовања неопходно је да попуне локатор формулар, поруче и унапред плате два ПЦР теста (тестирање се обавља најкасније 2. дана по доласку, односно 8. дана карантина), као и да поседују негативан ковид тест не старији од 48 сати.
Додатне информација о уласку и боравку у Енглеској, као и о условима уласка у Шкотску, Велс и Северну Ирску, може се пронаћи на следећем линку: https://www.gov.uk/guidance/travel-abroad-from-england-during-coronavir…
Потврда о природном имунитету неће се прихватити уместо потврде о вакцинацији или негативног ковид теста.

ВЕНЕЦУЕЛА
Држављани Србије не могу да уђу у Венецуелу јер су границе затворене за улазак страних држављана.

ВИЈЕТНАМ
Држављани Србије не могу да уђу, нити транзитирају кроз Вијетнам.

ГАБОН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Габон уз негативан PCR тест урађен највише 72 часа пре уласка у земљу. Сви путници морају имати резервацију хотела, која се мора извршити преко веб платформе https://voyageurs.assistcovid19.ga/home.
По слетању у Либревил сваки путник има обавезу да уради PCR тест на Covid19 с тим што су лица која поседују потврду о вакцинацији, након негативног резултата на тесту, изузета од карантина. Уколико лице не поседује потврду о вакцинацији, у обавези је да проведе 5 дана у карантину, о свом трошку. Цене PCR теста су 20 000 централноафричких франака (око 30 ЕУР) и 50 000 централноафричких франака (око 75 ЕУР) за ВИП тест. Путовања унутар земље су могућа, уз добијање дозволе од надлежних органа и негативан PCR тест који важи 14 дана, а вакцинисана лица се могу кретати без ограничења. За улазак на јавна места (државне институције, фирме, ресторане, барове и др.) потребна је потврда о вакцинацији или негативан PCR тест.

ГАМБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Гамбију. Међународни летови су суспендовани.

ГАНА
Држављани Србије могу да уђу у Гану. Сва лица старија од 18 година су у обавези да приликом уласка у Гану покажу доказ о пуној вакцинацији (две дозе вакцине АстраЗенека, Фајзер, Модерна или Спутник, односно једна доза Џонсон и Џонсон).
Поред наведеног доказа неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.  Пре поласка путници су дужни се пријаве електронским путем на сајту:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana . Путници се, по доласку на међународни аеродром ,,Kotoka” у Акри, подвргавају поновном тестирању о свом трошку. Цена теста износи 150 УСД. Деца до пет година старости се не тестирају. Резултат теста се добија за 30 минута. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром нису у обавези да се тестирају.

ГВАТЕМАЛА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гватемалу уколико приложе следеће:
- Сертификат о вакцинацији, у штампаној форми, с тим да је друга доза примљена минимум 15 дана пре почетка путовања. Од наведеног су изузета лица млађа од 12 година.
- Негативан Ковид-19 тест (антигенски назални брис или ПЦР тест) који није старији од 3 дана. Од наведеног су изузета лица млађа од 10 година.
- Регионални путнички образац, односно царински/миграциони образац
Све особе старије од 2 године су у обавези да користе маске.

ГВАЈАНА 
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гвајану уз негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
Сви одрасли путници морају да су вакцинисани барем једном дозом једне од следећих вакцина: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Такође, 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају електронски попунити тзв. PLF (Passenger Locator Form) образац који може да се нађе на линку: https://guyanatravel.gy/

ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у земљу авио летом уз негативан тест, не старији од 3 дана. Наведено важи и за стране држављане.
Затворени су копнени и поморски гранични прелази. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеју.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије могу да уђу у Гвинеју Бисао уз поседовање негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата.

ГРЕНАДА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гренаду. Сви путници у Гренаду, морају бити комплетно вакцинисани, као и да прикажу негативан резултат RT-PCR теста урађен највише три (3) дана пре путовања.  
Пре доласка, туристи морају да аплицирају за здравствену путну дозволу на следећем линку: https://travelauth.health.gov.gd/

ГРУЗИЈА
Вакцинисани држављани Републике Србије могу да уђу у Грузију авионом уколико приложе на увид један од следећих докумената:
-потврду о пуној вакцинацији (две дозе, или једна доза у случају вакцине Johnson&Johson) било којом вакцином против COVID-19;
-потврду о прележаном вирусу у последњих 100 дана и потврду о пријему бар једне дозе било које вакцине против COVID-19, одобрене од стране СЗО за хитну употребу (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), с тим да мора да прође најмање 14 дана од вакцинације.
Вакцинисани држављани Републике Србије који  улазе у Грузију копненим или морским путем у обавези су да, поред претходно наведеног, приложе на увид и негативан PCR тест не старији од 72 сата.
Невакцинисани држављани Републике Србије могу ући у Грузију уколико путују директно ваздушним, копненим или морским путем (укључујући транзит кроз треће земље) и у обавези су да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији у обавези су да ураде PCR тест о свом трошку.
Наведена лица су у обавези и да се пријаве пре уласка у Грузију путем линка: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia
Деца млађа од 10 година не морају да приложе на увид негативан PCR тест, нити да се поново тестирају у Грузији.
Држављани Србије који су у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија, подлежу обавезној изолацији у трајању од 14 дана у посебном објекту по уласку у Грузију. Након окончања изолације, особа ће бити подвргнута PCR тестирању.

ГРЧКА
Држављани Републике Србије, старији од 5 година живота, који улазе у Р. Грчку (без обзира на статус вакцинације) су у обавези да поседују негативан RT-PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан антигенски (рапид) тест, не старији од 24 часа, на присуство вируса SARS-CoV-2.
Такође, сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Passenger Location Form, преко сајта https://travel.gov.gr/  (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.

ДАНСКА
Држављани Р. Србије (све категорије) могу да уђу у Данску уколико поседују негативан тест на Ковид 19 (ПЦР тест не старији од 72 сата или антигенски брзи тест не старији од 48 сати).
Деца млађа од 15 година су изузета од тестирања пре уласка у Данску уколико путују у пратњи одрасле особе.
Вакцинисани грађани, са потврдом у електронској форми (дигитални зелени сертификат), не морају да ураде тест по уласку у Данску, нити да се самоизолују.
Невакцинисаним грађанима неопходан је тест и након уласка у Данску потребна је самоизолација у трајању од 10 дана (чак и ако је тест негативан). Изолацију је могуће прекинути након шестог дана уколико се добије нови негативан резултат. Тестирање је бесплатно. Од изолације су изузета лица која путују службено.
Лица у транзиту су изузета од мера и могу да се задрже у Данској максимално 24 сата.
Лица која се не придржавају мера (тестирање, ношење маске и др.) могу бити кажњена новчаном казном у износу од 3.500дкк (470евра).
Додатне информације су доступне на линку: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark

ДОМИНИКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Доминику. Отворене су границе и аеродроми.
Пре уласка у земљу мора се попунити  здравствени упитник на веб сајту: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу овог упитника, одбити улаз одређеним путницима.
Потребан је и PCR тест не старији од 72 сата, као и да се унапред уплати антигенско тестирање које ће се извршити по доласку у земљу.
Невакцинисани путници ће такође морати да врше PCR тестирање, као и да проведу 5-7 дана у карантину на једној од “Safe in Nature” локација.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Доминиканску Републику. Неопходан је негативан тест.
Није потребно показати сертификат о вакцинацији, као ни негативан ПЦР тест, за туристе који имају организован смештај у хотелским комплексима.
За улазак у барове, ресторане, дискотеке, клубове, тржне центре, продавнице, казина, теретане, спортске центре и било који други забавни центар, који се не налазе у склопу хотела или хотелских комплекса, потребно је показати лични документ и потврду о  вакцинацији, у оригиналу или у читљивој, физичкој или дигиталној копији. У случају да немају две дозе примљене вакцине, потребно је да сваки пут приложе оригинални ПЦР тест, чији је резултат негативан, спроведен највише 7 дана раније, од стране овлашћене националне институције.
Деци испод 12 година нису потребни ни ПЦР ни потврда о вакцинацији.

ЕГИПАТ
Држављани Србије могу да уђу у Египат.
За лица која су ревакцинисана није неопходан PCR тест, већ је потребно поседовати сертификат о вакцинисању са QR кодом.
За лица која нису вакцинисана потребан је негативан PCR тест са QR кодом.

ЕЛ САЛВАДОР
Држављани Србије могу да уђу у Ел Салвадор. Неопходан је негативан PCR тест, не старији 72 сата. Тест није обавезан за децу млађу од две године и акредитоване дипломате. 

ЕКВАДОР
Држављани Републике Србије могу да уђу у Еквадор под условом да имају сертификат о извршеној комплетној вакцинацији (осим за лица млађа од 16 година) и да је од добијања друге дозе прошло минимум 14 дана, као и да поседују негативан PCR тест не старији од 72ч у тренутку укрцавања.
Деца старости 2 - 16 година потребан је само негативан PCR тест (не старији од 72ч).
Осим наведеног је потребна и електронска пријава (Traveler’s Health Declaration) која се прилаже приликом укрцавања. Наведени формулар се може пронаћи на следећем линку https://ecuador.travel/en/travel-safe-in-ecuador-2/ 

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Међународни ваздушни саобраћај са Екваторијалном Гвинејом је суспендован, почев од 06.12.2021.године до 02.01.2022.године. Домаћи летови и поморски саобраћај између острвског и континенталног дела земље се обављају неометано као и чартер летови и карго саобраћај.
Сви путници који улазе у Екваторијалну Гвинеју морају поседовати негативан PCR тест (не старији од 48 часова), као и потврду о вакцинацији против Covid19.
Након уласка у земљу, обавезан је хотелски карантин, у трајању од пет дана (о сопственом трошку). По доласку у хотел и по окончању карантина, ради се тест о трошку путника.
Уколико, због потребе посла, постоји потреба за међупровинцијским путовањима (односно између острва и копненог дела земље) потребно је да лица са собом имају потврду о вакцинацији а за путовања између Бате и Малаба и негативан ПЦР тест.
Забрањен је улазак у земљу путницима који долазе из земаља у којима је регистрована нова варијанта вируса ковида19 (омикрон).
На снази је полицијски час у трајања од 23 до 06 часова.

ЕСВАТИНИ
Држављани Србије не могу да уђу у Есватини осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЕСТОНИЈА
Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак у Естонију уколико поседују један од следећих докумената: доказ о потпуној вакцинацији, негативан PCR тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати или доказ о прележаној инфекцији у последњих 6 месеци.
Прихватају се све вакцине које се примају у Републици Србији. Потврде о вакцинацији не смеју бити старије од годину дана.
За лица која путују са негативним тестом, обавезна је самоизолација у трајању од 10 дана по уласку у Естонију. Самоизолација може бити скраћена тестирањем у Естонији, најраније 6 дана по доласку.
Потпуно вакцинисана лица немају обавезу самоизолације и додатног тестирања.
Сви путници су у обавези да попуне електронски упитник доступан на интернет адреси: https://iseteenindus.terviseamet.ee/ , најраније 72 сата пре путовања.
Детаљније информације, укључујући посебна правила о путовању деце, можете пронаћи на следећем линку: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-… .

ЕТИОПИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Етиопију уз обавезно поседовање дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на Covid 19. Потребно је да се на сајту trustedtravel.panabios.org креира налог и детаљно следи упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.
Поседовање дигиталног сертификата је обавезно за све путнике које улазе, транзитирају и напуштају Етиопију.
Детаљније информације можете пронаћи на интернет страници Амбасаде Р. Србије у Адис Абеби http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Замбију уколико приложе негативан тест (не старији од 72 сата) на Covid-19.
Могуће је насумично тестирање на граници.
Сви аеродроми су отворени, иако је доступност међународних летова и даље ограничена. Упитници о здрављу путника пружају се на долазним летовима које путници попуњавају пре искрцавања и исти треба попунити на енглеском језику и предати по доласку видљиво присутним службеницима аеродрома.
Превоз међународним возовима и аутобусима су обустављени.
Сви путници који долазе из земље коју је Влада Замбије прогласила „високим ризиком“ (актуелна листа се може пронаћи на следећем линку https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) морају да ураде тест на Covid-19 о свом трошку (око 100 USD) по доласку у Замбију или у року од 48 сати од доласка, чак и ако имају негативан ПЦР тест, као и да проведу 14 дана у самоизолацији или до добијања негативног резултата теста урађеног у Замбији. Наведено није потребно уколико се путник задржава у земљи „високог ризика“ краће од 24 сата.
Негативан тест на Covid-19 урађен у Замбији је неопходан и за излазак из Замбије, осим за путнике на одредиште које не захтева негативан тест за улазак, али се путницима саветује да пре путовања провере те захтеве код авио-превозника.

ЗИМБАБВЕ
Држављани Србије не могу да уђу у Зимбабве осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 21 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ИЗРАЕЛ
Држављани Републике Србије могу ући у Израел ако су стигли преко међународног аеродрома Бен Гурион или аеродрома Рамон, ако нема других сметњи за улазак у Израел као и уколико је:
· прошло мање од 180 дана од вакцинације вакцином одобреном од стране СЗО ( Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Bharat Biothec, the Serum Institute of India and Johnson and Johnson) или бустера одобреног од СЗО, или
· уколико поседују сертификат о опоравку, еквивалентан важећем у ЕУ, заснован на позитивном  NAAT тесту.
Особе вакцинисане Спутњик вакцином могу ући под условом да добију позитиван резултат серолошког теста обављеног у Израелу.
Страним држављанима који не испуњавају ове услове неће бити омогућен улазак, осим за оне који поседују дозволу за посебан улазак.
Процес вакцинације подразумева:
· Примљене две дозе вакцине (или једне у случају Johnson and Johnson вакцине) и најмање 14 дана мора проћи од датума пријема друге дозе вакцине на дан доласка у Израел (али не више од 180 дана у време напуштања Израела). Дан када је обављена вакцинација се не рачуна.
· Примљену бустер дозу као и да је прошло 14 или више дана од дана вакцинације до доласка у Израел, али не више од 180 дана. Особе у поседу сертификата о опоравку који може бити дигитално верификован од стране система Министарства здравља Израела, заснован на резултату NAAT теста (тест сличан PCR):
· Особе које дођу у Израел 11 или више дана након NAAT теста (али не више од 190 дана од дана напуштања Израела)
· Особе које су поред опоравка такође биле вакцинисане са најмање једном дозом вакцине признате од стране СЗО, пре или после опоравка
Пре лета:
1. Потребно је урадити PCR тест 72 часа пре лета за Израел. Алтернативно може се обавити брзи (антигенски) тест 24 часа пре лета. Тест мора бити обављен од стране овлашћене институције (не прихвата се кућни тест). Путници су у обавези да покажу званичан документ који потврђује негативан резултат заједно са бројем пасоша. Друге врсте тестова неће бити прихваћене;
2.Путници су обавезни да попуни електронски образац  (https://corona.health.gov.il/en/flights/) за улазак 48 часова пре поласка у Израел.

ИНДИЈА
Држављани Србије у принципу не могу да уђу у земљу с обзиром да је Индија обуставила издавање виза свим страним држављанима. Нове визе се могу добити (у надлежним диплолатско-конзуларним представништвима Индије) искључиво у следећим посебним случајевима: пословни људи (односи се само на бизнис визе), стручњаци из области здравства који долазе у Индију да би обављали техничке послове у индијском здравственом сектору (на позив релевантних индијских институција), стручњаци из осталих области који раде за стране компаније које послују у Индији, инжењери и техничко особље који долазе ради инсталирања или сервисирања машина и опреме страног порекла (на позив индијских компанија). Уколико лице има пословну визу која још важи (издата пре пандемије), неопходно је да се изврши њена ревалидација у надлежном дипломатко-конзучларном представништву Индије (ово се не односи на електронске визе, са којима неће бити дозвољен улазак у Индију).

ИНДОНЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Индонезију осим лица који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Негативан тест на корону је неопходан. Уколико се при уласку не поседује тест, организује се тестирање и резултат се чека у за то одређеним хотелима од стране индонежанских власти. Пре  путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Индонезије.  

ИРАК 
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Ирак уз важећу визу и обавезан негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ИРАН
Држављани Републике Србије који улазе у ИР Иран морају имати потврду о примљене две дозе вакцине (од друге дозе мора проћи најмање 15 дана) и негативан PCR тест стар између 48 и 72 сата у време доласка.
Такође, надлежни органи могу да ураде додатно PCR тестирање на граничном прелазу, о трошку путника. Путници чији резултат PCR теста буде позитиван морају период карантина провести у месту свог пребивалишта.
За улазак у Иран признају се следеће вакцине: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Путницима који долазе из држава: Боцвана, Намибија, Есватини, Лесото, Мозамбик, Зимбабве, Малави и Јужнa Африка, као и Велике Британије и Француске, није дозвољен улазак у Иран.

ИРСКА
Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску.
Путници који поседују валидан доказ о вакцинацији против Covid-19 или прележаној болести, као и деца млађа од 11 година, нису у обавези да поседују негативан RT-PCR тест при уласку у Ирску. За сврху путовања у Ирску, путник ће се сматрати вакцинисаним уколико је примио неку од вакцина које су одобрене од стране Европске медицинске агенције уз препоручени број дана након коначне дозе.
Путници који немају доказ о потпуној вакцинацији или прележаној болести у последњих 6 месеци, морају при уласку у Ирску поседовати негативан RT-PCR тест не старији од 72 сата.
Сви путници су у обавези да пре уласка у Ирску попуне Формулар за локацију путника - Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/ ).
Детаљна информација о условима уласка у Ирску налази се на следећем линку:  https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-internatio…

ИСЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд.
Уколико посећујете Исланд туристички, потребно је да поред регистрације преко интернета поседујете и потврду о вакцинацији (протекло најмање 14 дана од друге дозе) или о прележаној болести заједно са негативаним PCR или антиген (брзи) тест, не старијим од 72 сата. Више информације на https://www.covid.is/sub-categories/travel-to-and-within-iceland и https://island.is/en/p/entry.
Путници који имају радну/боравишну дозволу на Исланду потребно је да поред регистрације преко интернета поседују и потврду о завршеној вакцинацији (минимум 14 дана од друге дозе) и тестирају се 48 сати након уласка у земљу.
Прихваћене вакцине су: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca AB, Serum Institute of India Pvt, Bharat Biotech, Novavax, Janssen/Johnson&Johnson, Moderna, Sinopharm/BIBP и Sinovac. Сертификати о прележаној болести који се сматрају валидним су позитиван резултат RT-PCR теста односно тест на присуство антитела (IgG) SARS-CoV-2/COVID-19 ELISA или еквивалентан серолошки тест (EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA).
Пре поласка на пут неопходно је да се сви путници региструју путем сајта https://visit.covid.is/.
Деца рођена 2005. године и касније су изузета од горе наведених мера.
Детаљније информације можете пронаћи на сајту https://www.covid.is/sub-categories/certificates.
Актуелне мере су на снази до 28. фебруара 2022. године након чега се очекује доношење нове одлуке о мерама уласка.

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
Држављанима Републике Србије улазак у Италију је дозвољен искључиво у следећим случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији, као и учесницима на спортским такмичењима од националног интереса и њиховим пратиоцима. Приликом уласка неопходно је да се приложи: негативни PCR не старији од 72 сати или антиген тест не старији од 24 сати и “Passenger Locator Form”  (https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/da… ), а здравствене службе Р. Италије задржавају дискреционо право да од појединих лица затраже додатно тестирање на лицу места.
За лица која у Италију улазе на напред наведени начин на снази је мера обавезне кућне самоизолације у трајању од 10 дана, по чијем завршетку је обавезно поновити PCR или антигенски тест. Напред наведене мера не примењују се у случају боравка до 120 сати и у случају транзита приватним возилом (до 36 сати), као и у другим случајевима наведеним на следећем линку:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNu…
Детаљне информације о режиму уласка из Р. Србије у Р. Италију могу се наћи на следећем линку:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNu…

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану  под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на сајту Mинистарства спољњих послова Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100168885.pdf) којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина.

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним путем, а копненим из Грузије и Ирана. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или потврда о комплетној вакцинацији против COVID-19, у дозама које су дефинисане упутством о употреби вакцине.
На аеродрому/копненом граничном прелазу Јерменије о свом трошку могу да се тестирају искључиво следећа лица: држављани Јерменије, страни држављани са привременим, сталним боравком или са специјалном боравишном дозволом у Р. Јерменији, апатриди стално настањени у Р. Јерменији, односно особе са избегличким статусом у Јерменији. Уколико је резултат теста негативан, ослобађају се обавезе самоизолације.
За вакцине које се примају у једној дози, потребно је да је вакцина примљена најмање 28 дана (4 недеље) пре уласка у Јерменију, а за вакцине које се примају у више доза, потребно је да је последња доза примљена најмање 14 дана пре уласка у земљу. Признају се све вакцине које су доступне у Републици Србији.
Потврда о вакцинацији или негативном тесту може бити у дигиталном (представљена путем мобилне апликације) или штампаном формату (званични документ), са QR кодом. Потребно је да буду на јерменском, руском или енглеском језику и да садрже следеће податке:
- контакт и назив (име шефа) медицинске установе у којој је обављен тест/вакцинација,
- име, презиме, датум рођења и број пасоша тестиране/вакцинисане особе,
- резултат теста, назив вакцине и серијски број производње, датум добијања прве и друге дозе, печат медицинске установе и потпис шефа установе,
- на потврди о PCR тесту, неопходно је да буду видљиви датум и време тестирања.
Потврда о негативном резултату теста или потврда о вакцинацији није потребна за децу стару до 6 година, 11 месеци и 29 дана.
За путнике који улазе на територију Републике Јерменије из Руске Федерације, потребно је да наведене потврде доставе путем мобилне апликације “Путешествую без COVID-19”.
Држављанима Јерменије и страним држављанима који су чланови њихове породице, који не покажу потврду о вакцинацији, а одбију да се тестирају на граничном прелазу или да обаве здравствени преглед, биће одређена мера самоизолације у трајању од 14 дана.
Особа ће бити хоспитализована уколико се на здравственој контроли на граничном прелазу открију симптоми корона вируса.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Хашемитску краљевину Јордан уколико приложе негативан тест на COVID-19 не старији од 72 сата, без обзира на вакцинални статус.
Потребно је доставити све неопходне податке преко онлајн платформе (образац се може пронаћи на https://www.visitjordan.gov.jo/Application-Process.html ) пре путовања у Хашемитску краљевину Јордан
По доласку у Јордан врши се додатно тестирање о трошку путника (20 ЈОД), деца млађа од 5 година су изузета. Пријава неће бити обрађена осим ако се претходно не изврши уплата.
Поред наведеног, неопходно је поседовати и здравствено путно осигурање.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Јужнофричку Републику или транзиотирају. Неопходна је важећа виза или дозвола боравка. Негативан PCR тест, не старији од 72 сата, је неопходан уколико лице долази из земље високог ризика (списак доступан: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). По доласку у ЈАР, сви путници се подвргавају здравственом прегледу. У случају да лице, и поред негативног теста, има повишену телесну температуру, биће упућено у 10-дневни карантин о сопственом трошку. Сви путници морају да имају регулисано здравствено осигурање.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Кабо Верде, уз један од следећих докумената:
1.негативан PCR тест или антигенски тест, не старији од 48 сати или одобрен молекуларни тест, не старији од 72 сата;
2.потврда о опоравку од вируса Covid-19 (издата више од 14 дана, а мање од 90 дана од позитивног теста);
3.сертификат о вакцинацији.
Прихватају се сертификати о вакцинацији следећим вакцинама: AstraZeneca, Pfizer, Sinopfarm, Moderna и Sinovac - две дозе, 14 дана након ревакцинације и Johnson & Johnson - једна доза, 28 дана од вакцинације.
Наведена документација није обавезна за децу млађу од 12 година и путнике који су у транзиту.

КАЗАХСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју је потребно затражити од Амбасаде Казахстана у Београду. Уколико добију специјалну дозволу, држављани Р. Србије који су примили обе дозе вакцине (признате су све врсте вакцина) против COVID-19 ослобођени су од карантина.
Сви путници (укључујући и вакцинисане путнике) који стигну у Казахстан морају да приложе негативан ПЦР резултат (потврда се сматра валидном 72 сата од дана преузимања материјала до тренутка преласка границе Републике Казахстан).
Сертификат мора бити на енглеском, руском или казахстанском језику. Изузетак су деца млађа од 5 година.
Лицима са боравишном дозволом на територији Р. Казахстан неће бити дозвољен улазак у авион са аеродрома поласка уколико немају негативан ПЦР тест.
За више информација можете да се обратите на тел. +7 7172 719 111 или +7 717 271 91 53, односно на е-mail: shekaraknbkz@yandex.kz
Међународни и унутрашњи летови из Казахстанa и у Казахстан обновљени су 11. јануара о.г., a у граду Алмати од 13. јануара.

КАМБОЏА
Држављани Републике Србије који су потпуно вакцинисани могу да уђу у Камбоџу, уз сертификат о вакцинацији и негативан тест (PCR или антиген) не старији од 72ч, и не подлежу мери карантина уколико добију негативан резултат брзог (антиген) теста који се ради на улазу у Камбоџу.
Држављани Р. Србије који нису потпуно вакцинисани могу да уђу у Камбоџу уз негативан PCR тест и подлежу 14-дневној мери карантина.

КАМЕРУН
Држављани Србије могу да уђу у Камерун. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАНАДА
Држављани Р. Србије који су потпуно вакцинисани могу ући туристички у Канаду и изузети су из 14-дневног карантина и тестирања на аеродрому по доласку, као и тестирања након 8 дана по доласку. Могуће је међутим да, методом случајаног узорка, неко од путника по доласку на аеродром у Канаду буде тестиран. Следеће вакцине су признате (Фајзер, Астразенека, Модерна и Џонсон&Џонсон), с тим да је последња доза примљена најмање 14 дана пре уласка у Канаду. Од 30. новембра 2021. године биће признате још три вакцине одобрене од стране Светске здравствене организације и то: Sinopharm (Covilo) Sinovac (Coronavac) и Covaxin
Невакцинисани држављани Р. Србије са регулисаним сталним боравком у Канади, могу ући у Канаду, под одређеним условима - обавезан карантин у трајању од 14 дана, тестирање на аеродрому, као и тестирање након 8 дана од уласка у Канаду.
Свим осталим путницима који не испуњавају наведне услове,  није дозвољен улазак у Канаду.
За сва лица која испуњавају услове, старија од 5 година, обавезан је и негативан PCR тест пре укрцавања, не старији од 72 сата пре уласка у земљу, као и да пре укрцавања на лет пруже одговарајуће информације о путовању (контакт податке, план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу) преко "Arrive CAN" апликације.
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

КАТАР
Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa - где је потребно попунити и „Acknowledgment Form“, као и уз поседовање негативног PCR теста (не старији од 72 сата) издатог од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији.
По доласку се врши ново тестирање рапид тестом, у року од 36 сати по слетању, не на аеродрому, у једном од здравствених центара. Следи једнонедељни карантин у хотелу за оне који нису вакцинисани, а за посетиоце који јесу вакцинисани једном од вакцина које признаје Катар, следи дводневни карантин у хотелу.
За држављане Србије који су резиденти Катара нема обавезе карантина, ако су вакцинисани, али и они морају урадити ПЦР тест пре полетања и рапид тест по слетању.
Признате су следеће вакцине: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modern“ (уколико је прошло минимум 14 дана од вакцинације другом дозом) и „Johnson Johnson“ (минимум 14 дана од добијања једне дозе) , док се „"Sinofarm", "Sinovac" и "Sputnik V“ признају под условом да се изврши тестирање на антитела најкасније 30 дана пред пут. Прележани ковид 19 признаје само ако се то догодило у Катару.
Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз".
Транзит преко аеродрома Хамад је дозвољен. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа, због честих промена, а поседовање негативног ПЦР теста је препоручљиво чак и ако се само транзитира кроз аеродром у Дохи.

КЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Кенију само уколико поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19. Путници млађи од 18 година изузети су од овог захтева. Такође, сви путници старији од 5 година, морају да поседују негативан PCR тест (не старији од 72 сата) без обзира на место уласка. По слетању у Кенију нема провере папирних потврда са резултатима тестова на присуство вируса Covid-19 нити потврда о вакцинацији, с тога авио компаније морају да осигурају да су сви путници пре укрцавања поставили оба документа (резултат PCR теста и потврду о вакцинацији) на „глобал хевн“ платформу преко следећег линка www.globalhaven.org . Неопходно је регистровати се на http://bit.ly/covid19moh  , како би се добио QR Code, који се мора показати приликом слетања на аеродром, а након тога путници су у обавези да наредних 14 дана достављају дневне информације о свом здравственом стању на платформу „jitenge“. Сви путници који буду имали симптоме сличне грипу приликом уласка у Кенију, као и они код којих се буду развили клинички симптоми у року од 14 дана по доласку, биће смештени у карантин и радиће им се поново PCR тестирање у владиним установама за тестирање. Уколико путник на било ком месту уласка у Кенију буде тестиран позитивно путем антигенског теста, биће изолован и смештен 10 дана у просторије Министарства здравља које су намењене за ту сврху, о сопственом трошку. Након 10 дана изолације биће поново тестирани путем PCR теста.
Сви путници који одлазе из Кеније морају да поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19.
Авио компаније имају дискреционо право да захтевају тестирање путника пре самог доласка у Кенију или одласка из Кеније.

КИНА
Држављани Р. Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Н.Р. Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Н.Р. Кине у Београду. Почев од 10.01.2022. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади НР Кине доставити следеће:
За лица која су примила инактивиране вакцине потребно је
- Седам дана пре поласка на пут урадити тестирање PCR тестом и пратити 7 дана здравствено стање, и
- 48 сати пре поласка на пут поново урадити и приложити двоструко-узорковане и двоструке резултате теста нуклеинске киселине (PCR тест), који не смеју бити старији од 48 сати;
Наведено тестирање, као и праћење здравственог стања 7 дана пре поласка на пут су предуслови за добијање здравственог кода. За сва лица која нису вакцинисана и лица која су примила неинактивиране вакцине, захтеви за тестирање ради добијања сертификата су такође
- Седам дана пре поласка на пут урадити тестирање ПЦР тестом и пратити 7 дана здравствено стање;
и даље од раније потребни:
- Негативни резултати два теста, ПЦР и серолошког ИгМ, не старије од 48 сати;
За детаљне информације погледајте обавештење објављено на званичном сајту амбасаде: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/202109/t20210908_10251393.htm
С обзиром да из Р. Србије нема директног лета за Н.Р. Кину, неопходно је да се и у земљи транзита додатно ураде поменути тестови (PCR и серолошкиИгМ, не старији од 48 сати) и негативни резултати истих доставе дипломатско-конзуларном представништву Кине у земљи транзита ради издавања сертификата за путовање.
Сви путници који из иностранства долазе у Пекинг, укључујући држављане Р. Србије, су у обавези да 14 дана бораве у централном карантину и потом у додатној самоизолацији у трајању од 7 дана, и још 7 дана мониторинга здравственог стања. Свака провинција у Кини самостално одређује трајање карантина, с тим да је најкраћи рок трајања обавезног карантина 14 дана.

КИПАР
Сви путници старији од 12 година у обавези су да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата пре поласка или да поседују негативан Рапид тест не старији од 24 сата.
Поред горе наведеног, за позитивне случајеве важи да мора проћи најмање десет дана од датума позитивног налаза како би им био дозвољен улазак у РК.
Сви остали протоколи остају исти, тј. сви путници од 12 година и старији, независно од земље из које долазе и вакцинације, дужни су да ураде PCR тест на аеродрому, по доласку у РК, о свом трошку. Цена тест је од 13-15 евра. Поред тога, у обавези су да ураде и Рапид тест, 72 сата након доласка у РК, уколико нису примили трећу/бустер дозу. Деца млађа од 12 година су изузета од ове обавезе.
Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) у периоду од 48 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy која туристима служи за несметано кретање на Кипру 7 дана, након чега су у обавези да на свака 3 дана раде PCR/Rapid test (уколико нису вакцинисани).

КИРГИЗИЈА
Страни држављани су обавезни да поседују негативне резултате ПЦР теста (у папирном или дигиталном формату), не старије од 72 часа од тренутка узимања узорка.
Обавеза поседовања негативног ПЦР теста се не односи на:
1. чланове званичних делегација страних држава и међународних организација који путују на позив Министарства спољних послова Киргиске Републике;
2. чланове посаде авиона;
3. децу до 5 година;
4. међународне посматраче изборног процеса који долазе у Киргиску Републику.
У случају истека рока важења ПЦР теста (72 сата) из објективних разлога - више силе (кашњење или померање термина лета и сл.), путници су дужни да по доласку у Киргизију изврше ПЦР тестирање уз попуњавање упитника о обавезама.
Сви наведени услови се односе и на путнике у транзиту.

КОЛУМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Колумбију под условом да су потпуно вакцинисани (најмање 14 дана пре пута).
Потребно је такође попунити и електронски формулар на следећем линку https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.j….

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Држављани Србије са сталним боравком или важећом визом могу да уђу у Конго или транзитирају. На међународном аеродрому у Бразавилу уведена су обавезна тестирања приликом доласка и одласка. Такође, обавезна је самоизолација у периоду од 14 дана. Тест на COVID–19 се наплаћује и цена износи 30 евра. 

КОНГО, ДР
Држављани Србије са важећом визом могу да уђу у ДР Конго или транзитирају. Неопходан је негативан PCR тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана. По доласку на аеродром у Киншаси путници се додатно повдвргавају тестирању о трошку путника (45 долара). Такође, пре доласка је потребно регистровати се преко следећег сајта: http://www.inrbcovid.com/.
Приликом излакса из ДР Конго, сви путници старији од 11 година су у обавези да поседују доказ из лабораторије не старији од 3 дана, коју је одобрило Министраство здравља, да су негативни на COVID–19. Цена теста приликом одласка износи 30 долара.

КОРЕЈА, Република
Од 08. jануара 2021. године уведена је обавеза поседовања негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, за све стране држављане, укључујући и оне који имају регистрован боравак у Кореји, а којима је дозвола поновног уласка (Re-entry Permit) издата пре 08. јануара 2021. године. Ова мера се односи и на носиоце дипломатских и службених виза (А1, А2 и А3), а од обавезе поседовања теста изузимају се деца млађа од 6 година.
Резултат теста мора бити издат на енглеском или корејском језику, a yколико је издат на трећем језику, мора бити преведен на енглески или корејски језик и оверен. Уколико путници не испуне поменуте услове у вези са тестом, неће им бити дозвољен улазак у Р. Кореју. 
Путници за Р. Кореју су у обавези да покажу негативан PCR тест на аеродрому приликом укрцавања у авион. 
Путницима у транзиту који не улазе у Р. Кореју тест није потребан.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КОСТАРИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Костарику. Неопходан је попуњен дигитални образац "Pase de salud", доступан на адреси https://salud.go.cr и међународно путничко медицинско осигурање које може бити купљено и у Костарики.
Локално путничко осигурање може се купити у Националном заводу за осигурање Костарике на следећем линку: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/ или у осигуравајућој компанији Sagicor https://www.sagicor.cr/seguro_para_turistas/
Путничко осигурање које није издато од стране костариканских осигуравајућих компанија мора бити на енглеском или шпанском језику и да обухвата следеће елементе: валидност полисе током посете Костарики, покривене медицинске трошкове у случајевима Covid-19 у Костарики (и то за најмање 50.000 УСД) и минимално покриће од 2.000 УСД за продужене трошкове смештаја због пандемије.

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Републике Србије могу ући на Кубу, ради туристичког боравка, уз обавезан сертификат о комплетној вакцинацији оним вакцинама које су званичне у земљи порекла, као и негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата. Невакцинисани путници не могу да уђу у земљу.
На уласку у земљу појачана је контрола на граничним прелазима у смислу насумичног ПЦР тестирања путника који долазе из високо ризичних земаља.

КУВАЈТ
Држављанима Републике Србије je дозвољен улаз у Државу Кувајт.
Путници морају приликом доласка у Државу Кувајт показати негативан PCR тест на Covid – 19 не старији од 48 сати, осим децe млађe од 6 година. По доласку, путници морају да буду у кућном карантину у трајању од 10 дана, са могућношћу окончања карантина након што добију негативан PCR резултат узет најмање 72 сата по доласку.
Путницима који имају потврду о прележаној болести изазване коронавирусом издат ван Државе Кувајт је дозвољен улаз у Кувајт након периода изолације и то на следећи начин:
- Вакцинисани  путници морају поднети на увид позитиван резултат PCR теста издат у року од 7-28 дана пре датума доласка;
- Невакцинисани путници морају поднети позитиван резултат PCR теста издат у року од 10-28 дана пре датума доласка.
Путници треба да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје личне мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Визе се издају само лицима која су потпуно вакцинисана и приложе сертификат о вакцинацији било којом од следећих вакцина одобрених у Кувајту: Pfizer Biontech (Comirnaty), AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), Moderna и Johnson & Johnson (једна доза). Сертификат мора да садржи QR код, који ће верификовати надлежна одељења пре издавања визе.
За путнике који су у потпуности вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, потребан је доказ или да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) или да по доласку ураде додатна 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
пре поласка на пут.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатом ван Кувајта морају имати QR код на сертификату, или аплоудовати сертификат.
Особе које су другу дозу било које од вакцина против Covid-19 које је одобрила Држава Кувајт примиле пре више од 9 месеци у односу на датум уласка, сматраће се непотпуно вакцинисаним, осим ако не приме трећу одобрену вакцину против Covid-19, бустер дозу.

ЛАОС
Држављани Републике Србије не могу да уђу у Лаос. Гранични прелази су затворени и суспендовани су сви међународни комерцијални авио-летови, осим хуманитарних и специјалних летова.
Издавање свих врста виза, осим за дипломате, представнике УН, експерте, инвеститоре и бизнисмене (уз претходно одобрење „радне групе комитета Министарства иностраних послова“) је суспендовано. За њихов улазак у Лаос неопходан је негативан RT-PCR тест на COVID-19 (не старији од 72 сата). Након уласка у Лаос, обавезан је боравак у самоизолацији у хотелу или одређеном карантин центру у трајању од 14 дана (за дипломате и представнике УН, 14 дана у кућном карантину).

ЛЕСОТО
Држављани Србије не могу да уђу у Лесото осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЛЕТОНИЈА
Сва лица која путују у Летонију у обавези су да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv , најраније 48 часова пре уласка у Летонију, као и да пруже на увид документа у вези са вакцинацијом, тестирањем или опоравком од COVID-19. Свим путницима који улазе у Летонију, укључујући и лица која имају ЕU COVID-19 електронску потврду, омогућено је да се бесплатно тестирају на међународном аеродрому Рига.
Ограничења уласка у Летонију зависе од државе из које лице путује, као и од доказа о вакцинацији, тестирању или опоравку од COVID-19 (ЕU COVID-19 електронском потврдом).
Држављанима Републике Србије који поседују ЕU COVID-19 електронску потврду о вакцинацији (прележаној болести или тестирању), у електронској или писаној форми, дозвољен је улазак у Летонију под условом да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv , не раније од 48 часова пре уласка у Летонију. Ова лица нису у обавези да иду у самоизолацију. Овлашћени службеници аеродрома Рига, као и полиција, имају право да захтевају тестирање лица приликом уласка у Летонију, према процени.
Држављанима Р. Србије, који не поседују ЕU COVID-19 потврду, није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију, с обзиром да се Р. Србија налази на листи подручја високог ризика заразе.
Улазак у Летонију, из држава високог ризика заразе, дозвољен је лицима која имају регулисан стални боравак у Летонији или визу типа „Д“ за дужи боравак, уз ЕU COVID-19 потврду и пријаву на летонски сајт.
Лица која долазе из Р. Србије или транзитирају преко Србије, а испуњавају услов за улазак у Летонију, у обавези су да имају негативан PCR тест (не старији од 72 сата) или антиген тест (не старији од 48 часова) и да најраније 48 сати пре преласка летонске границе испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv  у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19. Такође су обавезни и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на летонски сајт). По уласку у Летонију у обавези су да се електронским путем региструју за PCR тест и обаве га о сопственом трошку у наредна 24 сата. До добијања резултата лица бораве у самоизолацији, на пријављеној адреси или у неком од туристичких смештаја који је за то одредила Развојна агенција Летоније.
Тест није обавезан за децу до 12 година старости, дипломате акредитоване у Летонији и дипломатске курире, особе које долазе на позив званичника Летоније, запослене и чланове посада пружаоца услуга превоза терета и путника, поморце и припаднике трговачке флоте на путу ка, или враћању са брода, путницима авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата, држављанима чланица ЕУ, држављанима ЕУ у пограничној области, као и лицима са сталном дозволом боравка у ЕУ запосленим, или на студијама у пограничној области.  
Лица која долазе у Летонију, а потпуно су вакцинисана против COVID-19 у САД, Аустралији или Канади могу да добију краткотрајну потврду о вакцинацији за коришћење у Летонији. Потврда која се издаје само за територију Летоније еквивалентна је ЕU COVID-19 електронској потврди и важи 30 дана од дана издавања. Потврду издају туристички информациони центри који имају уговор са Националном службом за здравље.
Изузетак од забране уласка у Летонију односи се на:
- Држављане Летоније, чланове њихових породица, лица за дозволом боравка у Летонији, странце који путују преко Летоније у транзиту да би се вратили у земљу свог сталног боравка.
- Држављане ЕУ, ЕЗ, Швајцарске и чланове њихових породица и сталне становнике тих земаља као и држављане ВБ и чланове њихових породица који су у транзиту до државе порекла.
- Запослене и чланове посаде пружаоца услуга превоза терета и путника.
- Поморце на путу до, или враћању са брода.
- Стране држављане који раде по уговору у Летонији који је признала Инвестициона и развоја агенција Летоније.
- Стране дипломате и чланови њихових породица који су у транзиту преко територије Летоније према држави службовања или држави порекла, као и особље страних ДК мисија и међународних организација који ће привремено обављати дужности у Летонији и државне службенике и запослене у дипломатско-конзуларним представништвима приликом обављања службених функција.
- Држављане Летоније који су чланови званичних делегација.
- Редовне студенте и студенте на размени, уколико имају писмени доказ високошколске установе да је обавезно присуство на студијама.
- Спортисте, спортске раднике и представнике међународних спортских организација акредитованих за учешће на међународној спортској манифестацији, или чије учешће је обавезно у складу са процедуром утврђеном Законом о спорту.
- Лица која долазе ради лечења, уз одобрење надлежне Здравствене службе, лица у пратњи болесника уколико се ради о малолетном лицу или ако је пратња неопходна.
- Културне раднике чији је долазак у Летонију везан за пружање услуга у култури и организацију јавних догађаја, на позив Министарства културе.
- Спортисте сениорских тимова Летоније, Олимпијског тима или Параолимпијског тима, као и спортисте летонског тима који путују ради учешћа на међународним такмичењима за олимпијаду или параолимпијаду, учеснике техничких спортова и дисциплина, запослене у спорту који пружају услуге индивидуалним спортистима и који се налазе на листи чланова њиховог тима која је одобрена од стране Министарства образовања и науке, а који се враћају у земљу после међународних такмичења.
- Стране држављане запослене у научним институцијама и чланове њихових породица.  
- Особе које долазе у Летонију на позив председника, Скупштине, Владе или члана Владе, Уставног суда, Врховног суда, Државне ревизорске службе или министарства.
- Путнике авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата уз потврду о транзитирању.

ЛИБАН
Путници који долазе у Либан морају се регистровати преко следеће веб странице https://PASS.MOPH.GOV.LB   ради добијања MOPH PASS.
Сви путници старији од 12 година морају да имају негативан PCR тест (не старији од 48 сати),  а резултат PCR теста треба да учитају на платформу , где ће бити креиран QR код  за сваког путника и послат му путем СМС поруке са везом за преузимање. По доласку на међународни аеродром у Бејруту QR код ће бити прочитан како би се осигурало да су информације о путнику тачне пре него што му буде дозвољен улазак. Такође прихвата се брзи антигенски тест са QR кодом (не старији од 24 часа) али само под условом да су такви путници добили другу дозу било које вакцине против COVID-19 уколико је последња доза примљена пре мање од 6 месеци.
Свим путницима који улазе у Либан, осим деце млађе од 12 година и УНИФИЛ -а, ће по доласку на аеродром бити извршено ПЦР тестирање, a унапред морају извршити плаћање од 30$, путем кредитне картице,  и то искључиво преко горе наведене електронске платформе, како би добили MOPH PASS који им омогућава да ураде ПЦР тест по доласку на аеродром или уплату извршити у некој од представништава авиокомпаније или туристичке агенције код које је уплаћен аранжман, а који ће им издати потврду на основу које ће моћи да ураде ПЦР тестирање на аеродрому по слетању.
Путници који су урадили ПЦР тест по доласку на аеродром, остају у кућном карантину, а биће обавештени о резултату теста у року од 24 часа путем СМС поруке као и електронске копије резултата.  Ако је резултат ПЦР теста позитиван, путник мора одмах да позове Ковид центар на број телефона 1787, у случају да га Министарство здравља није контактирало.
Особље авиокомпанија које стижу у Либан на период не дужи од 48 сати ослобођено је ПЦР теста по доласку на аеродром, али остају у карантину у својим местима боравка, све до напуштања Либана.
На страници Министарства здравља Либана  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.
 
ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Литванију под условом да поседују документ којим се потврђује оправданост пута и „ЕУ Зелени сертификат“ , у којем је уписано:
- да је прошло минимум 14 дана од обављене потпуне вакцинације вакцином која је дозвољена за употребу у Европској унији (Pfizer - BioNTech,  Moderna - Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen - Johnnson&Johnnson), или
- да су прележали Covid-19 и да од тада није прошло више од 180 дана, или
- да су урадили ПЦР тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 72 сата и који је преведен на енглески језик или антиген тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 48 сати и који је преведен на енглески језик. Серолошки тест на антитела се не признаје. Особе са негативним ПЦР или антиген тестом, могу да уђу у Литванију али иду у обавезан карантин од 10 дана. Карантин се може прекинути тек након добијеног новог негативног ПЦР теста урађеног најраније 7 дана од дана уласка. Трошкови теста падају на терет путника.
Сви путници, без обзира на транспортно средство којим путују или гранични прелаз преко којег улазе у Литванију, у обавези су да најраније 48 сати пре уласка попуне формулар који се налази на интернет страници https://keleiviams.nvsc.lt/en/form . Након што попуне формулар добијају „QR код“, који је потребно да покажу надлежним литванским органима приликом уласка у Литванију. Више информација о условима уласка у Литванију може се наћи на страницама https://lrv.lt/en/ , https://sam.lrv.lt/en/  и https://koronastop.lrv.lt/en/ .
Свим путницима се препоручује, уколико су у могућности, да поред наведене обавезне документације, са собом понесу позивно писмо литванског правног или физичког лица или неки други документ (потврда о родбинској вези са држављанином Литваније, потврда о школовању, лечењу, спортском такмичењу и сл.) у којем су наведени оправдани разлози за пут у Литванију. школовању, лечењу, спортском такмичењу и сл.) у којем су наведени оправдани разлози за пут у Литванију.
За улазак у све затворене јавне просторе (продавнице, јавне установе, на послу, у школи, код лекара, позориште, биоскоп, тржни центри и сл.) потребно је показати Зелени сертификат који доказује да је прошло минимум две недеље од  потпуно обављене вакцинације (две дозе за Фајзер, Модерну и Астра Зенеку и једна доза за Џонсон и Џонсон вакцину). Такође, све особе старије од 6 година су у обавези да у затвореним јавним просторима носе маске.

ЛИХТЕНШТАЈН
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију, с обзиром да је реч о идентичним условима 

ЛУКСЕМБУРГ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Луксембург уколико су вакцинисани неком од вакцина које је признала Европска агенција за лекове (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен) и поседују важећи сертификат о вакцинацији, компатибилан са ЕУ сертификатом.
Лица која нису вакцинисана или лица која су вакцинисана неком од вакцина које није признала Европска агенција за лекове (Синофарм, Спутњик), могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.
Уколико се путује ваздушним путем, сви путници старији од 12 година у обавези су да приликом укрцавања приложе важећи сертификат о вакцинацији вакцином одобреном од стране ЕМА, компатибилан са ЕУ сертификатом, негативан PCR, TMA или LAMP тест (не старији од 72ч) или брзи антигенски тест (не старији од 48ч).  Резултат мора бити преведен на један од службених језика Луксембурга или на енглески језик.
Транзит је дозвољен без поседовања негативног ПЦР теста.

МАДАГАСКАР
Држављани не могу улазити на Мадагаскар. Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане. 

MAЂАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Мађарску са територије Србије, без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре пандемије. Није потребна потврда о имунизацији, нити негативан PCR тест.
Иако гранична полиција на аеродрому у Будимпешти не тражи од наших грађана који су у транзиту потврду о имунизацији или негативан ПЦР тест, авио компаније задржавају право да улазак путника у авион услове поседовањем негативног ПЦР теста.
Уколико наши држављани долази у Мађарску из неке треће земље (нпр. слећу авионом на аеродром у Будимпешти) не треба да имају потврду о имунизацији или негативан ПЦР тест уколико су у транзиту, односно уколико путују у Србију без задржавања у Мађарској.
Уколико желе да у Мађарској бораве неко време (туристички, пословно) потребно је да имају потврду о имунизацији која је званично потребна само приликом уласка на манифестације на којима се очекује више од 500 посетилаца (спортски догађаји, музички фестивали и др), било да се ради о манифестацијама у затвореном или отвореном простору. У пракси, међутим, у већини случајева грађани треба да покажу потврду о имунизацији приликом уласка на концерте, спортско-рекреативне објекте, музеје, чак иако тамо тренутно борави мање од 500 посетилаца.
За улазак у ресторане није потребна потврда о имунизацији, иако ресторани имају право да улазак услове поседовањем потврде о имунизацији. У већини случајева, посетиоци улазе у рестоарне и кафиће само са заштитном маском, која није обавезна током боравка у овим објектима.
Ношење заштитних маски је обавезно у свим затвореним јавним просторима (хотелима, тржним центрима, продавницама, градском превозу и др).

МАЛАВИ
Држављани Србије не могу да уђу у Малави осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Малезију осим уколико имају боравак у овој земљи. Обавезан је карантин од 14 дана. Пре пута, потребно је контактирати најближу Амбасаду Малезије

МАЛТА
Држављанима Републике Србије није дозвољено путовање на Малту, имајући у виду да се Република Србија налази на „Тамно црвеној“ листи земаља.
Држављанима Републике Србије дозвољено је путовање на Малту само уколико су претходних 14 дана боравили у једној од земаља са „Црвене“ листе уз поштовање медицинског протокола који је прописан за те земље. У супротном путовање на Малту дозвољено је искључиво уколико постојања есенцијалних или ургентних разлога, уз:
- претходно прибављену сагласност Superintendent of Public Health (пријава се прибавља преко линка https://travelauthorisation.gov.mt/ );
- негативан PCR тест, не старији од 72 сата;
- Digital Passenger Locator Form ( https://app.euplf.eu );
- обавезан карантин у трајању од 14 дана уз обавезно понављање тестирања 10-11 дана карантина,  у хотелу одређеном за ту намену од стране Р. Малте, о личном трошку (100 евра ноћ, укључен доручак).
Држављани Малте и странци који поседују важећу малтешку личну карту или дозволу боравка или имају трајан боравак на Малти, који поседују сертификат о пуној вакцинацији признат од стране Р. Малте (међу признатим је и Српски зелени сертификат са читљивим QR кодом за вакцине признате од стране Европске медицинске агенције: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca), под условом да је последња доза примљена најмање 14 дана раније, могу поднети захтев за спровођење карантина у условима кућне самоизолације искључиво уколико испуњавају услове прописане медицинским протоколом (https://travelauthorisation.gov.mt/ ).
О режиму уласка и изузецима од прописаног медицинског протокола можете се информисати преко линка: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

МАРОКО
Влада Марока је суспендовала авио и поморски саобраћај. Суспензија авио и поморског саобраћаја предвиђено је да траје до 31. јануара 2022. г.

МАУРИТАНИЈА
Држављани Републике Србије могу путовати у Мауританију. За улазак је потребно поседовати потврду о комплетној вакцинацији, једном од вакцина које признаје Светска здравствена организација (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Комплетна вакцинација подразумева проток од две седмице након примљене друге дозе.
Путници који нису вакцинисани, треба да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико се појави неки од симптома COVID-19, путницима ће бити урађен PCR или брзи антигенски тест на лицу места. Уколико тест буде негативан, путнику се саветује да проведе 10 дана у самоизолацији. Уколико тест буде позитиван, лице ће бити смештено у контролисани карантин на 10 дана, о свом трошку. Уколико се укаже потреба за медицинском помоћи, надлежне службе мауританског Министарства здравља ће се за то побринути, без накнаде. Контролни PCR тест ће се радити 10. дана од ступања у карантин.
Сви страни држављани, приликом уласка у Мауританију, морају да носе маску, да редовно дезинфикују руке и одржавају дистанцу од 1,5 м, а бесконтактно ће им се измерити температура на граничном прелазу.

МАУРИЦИЈУС
Држављани Републике Србије могу да уђу на Маурицијус под следећим условима:
УКОЛИКО СТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ
- Потребно је да је протекло најмање 14 дана од примања обе дозе вакцина од следећих произвођача: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, односно најмање 28 дана од примања вакцине Janssen;
- Уколико поседујете потврду о прележаном Covid 19, потребно је да сте најмање 14 дана пред пут примили једну дозу од наведених вакцина.
Пре поласка потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан);
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19;
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Након доласка на Маурицијус, уколико имате резервисан хотелски смештај потребно је да урадите антигенски тест, један по доласку у хотел и други петог дана боравка у хотелу. Уколико имате резервисан други тип смештаја, потребно је да, по слетању, урадите PCR тест на аеродрому (бесплатно) и антигенски тест, самостално, 5. дана боравка.
Слободно кретање по острву је могуће након првог негативног резултата теста урађеног у хотелу или на аеродрому.
УКОЛИКО НИСТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан)
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19
- резервисати и платити 14 дана смештаја у назначеном хотелу, што укључује и трансфер од аеродрома до хотела и PCR тестове (први по доласку, други 7 дана и трећи 14 дана)
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
На путнике млађе од 18 године примењују се исти услови као и на пунолетне особе у чијој су пратњи.

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
Држављани Републике Србије не могу да уђу у Мјанмар. Гранични прелази су затворени и сви међународни комерцијални авио-летови су суспендовани.
За странце који долазе хуманитарним и специјалним летовима у Мјанмар, потребна је одговарајућа виза, негативани RT–PCR тест на COVID-19, не старији од 72 сата и  званични документ/потврда о антиковид вакцинацији (потребно је да је од датума пуне вакцинације протекло најмање 14 дана). Након уласка у Мјанмар, странци подлежу обавези боравка у хотелском карантину у трајању од 7 дана (уколико су потпуно вакцинисани), или 10 дана уколико нису вакцинисани или су непотпуно вакцинисани. Током боравка у карантину, странци који су потпуно вакцинисани подлежу RT-PCR тесту на COVID-19 (првог и шестог дана), а они који нису или су непотпуно вакцинисани (првог, трећег и седмог дана), што се наплаћује о трошку путника.

МОЗАМБИК
Држављани Србије не могу да уђу у Мозабик осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МОЛДАВИЈА
Држављани Републике Србије могу без ограничења да уђу у Републику Молдавију уколико приложе следеће:
- Потврду о вакцинацији, под условом да је протекло најмање 14 дана од завршетка комплетне вакцинације. Сертификат треба да буде издат на једном од следећих језика: румунском, енглеском, француском, немачком, италијанском или руском.
- Негативан резултат ПСР теста не старији од 72 сата или негативан брзи антигенски тест (не старији од 48 сати пре укрцавања или пре уласка на територију Републике Молдавије уколико путују сопственим превозним средством). Потврда треба да буде издата на једном од следећих језика: румунском, енглеском, француском, немачком, италијанском или руском;
- Уз потврду лекара да је лице прележало болест у периоду, под условом да од дана када је потврђен вирус није прошло мање од 15. и не више од 180. дана, или извештај о присуству антитела на Covid–19 (не старији од 90 дана) на једном од следећих језика: румунском, енглеском, француском, немачком, италијанском или руском.
- Лицима која не испуњавају ове услове, биће изречен карантин (на адреси коју наведу) у трајању од 14 дана и том приликом су дужни да попуне електронски епидемиолошки формулар (https://fisa-covid.gov.md/ ). За децу до 14 година епидемиолошки формулар попуњава законски заступник или пратилац. Изречени карантин може да се прекине након 7. дана, уколико се уради ПСР тест или брзи антигенски тест и исти буду негативни.  
Улазак на територију Р. Молдавије је забрањен странцима који су у последњих 14 дана путовали у Јужну Африку, Лесото, Боцвану, Зимбабве, Мозамбик, Намибију, Есватини и Малави.
ИЗУЗЕЦИ
Од неопходности поседовања негативног ПСР теста, потврде о вакцинацији или потврде о прележаној болести изузета су следећа лица:
- деца до 12 година;
- ученици / студенти до 18. година који полажу испите, који одлазе на школовање у образовне установе на територији Републике Молдавије или у иностранство или путују ради активности у вези са окончањем/припремом/ наставком школовања/ из ралога учешћа на такмичењима или међународним олимпијадама, уз давање на увид потврда о наведеном, као и њихови пратиоци;
- посаде и особље ваздухоплова/бродова/возова, возачи и помоћно особље моторних теретних возила за превоз робе и путничких возила са више од 9 седишта, укључујући и седиште возача;
- лица која путују из здравствених разлога, укључујући пратиоца (уз пратећу документацију);
- прекогранични радници који улазе у Републику Молдавију из Румуније или Украјине, као и они из Републике Молдавије који су запослени у фирмама у наведеним земљама, уз прилагање одговарајућих уговора;
- носиоци дипломатских, службених и специјалних пасоша, носиоци путних исправа Laissez-Passer издатих од стране Уједињених нација, чланови дипломатских и конзуларних представништава, међународних организација/мисија акредитованих у Републици Молдавији (и чланови њихових породица) и/или особље које је ангажовано за пружање хуманитарне помоћи;
- лица у транзиту (не дуже од 24 сата од датума уласка у Републику Молдавију), при чему транзитни итинерер уређује Генерални инспекторат граничне полиције;
- лица која су позвана од стране судова/правних органа Републике Молдавије, као и њихови правни заступници, уз давање на увид позива.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску.

МОНГОЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Монголију. Неопходан је негативан тест на корона вирус, не старији од 72 сата рачунајући од полетања са првог полазишта. По доласку у Монголију лица која нису вакцинисана против Covid 19 обавезна су да бораве у карантину 7 дана, током којих ће поново бити тестирани. Информације о објектима за карантин могу се наћи на следећем сајту: www.tabinfo.mn ради резервације. У случају да се утврди да је лице током боравка у карантину позитивно на корону, биће премештено у болницу ради пружања здравствене неге.
Они путници који су допутовали у Монголију 14 дана након вакцинације, или они којима је раније дијагностификована инфекција корона вирусом, а потпуно су се опоравили, изузети су од обавезног карантина уколико приложе документа о примљеној вакцини или медицинског налаза о опоравку од инфекције корона вирусом.

НАМИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Намибију осим лица са регулисаним боравком. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 сата. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона) уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

НАУРУ
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима који су транзитирали или боравили у Кини, Хонг Конгу, Макау, Ирану, Италији или било где у Европи, Кореји, САД или Азији (осим Тајвана) у последњих 21 дан пре намераваног доласка на Науру, до даљњег је забрањен улазак у земљу.  Остали путници морају да прибаве одобрење надлежних органа Науруа за улазак у земљу. Обавезан је негативан PCR тест не старији од 3 дана, а путници су у обавези да при доласку попуне здравствену декларацију и подвргну се здравственом прегледу, након чега следи обавезан карантин од 14 дана.

НЕМАЧКА
Од 16.01.2022.године, Србија се поново налази у категорији подручја високог ризика од заразе вирусом Kовид 19. Сви који путују у Немачку, дужни су да се електронски пријаве пре уласка, а невакцинисани морају поштовати правила карантина.
Држављани Републике Србије могу да уђу у СР Немачку без обзира на разлог путовања, само уколико су потпуно вакцинисани једном од признатих вакцина (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson или Novavaks).
Свим другим лицима са пребивалиштем у Србији дозвољен је улазак у Немачку само у случају да је њихово путовање неодложно. Туристичка путовања не представљају важан разлог за улазак, стога тренутно нису могућа за особе које нису потпуно вакцинисане.
Сви путници које улазе у Немачку  имају обавезу поседовања доказа о праву улaска - потврду о вакцинацији или тест на Covid-19 не старији од 48 сати (антигенски или PCR) или сертификат о прележаној болести.
Признају се искључиво потврде о вакцинацији вакцинама BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson или Novavaks. Kомбинација наведених вакцина са вакцинама које немају дозволу за употребу у ЕУ (нпр. Синофарм или Спутњик) није могућа.
За признавање статуса потпуне вакцинације, особе које су пре вакцинације прележале болест Kовид-19 треба да имају позитиван PCR тест којим је било утврђено да су оболеле од вируса Kовид-19 и сертификат о примљеној једној дози неке од наведених вакцина признатих у ЕУ.
Транзит кроз Немачку је могућ уколико имате право уласка у земљу одредишта и то уз поседовање доказа о испуњености услова за улазак у Немачку - тест на присуство коронавируса не старији од 48 сати или потврду о прележаној болести или сертификат о вакцинацији.  Исто важи и за путнике у аеродромском транзиту, како за оне који на аеродрому у Немачкој преседају на лет из и ка трећој земљи ван Шенгенске зоне, тако и за оне који преко Немачке лете из или ка земљи унутар Шенгена.
Детаљне информације о условима уласка и транзита могу се пронаћи на следећем интернет сајту: https://belgrad.diplo.de/rs-sr

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Републике Србије могу да ушу у Нигерију, потребно је да презентују негативан резултат PCR теста, урађен не више од 72 сата пре укрцавања.
За потпуно вакцинисане путнике се не одређује изолација, али је потребно да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Путницима који нису вакцинисани (или су примили само прву дозу) одређује се седмодневна самоизолација и потребно је да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Особе које стижу пословним или званичним разлогом и у Нигерији остају мање од 7 дана, морају да:
1. буду потпуно вакцинисани
2. обезбеде PCR тест не старији од 72 сата пре укрцавања
3. ураде PCR тест другог дана након доласка

НИКАРАГВА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходно је поседовати негативан PCR тест на Covid-19, не старији од 72 сата (за путнике који долазе из Азије, Африке и Океаније не старији од 96 сати).
Страни држављани који имају температуру или друге симптоме вируса, не могу ући у земљу, док држављани Никарагве могу ући у земљу, али морају провести одређено време у карантину, у складу са протоколом успостављеним у земљи.
Путници који при доласку презентују негативан PCR тест на Covid-19 и који не показују никакве симптоме, моћи ће да се слободно крећу у земљи, али ће их здравствено особље пратити (телефоном) у периоду од 14 дана.

НОВИ ЗЕЛАНД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 10 дана, у за то посебно опредељеним објектима, и путници морају да у истима резервишу смештај пре поласка на пут. Трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Сва лица морају да доставе писмени доказ негативног PCR теста, не старији од 48 сати и сви се, по доласку у земљу, тестирају на COVID-19.
Сви путници старији од 17 година морају бити у потпуности вакцинисани, уз услов да је од последње дозе прошло 14 дана, и да је лице имунизовано вакцинама које је прихватио надлежни орган Новог Зеланда: https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/approved/#vaccine-list
Транзит држављана Србије је дозвољен само за комплетно вакцинисана лица, уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa).

НОРВЕШКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у К. Норвешку.
За сва лица старија од 16 година за улазак у Норвешку потребна је претходна регистрација на https://reg.entrynorway.no/ .
Поред регистрације потребно је и приложити потврду о извршеној COVID-19 вакцинацији или да је особа прележала корона вирус у последњих 6 месеци (више информација на https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-03-27-470#KAPITTEL_16 и https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/befolkningen/reiserad-knyttet-ti… ).  
Уколико лице не поседује наведену потврду, потребно је да приложи негативан  PCR тест не старији од 24 часа (осим деце млађе од 18 година) као и обавезно тестирање по доласку у предвиђеним центрима на граничним прелазима. Детаљније информације могу се пронаћи на https://udi.no/ и на https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/new-measures-to-apply-to-entry-in…

ОМАН
Држављани Србије могу да уђу у Султанат Оман. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19. 
Наведено се односи на све стране држављане.

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Панаму. Потпуно вакцинисани грађани ослобађају се карантина уз приказивање одговарајућег негативног ПЦР теста, док они који нису вакцинисани (или су непотпуно вакцинисани) биће задржани у карантину у трајању од 72 сата у хотелима који су предвиђени за карантин (при чему трошкови смештаја падају на терет путника).
Након истека 72 сата ради се тест на присуство вируса Ковид-19. Уколико је тест негативан, карантин ће бити укинут, а у случају позитивног резултата карантин ће бити продужен на 14 дана након чега следе медицински прегледи (трошкове смештаја и медицинских прегледа такође сносе путници).
Деца млађа од 12 година су ослобођена карантина уколико родитељ/старатељ испуњава горе наведене критеријуме.
Више информација можете пронаћи на следећем веб сајту https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa и на https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у Папуа Нову Гвинеју. Изузетак су лица са специјалним одобрењем надлежних органа. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАРАГВАЈ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Парагвај под условом да поседују сертификат о комплетној вакцинацији (минимум 14 дана од друге дозе).
Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски тест урађен 24 часа пре полетања. Неопходно је имати здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19, те 24 часа пре лета електронским путем попунити образац о здравственом стању. Сви путници су дужни да се тестирају пет дана након слетања у Парагвај.

ПЕРУ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Перу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Перу. У зависности од крајње дестинације и актуелног стања пандемије у датој области Перуа, може бити одређен обавезни карантин од 14 дана за нерезиденте. Све информације у вези с тим, као и формулар који се попуњава 72 сата пре лета треба потражити на следећој интернет страници: http://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/  
Странци не могу ући Перу уколико су боравили у Јужној Африци, односно улолико су транзитирали преко ове државе у последњих 14 дана.

ПОЉСКА
Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Пољску. Дозвољена су искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење или учешће на спортском и културном догађају. Такође, дозвољен је улазак држављанима Србије који у Пољској имају регулисан боравак и поседују картицу боравка у Пољској.
Сви путници које долазе у Пољску изван шенгенског простора (нпр директна авионска линија Београд - Варшава), без обзира на држављанство и вакцинациони статус, морају да се пре уласка у Пољску тестирају на COVID-19. Резултат теста треба буде написан на пољском или енглеском језику и да није старији од 24 ч. Тест је могуће урадити или у држави у којој лице започиње пут или на самом аеродрому у Варшави пре граничне контроле. Ђаци и деца која похађају вртић/школу у Пољској ослобођени су обавезе да поседују негативан тест пре уласка у Пољску уколико у Пољску улазе у пратњи својих родитеља/старатеља.
Поред одговарајуће документације којом се доказује оправданост путовања, држављанима Србије je потребна и потврда о вакцинацији, тј. ЕУ Зелени сертификат који издаје https://euprava.gov.rs/ , којим се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији (Pfizer, AstraZeneca и Moderna – две недеље од друге дозе, Janssen тј. Џонсон&Џонсон – две недеље после прве дозе), или ЕУ Зелени сертификат у којем је уписано да није прошло више од 6 месеци од како је особа прележала COVID-19.
Особама које нису вакцинисане или су вакцинисане руском или кинеском вакцином потребан је негативан PCR тест који је уписан у ЕУ Зелени сертификат. Негативан PCR тест не ослобађа карантина, тј. невакцинисаним особама биће одобрен улазак у Пољску али ће им уједно бити одређен карантин од 14 дана. Карантин се може скратити тек након што се проведе 8 дана у изолацији у Пољској, када је могуће о свом трошку урадити нови PCR тест. Особа се ослобађа карантина уколико је нови PCR тест негативан, тј. тек након што резултат теста буде уписан у онлајн здравствени систем Пољске.
Деца испод 5 година не морају да имају тест, док деци испод 12 година, која не похађају школу у Пољској, потребан је негативан тест.
Путници који улазе на територију Пољске авионом (осим за транзит), пре лета треба да на интернету попуне Образац за лоцирање путника преко следећег линка https://www.gov.pl/web/gov/fill-in-the-passenger-locator-form  Уколико нисте попунили образац, замолите да добијете образац од авионског особља током вашег лета за Пољску. Путници који улазе у Пољску другим видовима транспорта нису у обавези да попуњавају овај образац.
Транзит авионом је дозвољен под условом да путник поседује авионску карту којом јасно доказује да ће напустити територију Пољске у року од 24 сата, као и да поседује сву неопходну документацију која му је потребна да уђе у земљу своје крајње дестинације. Није дозвољен излазак са аеродрома у паузи између летова.
Транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца друге земље ЕУ (Словачка, Чешка, Немачка, Шведска, Литванија) је дозвољен уз документ који доказује где се путује (нпр. картице боравка у некој другој земљи ЕУ или нпр. Русији, Белорусији, или позивно писмо за неку другу земљу). Дозвољен је излазак са територије Пољске према Русији, Белорусији и Украјини.
За транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца Русије, Белорусије и Украјине, потребна је дозвола пољских органа. Потребно је да се путник (у зависности из које земље креће на пут) обрати Амбасади Србије у Москви, Минску или Кијеву, достави им скениране копије пасоша свих особа које путују, као и саобраћајну дозволу аутомобила којим се путује. Потребно је навести планиране датуме уласка и изласка са територије Пољске, као и конкретне граничне прелазе који ће се користити за улазак/излазак са територије Пољске. По добијању захтева надлежне Амбасаде ће захтев проследити Амбасади Србије у Варшави, која ће затим обавити потребне најаве и затражити дозволу за улазак путника.
За улазак у Пољску из пословних разлога, поред ЕУ Зеленог сертификата и негативног теста, путници код себе треба да имају позивно писмо пољског привредног субјекта, као и извод из Привредног регистра Пољске како доказ да заиста путују на позив пољске фирме која им је послала позивно писмо. У позивном писму треба да буде наведен конкретан разлог за долазак у Пољску, назив и адреса српске фирме која се позива, име, презиме и број пасоша особе/а која се позива/ју.
За улазак у Пољску ради студирања, размене студената/учитеља, учешћа на Ерасмус програмима и сл, поред ЕУ Зеленог сертификата и негативног теста, путник мора да поседују позивно писмо пољске школе, факултета и образовне установе. Иако није обавезан документ, препоручујемо да путник са собом има потврду на енглеском језику, од матичне школе/факултета да је именовани студент/професор у тој образовној установи.
За улазак у Пољску ради учешћа на спортском или културном догађају/такмичењу, поред ЕУ Зеленог сертификата и негативног теста, путник мора да поседују позивно писмо пољског организатора културног или спортског догађаја. Такође, иако се не ради о обавезном документу, препоручујемо да путник понесе и потврду матичног спортског савеза или клуба да је регистровани спортиста/тренер у Србији.
За улазак у Пољску из хуманитарних разлога, поред ЕУ Зеленог сертификата, путник мора да поседују позивно писмо пољске болнице или здравствене институције. У овим случајевима се препоручује да се додатно обратите и Амбасади Србије у Варшави на мејл адресу embassy.warsaw@mfa.rs

ПОРТУГАЛИЈА
Сви путници који долазе у Португалију, старији од 12 година, треба да имају негативан РТ-PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест (TRAg) не старији од 48 сати, без обзира на поседовање Ковид дигиталног сертификата.  
Држављани Србије могу ући у Португалију из туристичких разлога уколико поседују Ковид дигитални сертификат са потврдом о вакциницији вакцинама одобреним од стране Европске агенције за лекове (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) или са потврдом о прележаној болести која је валидна до 180 дана од дана када је лице тестирано позитивно, издат од стране надлежних органа Р. Србије или државе чланице ЕУ.  
Уколико не поседују једну од поменутих потврда, држављанима Србије је дозвољен улазак само у случају „нужних“ путовања (путовања из професионалних разлога, ради спајања породице, студирања и из здравствених и хуманитарних разлога). У овом случају, поред потврде о разлогу путовања, за улазак у Португалију, сви путници, старији од 12 година, морају имати негативан РТ-PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест (TRAg) не старији од 48 сати.
У случају поседовања Ковид сертификата о вакцинацији издатог у Р. Србији, али само са ревакцинацијом („booster” дозом) са вакцином одобреном од стране Европске агенције за лекове, није могуће путовати из туристичких разлога, већ само у случају горепоменутих „нужних“ разлога.  
Путницима је дозвољен транзит кроз Португалију.
Сви путници који долазе у Португалију пре пута треба да попуне формулар који је доступан на следећем линку: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card .

РУАНДА
Држављани Србије, као и сви путници који долазе у Руанду у обавези су да пoседују негативан PCR тест не старији од 72 сата. Пре лета сви путници су у обавези да попуне следећу електронску форму и на њој поставе свој PCR тест сертификат www.rbc.gov.rw.  По слетању на аеродром путници су у обавези да ураде додатни PCR тест и да плате износ од 60 $ како је наведено у електронској форми која се попуњава. Сви путници који транзитирају кроз Руанду дуже од 12 сати у обавези су да по слетњу на аеродром ураде други PCR тест и сачекају резултате 24 сата у хотелима који су одређени за ту сврху. Путници који транзитирају или преседају и не напуштају аеродром краће од 12 сати, нису у обавези да раде PCR тест. Путници испод 5 година старости (деца) изузети су од обавезе поседовања негативног PCR теста. Приликом одласка из Руанде сви путници у убавези да поседују негативан PCR тест који није старији од 72 сата у овлашћеним лабораторијама и да знају захтеве у вези са Covid-19 тестовима у земљама у које путују и/или кроз које транзитирају.

РУМУНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Румунију. Путници су у обавези да пре уласка у Румунију попуне Дигитални формулар за улазак у Румунију (SII-FDIR), најраније 24 часа пре путовања у Румунију, преко https://plf.gov.ro платформе.
Корисник је у обавези да попуни тражене податке који се наводе у формулару и то појединачно за сваког путника, осим у случају чланова породица који путују заједно када је довољно да формулар попуни један одрасли члан породице, старатељ или овлашћено лице. Контрола се спроводи на граничним прелазима. Није неопходно да пријава буде у штампаној форми.
Лицима која уђу на територију Румуније, а не попуне формулар најкасније у року од 24 часа од преласка границе биће изречена новчана казна (400-600 евра).
При уласку у Румунију МЕРА КАРАНТИНА се одређује следећим лицима:
- Држављани Р. Србије који поседују „ЕУ ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ“ којим се доказује вакцинација/прележана болест а не поседују негативан ПЦР тест 5 дана карантина, а лица која уз „ЕУ ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ“ дају на увид и негативан ПСР тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију су ослобођени карантина.
- Лицима која нису вакцинисана и нису прележала болест изазван вирусом Covid-19 у последњих 180 дана пре уласка у Румунију, а која приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати биће одређен карантин у трајању од 10 дана
ИЗУЗЕЦИ ОД КАРАТИНА
- Деца до 12 година
- Деца од 12 до 16 година која приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију
- Невакцинсана лица или лица код којих у последњих 180 дана пре уласка у земљу није потврђена болест изазван вирусом Covid-19 а која остају у Румунији мање од 3 дана (72 сата), под условом да приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати.  Уколико лица не напусте територију Румуније у року од 3 дана (72 сата), дирекција за јавно здравље у жупанији где бораве или према адреси коју су навели приликом уласка у Румунију, одређује карантин у трајању од 14 дана, почев од четвртог дана од уласка у Румунију;
- Лица у транзиту, под условом да Румунију напусте у року од 24 сата од уласка у земљу
- Прекогранични радници који у Румунију улазе из Србије, као и румунски држављани запослени код послодавца у Р. Србији. Приликом уласка у земљу, потребно је дати на увид уговор о раду са послодавцем;
- Ученици, студенти или страни држављани са пребивалиштем или боравком ван Румуније, који похађају курсеве образовних институција у Румунији или иностранству, у случају да свакодневно путују на наставу. Потребно је да дају на увид документа која то потврђују. Исте мере се односе и на студенте који полажу испите или похађају наставу.
- Ученици, студенти, држављани Румуније или страни држављани са пребивалиштем или боравком у иностранству који у Румунију долазе да полажу пријемне испите или да заврше студије или који почињу да уче или студирају у образовним установама у Румунији и путују у земљу ради активности везано за почетак, организацију, похађање или завршетак студија, као и лица у њиховој пратњи ако су малолетници. Потребно је да дају на увид документа која то потврђују, као и негативан ПСР тест који није старији од 48 сати;
- Пилоти авиона и њихова летачка посада, као и машиновође и железничко особље.
- Чланови спортских делегација, као и уметници и њихово особље, да би могли да присуствују спортским такмичењима,  културним, уметничким или забавним манифестацијама под условом да приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавања или уласка на територију Румуније.
· Возачи возила са више од 9 седишта, укључујући и седиште возача који превозе лица, уколико су комплетно вакцинисани или уколико су прележали болест, као и да је прошло најмање 10 дана а највише 180 дана од прележане болести и за то приложе потврду (уписано у дигиталном сертификату) или уколико дају на увид негативан ПСР тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију, уз услов да се путовање обавља из професионалних разлога;
- Чланови дипломатских и конзуларних представништава, других дипломатских мисија акредитованих у Румунији и носиоци дипломатских пасоша, на основу реципроцитета.
- Возачи теретних возила највеће дозвољене носивости веће од 2,4 тоне који обављају превоз робе;    
О изузећу од мера карантина у посебним, хитним случајевима које се односе на присуство породичним догађајима као што је рођење, венчање, сахрана, путовање из медицинских разлога као што су онколошки болесници, болесници на хемодијализи уз одговарајућу документацију одлучују дирекције за јавно здравље на нивоу жупанија.
Неће се дозволити улазак у Румунију лицима који путују из Јужне Африке, Анголе, Боцване, Есватинија, Лесотоа, Малавијa, Мозамбика, Намибије, Замбије и Зимбабвеа.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Држављани Републике Србије (без обзира на тип пасоша и начина регулисања боравка у Русији) могу да уђу у Руску Федерацију уз обавезан негативан резултат PCR теста на руском или енглеском језику, не старији од 48 сати од датума узимања бриса. Уколико страни држављанин не поседује предметни PCR тест пре слетања на аеродром у Русију, биће аутоматски депортован назад у државу полетања. Ово правило се односи и на све оне странце који поседују сертификат о извршеној вакцинацији Руске Федерације.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем, директним летовима, као и из свих земаља са којима је Рускa Федерација обновила директне летове, под условом да имају регулисан боравак у тим земљама (важећу визу, привремени или стални боравак).
Државе са којима је Русија обновила директне летове су:
1.Аустрија, 2. Азербејџан, 3. Белгија, 4. Бугарска, 5. Велика Британија, 6. Венецуела, 7. Вијетнам, 8. Грчка, 9. Египат, 10. Етиопија, 11. Индија, 12. Ирска, 13. Исланд, 14. Италија, 15. Јапан, 16. Јерменија, 17. Јордан, 18. Казахстан, 19. Катар, 20. Кипар, 21. Киргизија, 22. Република Кореја, 23. Куба, 24. Либан, 25. Луксембург, 26. Мађарска, 27. Малдиви, 28. Малта, 29. Мароко, 30. Маурицијус, 31. Мексико, 32. Немачка, 33. Португалија, 34. Саудијска Арабија, 35. Северна Македонија, 36.САД, 37. Сејшели, 38. Сингапур, 39. Сирија, 40. Таџикистан, 41. Турска, 42. Уједињени Арапски Емирати, 43. Узбекистан, 44. Финска, 45. Хрватска, 46. Швајцарска, 47. Шри Ланка, 48. Француска, 49. Чешка. 50. Молдавија 51. Бахреин 52. Доминиканска Република, 53. Албанија, 54. Белорусија, 55. Шпанија, 56. Словачка, 57. Ирак, 58. Данска, 59. Перу, 60. Џибути, 61. Нови Зеланд, 62. Кина, 63. Лихтенштајн, 64. Кувајт, 65. Андора, 66. Колумбија, 67. Бахами, 68. Иран, 69. Холандија, 70. Норвешка, 71. Оман, 72. Словенија, 73. Тајланд, 74. Тунис, 75. Бангладеш, 76. Бразил, 77. Монголија, 78. Костарика, 79. Аргентина, 80. Шведска.
Уколико се путује из Београда за Русију, није могуће транзитирање преко набројаних земаља (изузетак су носиоци дипломатских и службених пасоша Р. Србије).
Повратак из Русије у Србију је могућ преко било које земље, с тим да авиокомпаније задржавају право да не приме путнике на летове уколико нису испуњени законски услови земље у коју се путује.
Копнене границе Русије су затворене, осим за возила са ознаком CMR и TIR, као и лица којима је руски кризни штаб одобрио улазак копненим путем.
У циљу спречавања ширења новог соја COVID-19 (омикрон) Руска Федерација је предузела нове мере:
1.Забрањен је улазак држављана и странаца са сталним боравком из следећих држава: 1. ЈАР, 2. Танзанија, 3. Боцвана, 4. Зимбабве, 5. Лесото, 6. Мадагаскар, 7. Мозамбик, 8. Намибија, 9. Есватини, 10. Кенија, 11. САР Хонг-Конг
2.Обавезан карантин у трајању од 14 дана за све странце који су непосредно пред долазак у Русију боравили у претходно наведеним државама и регионима. Поред тога, обавезни су да ураде 2 ПЦР теста – први тест у року од два дана по доласку у РФ, а други између 10. И 12. дана карантина.

САД
Држављани Републике Србије, могу да путују у САД под условом да су вакцинисани (са изузетком америчких држављана, носилаца Зелене карте и усељеничких виза, као и дипломатских виза). Уз доказ о пуној вакцинацији неопходан је и негативан тест. Сви путници старији од 2 године (укључујући и носиоце дипломатских виза) – независно од држављанства и статуса вакцинације – у обавези су да поседују негативан тест, не старији од 24 часа пре укрцавања или документацију о прележаној болести COVID-19 у претходних 90 дана, пре него што се укрцају на лет. За више информација о условима уласка: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-internation… Потпуно вакцинисаним путник се сматра:
- 2 недеље (14 дана) након вакцине за COVID-19 која се даје у једној дози
- 2 недеље (14 дана) након друге дозе вакцине за COVID-19 која се даје у две дозе
- 2 недеље (14 дана) након примања пуне серије активне COVID-19 вакцине у оквиру тестирања AstraZeneca или Novavax у САД
- 2 недеље (14 дана) након примљене две дозе било које комбинације прихваћених вакцина  за COVID-19 које су добијене у размаку од најмање 17 дана
САД прихватају доказ о вакцинацији следећим вакцинама: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm и Sinovac.

САМОА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САН МАРИНО
Држављани Србије могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm  или телефонски: 00378/549888888. По доласку обавезно је подвргавање серолошком тесту. У случају позитивног резултата лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже кућној самоизолацији у трајању од 14 дана. 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сао Томе и Принципе уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Деци до 5 година старости није потребан RCR тест.
Неопходно је да потврда о негативном PCR тесту буде у папирној форми, имајући у виду да се не прихвата дигитална верзија теста.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Саудијску Арабију.
Резиденти са важећом излазном/улазном визом или путници са неким од следећих виза: пословна, радна или за посету, могу да уђу у земљу под следећим условима:
1. Негативан PCR тест (не старији од 72ч пре пута) за све путнике. Вакцинисани резиденти иду у кућни карантин који одређује апликација Tawakkalna.
2. Институционални карантин (хотел) у трајању 5 дана обавезан је за путнике који су примили само прву дозу одобрених вакцина. Током боравка се раде два PCR теста, први 24 ч по доласку и други петог дана, стриктно на основу термина у Tawakkalna апликацији. Трошкови овог карантина и тестова се покривају уз авионску карту. Карантин се завршава ако је други PCR тест негативан.
3. Лицима испод 18 година је дозвољен улазак са имунизованим родитељима/старатељима, уз кућни карантин у трајању од 5 дана. PCR тест се ради петог дана. Институционални карантин се примењује на издржавана лица стара 18 година или старија.
Признају се Синофарм и Спутњик В вакцине, али за краће посете, док за потребе дужег боравка, у случају Синофарма уз трећу дозу која се прима у Саудијској Арабији (Фајзер, Астра Зенека, Модерна, Џонсон). Након истека карантина резиденти су у обавези да приме другу дозу вакцине, или трећу дозу у случају да су се вакцинисали Синофарм вакцинама, односно трећу и четврту у случају Спутник В, да би имали статус вакцинисане особе.
За прекршиоце правила карантина запрећена је новчана казна у износу од око 50000 USD, депортација и трајна забрана уласка у Саудијску Арабију.
Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. За потребе регистрације потребно је да прође минимум две недеље након друге дозе. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације „Tawakkalna“ на мобилни телефон. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка
Апликација одређује трајање карантина. У Саудијској Арабији важи ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.
За регистрацију вакцинације обављене у Србији у овој апликацији саудијско Министарство здравља повремено тражи легализацију уверења о вакцинацији, те се препоручује да се уверење легализује пре путовања.

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу  у Свету Луцију. Сви путници преко 5 година морају имати негативан резултат PCR теста, не старији од 5 дана пре путовања.
Невакцинисани путници могу да одседају само на COVID-19 одобреним дестинацијама, као и да до тих дестинација путују COVID-19 одобреним превозом. За више информација можете посетити следећи линк: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Пре поласка, сви путници су у обавези да попуне образац са следећег линка: https://travelslu.govt.lc/

СЕНЕГАЛ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сенегал, уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Резултати теста морају бити одштампани на француском или енглеском језику.
Наведено се односи на све путнике старије од 2 године, као и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту.
Приликом лета, путници потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Тај документ је могуће прибавити и online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши аеродрому о трошку путника.   
По доласку у Сенегал, мора се попунити формулар за локализацију путника: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…
Исти услови уласка примењују се и на путнике који су вакцинисани и на оне који нису.

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на следећем линку:  http://health.gov.vc/health/
Путници се сматрају потпуно вакцинисаним после 14 дана од добијања друге дозе. Следеће вакцине су признате: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Вакцинисани морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата. Такође, на захтев надлежних може се захтевати додатно тестирање по доласку, као и карантин на одобреним туристичким смештајима у трајању од 48 сати.
Невакцинисани путници подлежу истим условима као и вакцинисани, уз додатну обавезу карантина у трајању од 3 до 14 дана зависно са које дестинације долазе. Карантин се обавља у предодређеним туристичким смештајима.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис под условом да су потпуно вакцинисани, као и да (сви путници преко 2 године старости) поседују негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 72 сата.
Обавезно је попунити улазни формулар који се може пронаћи на веб сајту: https://www.knatravelform.kn/

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Северну Македонију, под условом да поседују један од следећих докумената:

  • сертификат о примљене 2 возе вакцине против Covid-19;
  • потврду о прележаном вирусу Covid-19 у последњих 45 дана, рачунајући од дана оздрављења;
  • негативан резултат PCR теста, урађеног до 72 сата пре уласка на територију Р. Северне Македоније;
  • негативан резултат брзог антигенског теста, урађеног до 48 сати пре уласка на територију Републике Северне Македоније.

Наведена правила важе и за излазак из земље.

Страни држављани моћи ће да транзитирају кроз Северну Македонију (до 5 часова), уз обавезу попуњавања Изјаве о транзиту на граничном прелазу на улазу у земљу, коју ће предавати на граничном прелазу на изласку из Северне Македоније.

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Сингапур осим лица која имају сталну боравишну или радну дозволу. Могуће су краткорочне посете резиденту Сингапура а да га посећују супружник или деца. За такву врсту посета је потребно поднети захтев, те се стога саветује да се претходно контактира најближа амбасада Сингапура. 

СИРИЈА 
Држављани Србије могу ући у Сирију једино из Либана, преко копненог ГП „Масна“. За улазак је неопходан негативан PCR тест урађен у државној лабораторији у Бејруту, не старији од 12 сати. По уласку у Сирију, неопходна је самоизолација у трајању од 5 дана. Држављани Србије не могу транзитирати кроз Сирију.

СЛОВАЧКА
Држављани Србије могу ући у Словачку. Неопходна је електронска регистрација пре уласка на територију Словачке на: http://korona.gov.sk/ehranica. Особе које су вакцинисане (најмање 14 дана од друге дозе или 21 дан, ако је вакцина која се даје у једној дози) могу ући без ограничења, уколико имају потврду о вакцинацији на словачком, чешком или енглеском језику. Регистрација вакцинисаним особама (преко сајта: http://korona.gov.sk/ehranica) важи 6 месеци од датума прве регистрације.
Особе које нису вакцинисане морају поштовати епидемиолошке мере (изолација у трајању од 14 дана, која се може прекинути добијањем негативног резултата ПЦР теста, који се може урадити најраније петог дана изолације).
Особе које долазе авионом уједно треба да попуне формулар на сајту http://www.mindop.sk/covid.

СЛОВЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Словенију уз поседовање PCR теста не старијег од 72 сата, брзог антигенског теста (HAGT) не старијег од 48 сати, лица која приложе потврду о позитивном PCR тесту старијем од 10 дана, али не старијем од 6 месеци, односно потврду лекара да су прележали COVID-19, а да од почетка симптома није прошло више од шест месеци или уколико приложе зелени картон о вакцинацији против COVID-19 којом се доказује да је од примања друге дозе вакцине произвођача Biontech/Pfizer протекло најмање 7 дана, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm протекло најмање 14 дана и AstraZeneca најмање 21 дан.
За транзит кроз Р. Словенију неопходно је поседовати доказ о уласку у земљу одредишта и може трајати максимално 12 сати .
Додатне информације на линку https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Држављанима Републике Србије, као и свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.
Изузета су лица са специјалним одобрењем надлежних органа која, у зависности од тога из које земље долазе и кроз које земље транзитирају, морају да испуњавају и додатне услове о којима ће бити обавештени по добијању одобрења.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати.
Приликом одласка из Сомалије сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата.

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Републике Србије могу да путују у Суринам из туристичких разлога под следећим условима:
- Да су потпуно вакцинисани или да су прележали COVID-19 у периоду од 14 дана до 90 дана
- Да поседују негативан антигенски тест не старији од 24 сата или негативан PCR тест не старији од 72 сата
Невакцинисани путници могу да путују једино из неопходних разлога, уз претходно одобрење надлежних органа. По доласку биће у обавези да буду у карантину у једном од предодређених хотела, у трајању од 7 дана.

ТАЈЛАНД
Држављани Србије могу дa уђу у Краљевину Тајланд са туристичком визом уз испуњавање одговорајућих услова од којих је један 14-дневни карантин. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође, потребан је и Certificate of Entry и други документи, тако да је пре путовања неопходно контактирати Почасни конзулат у Београду или најближу амбасаду Тајланда.

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку, сви путници се о свом трошку (25 долара) подвргавају додатном тестирању (брзи тест).
Пре доласка у Танзанију (у року од 24 сата) сви путници морају да попуне образац на сајту https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

ТАЏИКИСТАН
Границе Таџикистана су затворене. Међународни летови су обновљени са Уједињеним Арапским Емиратима, Турском, Русијом и Узбекистаном. Улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит је дозвољен.
Страним држављанима је за путовање у Таџикистан потребна важећа виза и негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Признаје се искључиво тест бриса на COVID-19 (ПЦР), док се резултати других тестова не прихватају. Путници имају обавезу самоизолације у трајању од 3 дана по уласку Таџикистан.
Страни држављани који су примили вакцину против COVID-19 могу прећи границу Таџикистана само уз одговарајући сертификат. Друга доза мора бити примљена најмање 30 дана пре преласка границе. Признате вакцине су: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
За излазак из Таџикистана неопходан је негативан ПЦР тест.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Свим страним држављанима, укључујући држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу, осим уз специјално одобрење надлежних органа. 
Обавезан је карантин од 14 дана.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тринидад и Тобаго једино под условом да су потпуно вакцинисани, вакцинама признатим од стране СЗО. Изузев вакцинације путници морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата приликом доласка у земљу.
Сви путници, такође морају да попуне “TTravel Pass” и сачекају одобрење надлежних органа.
За више информације и попуњавање “Travel Pass”-a, посетите следећи линк: https://ttravelpass.gov.tt/

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУНИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тунис уз обавезан негативан резултат PCR теста, не старијег од 72 сата и самоизолацију у трајању од 7 дана. Након истека наведеног периода, ради се нов тест, те уколико је резултат негативан, карантин се прекида.
Од обавезе карантина изузета су лица која поседују потврду о вакцинацији.

ТУРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Турску. Уколико се не улази из Авганистана, Бангладеша, Бразила, Јужне Африке, Непала, Пакистана, Шри Ланке, Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура, у Турску се може ући са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да je у последњих 6 месеци прележан COVID-19. Уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан PCR тест,  урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу. Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан PCR тест.
Лица која долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног 14-ог карантина.
Лица која долазе из Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура у обавези су да поседују негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
На свим граничним прелазима се врше насумична PCR тестирања.
У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

ТУРКМЕНИСТАН
Границе Туркменистана су затворене. Обустављени су међународни летови (осим са пар држава), а ограничен је и међународни транспорт робе. За странце са регулисаним сталним боравком, као и страним дипломатама и представницима међународних организација акредитованих у Туркменистану улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит није дозвољен.
Улазак у Туркменистан је дозвољен: странцима који путују искључиво у хуманитарне сврхе, као и онима који већ имају важеће визе Туркменистана за више улазака/излазака, неакредитованим страним дипломатама и службеницима Амбасада само ако добију посебну дозволу Државне службе за миграције Туркменистана и уз следећа документа:
1) Сертификат о вакцинацији (признате су вакцине: Спутњик V, Спутњик Light,  EpiVacCorona, Синофарм и АстраЗенека)
2) Резултати теста крви на антитела IgG/IgM не старији од 72 сата од датума издавања резултата
3) Анкетa (Public Health Passenger Locator Form). Примерак се може наћи на линку: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Сви који улазе у Туркменистан у обавези су да прођу карантин у државним просторијама у трајању од 21 дана.
Сви који напуштају Туркменистан морају имати Сертификат лекара о негативним резултатима ПЦР тестирања, не старији од 24 часа од термина лета.

УГАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Уганду. За улазак у Уганду путници су у обавези да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата, да попуне онлајн форму за праћење њиховог здравственог стања 24 сата пре доласка на следећем линку https://arrivals.healthdesk.go.ug  и да уплате износ од 30 $ онлајн преко следећег линка https://covidpay.postbank.co.ug   24 сата пре доласка. Такође, сви путници који долазе у Уганду и слећу на међународни аеродром Ентебе морају да се подвргну обавезном PCR тестирању, без обзира на земљу из које долазе и без обзира да ли су вакцинисани. Путници испод 6 година старости (деца) изузети су од обавезе поседовања негативног PCR теста. Приликом одласка из Уганде сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест који није старији од 72 сата и да знају захтеве у вези са Covid-19 тестовима у земљама у које путују и/или кроз које транзитирају.
Све актуелне информације у вези са уласком у Уганду могу се пронаћи на сајту https://www.health.go.ug/covid/ .

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Р. Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина. Такође, Република Србија се налази на тзв. Зеленој листи земаља УАЕ. 
За улазак у Дубаи, потребан је негативан ПЦР тест не старији од 48х.
За улазак у Абу Даби је такође неопходан негативан ПЦР тест и по слетању на аеродром ради се још један тест (бесплатно).  Карантин је обавезан само за невакцинисане путнике који долазе у Абу Даби из земаља које нису на зеленој листи.
За вакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест, не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 4 дана потребан је ПЦР тест 4. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 8 дана, потребан је ПЦР тест 4. и 8. дана боравка у Абу Дабију.
За невакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби  долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 9 дана, потребан је ПЦР тест 6. и 9. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби  долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Обавезан је карантин од 10 дана (добија се GPS наруквица) и ПЦР тест 9. дана карантина.
Цена ПЦР теста је одређена од стране Владе УАЕ на 50 дирхама (око 12 еура).
Листа земаља на зеленој листи се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-…
За све који долазе у УАЕ обавезно је да се инсталира Ал Хосн апликација.
У Абу Дабију, само вакцинисане особе могу ући у хотел, ресторан, супермаркет и сва остала јавна места. То подразумева зелени статус Ал Хосн апликације. Туристи који слете на Абу Даби аеродром добијају посебан унифициран број (УИД) који им је потребан за инсталирање Ал Хосн апликације.
Саветујемо да се апликација инсталира пре путовања или одмах по слетању на аеродром и да се провере сви подаци, јер се дешавају грешке у апликацији које је касније теже отклонити.
За добијање зеленог статуса потребано је бити вакцинисан и имати податке о вакцинацији и негативан ПЦР тест приказан на Ал Хосн апликацији. Апликација је зелена 30 дана од ПЦР теста.
За туристе који долазе у Абу Даби како би имали зелени статус на Ал Хосн апликацији и како би могли да приступе било ком јавном месту (супермаркет, шопинг центар, плажа…) потребно је најмање 5 дана пре путовања у Абу Даби инсталирати апликацију ICA UAE Smart или посетити ica.gov.ae  где је потребно попунити „Register Arrivals Form“ и приложити вакцинациони сертификат на одобрење. По добијању одобрења добићете смс поруку која садржи и линк за инсталирање Ал Хосн апликације. По слетању на Абу Даби аеродром туристи добијају UID број, који је потребан за креирање налога на „Ал Хосн“ апликацији.  Вакцинациони сертификат и сви ПЦР тестови који буду рађени у УАЕ би требало да се појаве у апликацији.
Напомена: Сви који су другу дозу вакцине примили пре 6 месеци, морају имати и сертификат о примљеној и трећој дози вакцине.
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и емирата Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза ПЦР или ДПИ теста. Резиденти и нерезиденти УАЕ који спадају у категорију која има обавезан карантин, на самом пункту ће добити GPS. Више информација о режиму уласка у Абу Даби се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

УЗБЕКИСТАН
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Узбекистан искључиво ваздушним путем уз обавезан негативан резултат PCR теста (на руском или енглеском језику), не старији од 48 сата од датума издавања резултата.  Деца до 2 године нису у обавези да раде ПЦР тест.
Списак лабораторија и медицинских установа које су овлашћене за израду и проверу PCR тестова у Узбекистану могу се наћи на следећем линку: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor
Лица која улазе из земаља које спадају у жуту или црвену категорију су у обавези да проведу 14 дана у карантину, у условима кућне самоизолације или у хотелу.
Лица која улазе из земаља зелене категорије, могу ући без обавезног карантина под услова да не показују симптоме инфекције корона вирусом.
На граничним прелазима државне границе Републике Узбекистан, на међународним аеродромима и железничким станицама постоје општи услови уласка туриста из жутих и црвених земаља.
У циљу спречавања ширења вируса „омикрон“, Република Узбекистан је у периоду од 03.12.2021. до 10.01.2022. године обуставила ваздушни саобраћај са републикама: Боцваном, Зимбабвеом, Лесoтом, Мадагаскаром, Мозамбиком, Намибијом, Танзанијом, Есватинијем, ЈАР-ом и Хонг-Конгом. Држављанима ових држава, као ни лицима која су боравила на територији ових земаља у последњих 14 дана, неће бити дозвољен улаз на територију Узбекистана.
Такође, путници  са негативним ПЦР тестом, који долазе из Аустрије, Аустралије, Белгије, Велике Британије и Северне Ирске, СР Немачке, Данске, Египта, Израела, Италије, Холандије и Чешке Републике  имаће обавезу 10-дневног карантина у хотелу или стану о свом трошку.

УКРАЈИНА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико имају један од следећих услова за улазак:
-потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата
Обавезно за све путнике је поседовање полисе осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today).
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега, у случају добијања негативног резултата, самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Страни држављани који транзитирају кроз Украјину и имају документа која потврђују њихов одлазак из земље у року од 48 сати, изузети су од самоизолације и не морају да инсталирају апликацију „Вдома“ нити да се тестирају на присуство вируса COVID-19 у Украјини.
Невакцинисани грађани који путују из Русије (укључујући транзит) и који су били на њеној територији више од 7 дана у последњих 14 дана, морају да проведу 14 дана у самоизолацији -без могућности да исту прекину.
Држављани Србије без привременог или сталног боравка у Украјини који су дуже од 7 дана у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија не могу да уђу у Украјину.

УРУГВАЈ
Држављани Републике Србије могу ући у Уругвај уколико имају доказ о пуној вакцинацији извршеној у последњих девет месеци или уколико приложе доказ да су прележали SARS-CoV-2 у периоду између 20-90 дана пре укрцавања.
Ови захтеви се не односе на малолетна лица и држављане Србије који имају стални боравак у Уругвају.  
Сви путници, осим деце до 6 година старости, приликом уласка у земљу морају да прикажу негативан PCR тест, не старији од 72 сата и здравствено осигурање, којим су покривени и трошкови лечења од SARS-CoV-2.
Страни држављани су дужни да пре пута електронским путем доставе тзв. изјаву о одговорности (Declaración jurada) која се налази на следећој веб страници:  https://www.gub.uy/tramites/declaracion-jurada-ingreso-uruguay-extranje…
На истом сајту се могу наћи и детаљне информације о категоријама страних држављана који, у изузетним ситуацијама, могу ући у Уругвај иако нису вакцинисани, односно нису прележали SARS-CoV-2.  

ФИЛИПИНИ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају на Филипине осим супружника и деце филипинских држављана и носиоца боравишне дозволе. Приликом доласка подлеже се медицинској евалуацији и врсти карантина који буде одређен. Пре путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Филипина.

ФИНСКА
Држављани Србије могу да уђу у Финску само уколико имају регулисан боравак или поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање недељу дана пре путовања). Признате вакцине: Comirnaty (Pfizer-BionTech), Spikevax (раније позната као Moderna), Vaxzevria (раније позната као AstraZeneca), Janssen (Johnson & Johnson), BIBP/Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, Covaxin. Доказ о прележаној болести признаје се уместо једне дозе вакцине, само уколико се налази на истом сертификату на којем је убележена и вакцинација. Обавезно је и поседовање негативног резултата PCR или антигенског теста не старијег од 48 сати. Транзит је дозвољен на аеродромима.
Изузеци: неодложна породична питања (рођење сопственог детета, сопствено венчање, озбиљна болест блиског рођака, посета рођацима, емотивна веза), хитни лични разлози (нпр. сахрана члана породице, други разлози хитности за које се поседују докази), власништво над некретнином у Финској, обављање сезонског посла или посла неопходног за функционисање финског друштва или ланца снабдевања (листа делатности:
https://tem.fi/documents/1410877/21219682/Kriittiset_tyotehtavat_260120…,
формулар оправданости путовања: https://tem.fi/documents/1410877/21219682/TEM_10022021_tyonantajan_peru….
Надлежни органи могу наложити обавезан лекарски преглед, укључујући тестирање, свим лицима која су у претходних 14 дана боравила у некој од држава погођених Omicron варијантом вируса (B.1.1.529): УК, Данска, Норвешка, Јужна Африка, Намибија, Боцвана, Зимбабве, Лесото, Есватини (Свазиленд), Мозамбик, Малави, Нигерија. Путници могу бити упућени на PCR тест на аеродрому/граници; одбијање теста може резултирати новчаном или казном затвора у трајању до три месеца. Свима који у Финску уђу без доказа о потпуној вакцинацији (чак и онима који поседују негативан резултат PCR или антигенског теста) бива наложено да 3 до 5 дана након доласка ураде још један PCR тест. Морају бити у самоизолацији до добијања резултата теста, или 14 дана, уколико не ураде тест. Бесплатно тестирање се може заказати путем линка: https://www.finentry.fi/en/.
Детаљне информације: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/c….
Друге корисне информације: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic. Одговори финске граничне службе (на енглеском језику) на упите о режиму уласка могу се добити позивом на тел. +358295420100 или слањем е-мејла на адресу: rajavartiolaitos@raja.fi.

ФИЏИ
За путнике из Србије, уз обавезно претходно одобрење за улазак на Фиџи (захтеви за улазак могу поднети следећим агенцијама на основу природе захтева и врсте путника: https://www.mcttt.gov.fj/wp-content/uploads/2021/12/APPLICATION-REQUIRE…) важе следећи услови:
- Путници старији од 6 година ће морати да презентују негативан PCR тест не старији од 48 сати.
- Путници који су претходно били позитивни на тесту у року од 90 дана од путовања на Фиџи, морају да пруже доказ о периоду проведеном у изолацији или да приложе сертификат издат од стране здравствене установе о способности за летење.
- Сви путници морају приложити доказ о потпуној вакцинацији (само путници млађи од 18 година биће изузети, под условом да су у пратњи родитеља или старатеља). Од последње примљене дозе мора проћи 14 дана а признају се следеће вакцине: AstraZeneka, Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson.
- Путници морају да приложе доказ о унапред плаћеном смештају за најмање 14 ноћења у објекту за карантин, где се обавља обавезан улазни и излазни тест.
- Путници морају имати здравствено путно осигурање, са међународним покрићем које покрива Covid-19.

ФРАНЦУСКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Француску уколико су потпуно вакцинисани неком од следећих вакцина: Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Неопходно је да се приложи доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло 7 дана од друге дозе за Pfizer, Moderna и AstraZeneca, односно 28 дана од једне дозе вакцине Johnson & Johnson. Ово се такође односи и на путнике који су примили две дозе Sinopharm или Sinovac вакцине након чега су примили трећу - бустер дозу неке од mRNA вакцина. Особе које су примиле само једну дозу вакцине Sinopharm или Sinovac, мораће да приме још две дозе вакцине mRNA како би се сматрале комплетно вакцинисаним. Поред горе наведеног, и вакцинисане особе морају да поседују негативан PCR или антигенски тест који је обављен мање од 48 сати пре пута. Здравствене службе могу затражити да се обави додатни тест по доласку у Француску. Исто важи и за децу старију од 12 година.
Лица која нису вакцинисана или су вакцинисани искључиво вакцинама које не признаје Европска агенција за лекове ни Светска здравствена организација (нпр. Спутњик) моћи ће да уђу у Француску под условом да припадају некој од следећих категорија путника:
- држављани Француске
- држављани земаља ЕУ
- држављани трећих држава који су носиоци француске или европске боравишне карте, или визе за дужи боравак у Француској и који имају примарно пребивалиште у Француској
- држављани трећих држава који су носиоци визе за дужи боравак издате ради спајања са породицом, односно спајања са породицом-лицима које уживају избеглички статус у Француској
- студенти који примљени на неку од француских високошколских установа
- истраживачи или наставници (укључујући асистенте за језик) који се настањују у Француској на позив истраживачке лабораторије, како би обављали истраживачке послове и који захтевају њихово обавезно физичко присуство, као и њихови супружници (брак, грађанско партнерство и ванбрачна заједница, уз доказе) и деца
- радници у сектору поморског, друмског и авио саобраћаја
- страни држављани носиоци дипломатских и службених пасоша који су акредитовани у Француској или при међународној организацији са седиштем у Француској, као и њихови супружници и деца
- путници који транзитирају преко аеродрома у Француској и који се не задржавају дуже од 24 часа у међународној зони
- здравствени радници или истраживачи који учествују у борби против COVID-19 или су ангажовани као стажисти (као и њихови супружници и деца)
- носиоци “Passeport Talent” виза за дужи боравак (као и њихови супружници и деца).
Наведена лица морају поседовати негативан PCR или антигенски тест не старији од 48 сати и потписану изјаву којом гарантују да немају симптоме инфекције covid-19 и да нису била у контакту са лицем коме је потврђен covid-19 и којом се обавезују да ће обавити антигенско тестирање или билошки преглед по доласку у Француску. По доласку у Француску, ови путници ће бити подвргнути карантину или изолацији у трајању од 7 дана. С тим у вези, потребно је да доставе пратећу документацију којом потврђују адресу свог боравка током периода прописаног карантина или изолације, у којој ће бити наведено на који начин контролори прописаних мера могу да дођу до њих и провере да ли се мере поштују. Деца млађа од дванаест година изузета су од ових мера.
Сви путници су дужни да при уласку на француску територију имају попуњен образац – потврду о међународном путовању који важи за земље црвене зоне: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificat…
Додатне информације, као и обрасце изјава и формулара које је потребно попунити, могу се пронаћи на сајту Амбасаде Републике Француске у Београду https://rs.ambafrance.org/Covid-19-najnovije-informacije-i-najcesc%CC%8…

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Држављанима Републике Србије који не поседују сертификат о вакцинацији није дозвољен улазак у К. Холандију, осим лицима која имају регулисан боравак у К. Холандији.
Држављани Републике Србије који поседују сертификат о вакцинацији могу путовати у К. Холандију под условом да приложе негативан PCR тест (не старији од 48ч) или негативан антиген тест (не старији од 24ч).
Вакцине које се признају су: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm и Sinovac.
Од ових мера изузети су носиоци дипломатских пасоша.

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА
Држављани Републике Србије који долазе непосредно из Републике Србије, могу да уђу у Републику Хрватску уз поседовање доказа о посебно оправданом разлогу путовања (туристичких и пословних разлога, неодгодивих личних/породичних разлога), као и уз испуњавање једног од епидемиолошких услова уласка:
- предочење негативног PCR теста (не старијег од 72 сата) или брзог антигенског теста на SARS-CoV-2 (не старијег од 48 сата);
- предочење потврде о вакцинацији која није старија од 365 дана, а од последње дозе је прошло 14 дана; признају се потврде за вакцине: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (две дозе) и Janssen/Johnson&Johnson (једна доза);
- предочење потврде о пребољеном вирусу COVID-19 и примљеној једној дози вакцине унутар 12 месеци од почетка болести COVID-19, а вакцинација је спроведена пре мање од 365 дана;
- предочење позитивног PCR или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се особа опоравила од вируса COVID-19, при чему је тај тест направљен уназад 365 дана, а старији је од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, или уз предочење потврде о пребољеној болести COVID-19, издане од стране доктора.
Деца млађа од 12 година која путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе предочења негативног резултата теста или самоизолације уколико родитељи/старатељи испуњавају горе навдене услове.
Путници у транзиту су изузети од наведених услова и мера уколико у року од 12 сати од тренутка преласка граничног прелаза напусте Р. Хрватску.
Детаљне информације о режиму уласка држављана трећих земаља у Р. Хрватску могу се пронаћи на линку https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА 
Држављани Србије могу са важећом визом да уђу у Централноафричку Републику или транзитирају. Није потребно тестирање. 

ЦРНА ГОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу преко свих граничних прелаза уз поседовање једног од четири услова из ЕУ дигиталне COVID потврде:
1. Да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против коронавируса и да од добијања последње дозе вакцине није прошло дуже од шест месеци;
2. Негативан PCR тест не старији од 72 сата;
3. Негативан брзи антигенски тест не старији од 48 сати;
4. Доказ да је особа пребољела COVID -19 (прошло не мање од 10 дана и не више од шест месеци од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста).

ЧАД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Чешку, под условом да су потпуно вакцинисани. Потпуно вакцинисаним се сматрају оне особе које су вакцинисане једном од вакцина које се признају у Чешкој (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria или Covishield). У том случају, ради путовања у Чешку потребан је:
- сертификат о извршеној вакцинацији,
- негативан резултат  PCR теста и
- попуњена и одштампана електронска пријава доласка (линк: https://plf.uzis.cz/).
Од обавезе тестирања изузете су следеће категорије:
- особе које су примиле тзв. бустер дозу. Све три дозе морају бити дате истом вакцином која је призната у ЧР (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria или Covishield),
- деца узраста од 12 до 18 година са примљене две дозе и
- млађи од 12 година.  
Држављани Републике Србије који нису вакцинисани могу ући само уколико имају регулисан боравак у Чешкој. Тада је, поред пријаве доласка, потребно да пред пут ураде PCR тест, као и да по доласку у Чешку понове тестирање у периоду између 5. и 7. дана. До резултата поновљеног PCR теста није обавезна самоизолација, већ ношења маске типа FFP2 и сл. свуда ван места боравка.
Уколико се путује авионом или аутобусом, неопходно је проверити да ли превозник има посебне услове за путовање.
С обзиром на честе промене и допуне правила уласка у Чешку, препоручујемо да пред пут обавезно проверите актуелне услове уласка путем следећих линкова:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nova…-(tmav%C4%9B-%C4%8Derven%C3%A1-barva)
https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/
https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

ЧИЛЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Чиле, уз строго поштовање одређених услова. Приликом укрцавања на лет, обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, а тестирање се може захтевати и приликом слетања. Страни туристи морају имати здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19 и које није испод вредности од 30.000 УСА долара. Потребно је да се попуне одговарајући формулари, укључујући тзв. Формулар о праћењу кретања чији садржај се може наћи на следећој веб страници: https://www.c19.cl/formularios.html.
Страни туристи могу ући у Чиле само уколико имају тзв. Дозволу кретања (Pase de movilidad).  Дозвола кретања се добија попуњавањем формулара на веб страници https://www.mevacuno.gob.cl и слањем сертификата о пуној вакцинацији. Чилеански надлежни органи одлучују о свакој потврди појединачно. Процедура електронског одобравања и издавања Дозволе о кретању траје између две недеље и месец дана. Лицима са Дозволом о кретању, без обзира на држављанство и сврху путовања одређује се карантин у трајању од 5 дана.
Чилеански држављани и странци са сталним боравком у Чилеу могу ући у земљу и без Дозволе о кретању, али подлежу карантину од 7 дана.
Путници немају право коришћења никаквог јавног средства превоза од аеродрома до назначеног пребивалишта, а уколико га дочека нека друга особа и она подлеже обавезном карантину.
Излазак из Чилеа је омогућен свим лицима, уз одговарајуће мере, у зависности од дестинације на коју се путује и да ли се користи ваздушни или путни саобраћај.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку). По уласку у Џибути се ради брзи тест и обавезан је карантин. Лица старија од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.
Улазак није дозвољен лицима која су боравила у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

ШВАЈЦАРСКА
Лица која улазе у Швајцарску путем авиона или аутобуса, најраније 48 сати пре уласка, морају попунити електронски формулар (Einreiseformular/Entry form), који могу наћи на следећем линку: https://swissplf.admin.ch/formular Формулар не морају попуњавати лица која су у транзиту без заустављања. По успешној регистрацији, биће примљен QR код, који је потребно чувати због контроле на граници. Казна за непопуњавање формулара је 100 ЦХФ.
С обзиром на то да се Србија и даље налази на листи ризичних земаља Државног секретаријата за миграције Швајцарске, долазак у туристичке сврхе (до 90 дана) је могућ само за лица која су вакцинисана неком од вакцина које признаје Швајцарска: Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac i Sinopharm.
Носиоци швајцарских пасоша и швајцарских дозвола боравка могу да уђу у Швајцарску у сваком тренутку, с тим што лица старија од 16 година која нису вакцинисана и/или прележала корона вирус, независно од тога из које државе долазе, морају да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест не старији од 24 сата (показује се на захтев граничних органа, као и приликом укрцавања у авион/аутобус). За оне који долазе из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса, обавеза поседовања теста примењује се већ на старије од 6 година.
Лица која не морају да имају негативан PCR/антиген тест пре поласка на пут за Швајцарску су: лица која су потпуно вакцинисана неком вакцином коју признаје Швајцарска и/или која су прележала корона вирус, млађи од 16 година (осим уколико не улазе у Швајцарску из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса), лица у транзиту која не напуштају подручје швајцарских аеродрома (осим уколико не улазе у Швајцарску из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса), лица која могу да докажу медицинском документацијом да морају да се хитно транспортују у Швајцарску ради лечења, лица која могу да докажу медицинском документацијом да не могу да имају негативан тест.
Транзит је дозвољен за држављане Србије који поседују боравишну дозволу или визу типа D земље у коју путују у Шенген зони, као и за оне који су вакцинисани неком од вакцина које признаје Швајцарска и поседују одговарајућу потврду. Лица млађа од 18 година могу да транзитирају кроз Швајцарску у пратњи одрасле вакцинисане особе. Лица која нису вакцинисана, али поседују одобрење за улазак и краћи боравак до 90 дана одредишне државе у Шенген зони, могу ући у Шенген зону само путовањем директно у одредишну земљу – не смеју да транзитирају преко Швајцарске. Путовање из Србије преко Швајцарске у неку другу земљу изван Шенген зоне (и назад) није дозвољено, осим ако се користи транзит преко међународних аеродрома Цирих и Женева и не напушта транзитна зона аеродрома.
Лица која су 10 дана пре доласка у Швајцарску боравила у некој од држава са забрињавајућом варијантом вируса (https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…), независно од тога да ли су вакцинисана или прележала корона вирус, морају да иду у карантин након уласка у Швајцарску. Лица која долазе из осталих држава, не морају да иду у карантин. Листу лица која могу бити изузета од обавезе подвргавања карантину, као и начине ранијег прекидања карантина, могуће је пронаћи на сајту Савезне службе здравља Швајцарске: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
За више информација погледати: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigeru…
Брзу проверу услова за улазак у Швајцарску могуће је извршити овде: https://travelcheck.admin.ch/home 

ШВЕДСКА
Држављани Р. Србије који поседују дигиталну потврду ЕУ о вакцинацији (EU digital COVID-19 certificate) издату од стране надлежног органа у  Србији, од 21.01.2022. године могу да уђу у Шведску без приказивања негативног теста на COVID-19.
Невакцинисаним лицима може бити дозвољен улазак у Шведску само уколико су у некој од следећих категорија:
- Деца до 18 година,
- Лица са дуготрајном дозволом боравка у Шведској,
- Лица која имају хитне породичне разлоге,
- Запослени у транспортном сектору,
- Поморци,
- Стране дипломате акредитоване у Шведској и чланови њихових породица,
- Особе које долазе на позив Владе Шведске,
- Особе под међународном или хуманитарном заштитом.
Овим лицима није потребан тест.
Шведски погранични органи задржавају дискреционо право у погледу примене ове одлуке, посебно ако нису испуњени услови за улазак у Шведску.

ШПАНИЈА
У Шпанију могу да уђу држављани Републике Србије који испуњавају један од следећих услова:
- Поседују сертификат о вакцинацији (минимум 14 дана је прошло од друге дозе) једном од вакцина које су одобрене од стране Европске агенције за лекове и СЗО;
- Да је разлог путовања прека потреба, сходно изузецима који су предвиђени Уредбом МУП Шпаније INT/657/2020 од 17.07.2020. У случајевима преке потребе, заинтересовано лице треба писаним путем да се обрати Амбасади К. Шпаније у Р. Србији како би се добило специјално одобрење. Уколико се добије одобрење за путовање,  потребно је да лице приликом уласка у Шпанију поседује негативан PCR тест не старији од 72 сата или потврду да је лице прележало Covid-19.
Заједничко за све категорије које испуњавају услове за улазак у Шпанију је да, осим наведеног, морају обавезно да поседују и „QR код“ који може да се добије преко следеће веб странице: www.spth.gob.es
Невакцинисани туристи не могу да уђу у К. Шпанију.