Covid-19 - услови за путовање

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 19.01.2024.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

ВАЖНО
Скрећемо пажњу да и поред наведених информација на сајту, постоји могућност да авио компаније имају додатне мере у погледу заштите од вируса COVID-19, те сугеришемо да контактирате одабраног авио превозника и детаљно се информишете о условима укрцавања на лет.

АЗЕРБЕЈЏАН
Улазак држављана Републике Србије у Републику Азербејџан је могућ једино ваздушним путем, пошто су копнене границе затворене.
Од 28. марта 2023. године, укинута су сва COVID-19 ограничења за улазак страних држављана у Републику Азербејџан, тако да више не постоји обавеза поседовања COVID докумената.

АЛБАНИЈА
Лица која долазе из Републике Србије могу у Албанију улазити без COVID докумената.

АЛЖИР
Сва ограничења уласка у Алжир у вези са ковид – 19 су укинута.

АНГОЛА
Укинута су сва ограничења за улазак и излазак из Р.Анголе. Приликом уласка и изласка из земље није потребно поседовати доказ о вакцинацији против ковида19 нити негативан ПЦР тест (осим уколико се то захтева у земљи крајње дестинације приликом изласка из Р. Анголе).

АНДОРА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Андору.  С обзиром да Андора нема аеродром и да се путовање морају вршити преко Шпаније или Француске, српски држављани подлежу ограничењима уласка у Шпанију и Француску. Односно, могуће је уколико имају регулисан боравак у Андори или поседују потврду о комплетној вакцинацији (с тим да је пре уласка у Андору прошло најмање 14 дана од потпуне вакцинације).
Туристи који у земљи проведу три или више ноћи и који су старији од 6 година неопходно је да имају дијагностички тест (ПЦР ИЛИ ТМА), не старији од 72 сата  пре доласка у Андору. Посетиоци који имају боравак у Шпанији, Француској и Португалији изузети су од подношења теста у складу са постојећим здравственим споразумима између Андоре и ових земаља. Такође су изузети и туристи који долазе из земаља које се сматрају „зеленим зонама“.
Употреба маски обавезна је за све људе старије од осам година, иако се препоручује коришћење деци почев од шест година.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају преко Антигве и Барбуде. Сви путници који долазе ваздушним путем морају да имају негативан RT-PCR тест, уређен најкасније четири дана пре лета (важи и за путнике у транзиту). Деци млађој од 5 година није потребан тест.  
Сви путници преко 18 година, такође морају имати доказ да су примили барем једну дозу одобрене вакцине против COVID-19. Вакцине које се прихватају су следеће: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

АРГЕНТИНА
Сва ограничења уласка у Аргентину у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

АУСТРАЛИЈА
Од 6. јула 2022. путници који улазе или излазе из Аустралије више неће морати да пруже доказ о свом вакциналном статусу, немају обавезу попуњавања дигиталне путничке декларације, нити презентовања PCR/RAT теста.
Свака савезна држава и територија у Аустралији има своје захтеве, којих путници морају да се придржавају. Ако планирате да путујете у Аустралију, требало би да проверите захтеве државе или територије у коју путујете. Захтеви могу да обухватају тестирање на Covid-19 након што стигнете у Аустралију или да је лице вакцинисано да би посетило одређена места или обављало одређене послове. Ограничења и режим се могу променити у било ком тренутку. За више информација погледајте: https://www.australia.gov.au/states

АУСТРИЈА
Сва ограничења уласка у Аустрију у вези са COVID – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

БАНГЛАДЕШ
Држављани Републике Србије могу ући у НР Бангладеш уз доказ о потпуној вакцинацији вакцином одобреном од стране СЗО (једна или две дозе у зависности од вакцине). Невакцинисаним путницима дозвољен је улазак уз негативан ПЦР тест урађен у року од 72 сата од времена поласка. За децу млађу од 12 година није неопходан ПЦР тест. Када путују са породицом, мораће да поштују исте здравствене формалности које ће се односити и на чланове породице по доласку.
Обавезно је да сваки путник у року од 3 дана од дана поласка за Бангладеш попуни Образац здравствене декларације (Health Declaration Form (HDF), који се може преузети на линку http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, а затим попуњен са QR кодом и одштампати.
Путници у транзиту који напуштају транзитни аеродром, морају понети нови Health Declaration Form (HDF) пре следеће провере-на транзитном аеродрому.
Без обзира да ли је вакцинисан или невакцинисан, ако се код путника открију симптоми по доласку, биће подвргнут ПЦР /Антиген тесту од стране здравствене службе. Ако резултат теста буде позитиван, путник ће бити послат у изолацију у установу коју именује влада или хотел о свом трошку. ПЦР /Антиген  тест биће спроведен након 7 (седам) дана а путник ће бити пуштен када резултат теста буде негативан. Карантин ће обезбедити одговарајуће владине агенције.
Путници који имају симптоме Цовид-19 морају контактирати здравствени центар пре него што крену на пут.

БАРБАДОС
Држављани Републике Србије могу да уђу на Барбадос. Сви путници морају да имају негативан RT-PCR тест, урађен најкасније 3 дана пре планираног доласка на Барбадос.
Наведено важи и за транзит.
Такође, 24 сата пре доласка, путници морају попунити следећи формулар: https://www.travelform.gov.bb/home

БАХАМИ
Држављани Републике Србије могу да уђу на Бахаме. Лица која су у потпуности вакцинисана и код којих је прошло минимум две недеље од извршене вакцинације, морају да поседују негативан Antigen Rapid Test не старији од 5 дана у односу на путовање.
Невакцинисани путници морају поседовати негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 5 дана пре датума доласка.
Деца млађа од 2 године нису обавезни да поседују тест.
Пре доласка на Бахаме, сви путници морају да попуне “Travel Health” визу, на следећем  линку: https://travel.gov.bs/

БАХРЕИН
Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Бахреин. Путницима који долазе у Бахреин није потребан PCR тест, нити су у обавези да тестирају по доласку.

БЕЛГИЈА
Држављани Републике Србије могу путовати у Краљевину Белгију под општим условима који важе за путовања на територију Европске уније, без посебних ограничења која се односе на мере за спречавање ширења Covid -19 вируса.
Ограничења у путовањима се односе искључиво на земље високог ризика. Више информација о ризичним земљама је доступно на следећем сајту: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/.

БЕЛИЗЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Белизе. Сви путници морају да поседују негативан RT-PCR тест не старији од 96 сати, или негативан Antigen Rapid тест не старији од 48 сати.
Путници који дођу без теста, у обавези су да изврше тестирање на аеродрому по цени од 50 америчких долара.
Туристи морају да поседују доказ о боравку у једном од “Gold Standard” хотела који приказују имиграционим органима приликом уласка у земљу.

БЕЛОРУСИЈА
Држављани Републике Србије приликом уласка на територију  Републоике Белорусије су ослобођени обавезе поседовања негативног ПЦР теста, односно, оригинала или копије сертификата о потпуно извршеној вакцинацији против вируса ковид-19.
Више информација о уласку и изласку из Белорусије можете пронаћи овде.

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Републике Србије, старији од 5 година, могу да уђу у Боливију уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији (2 дозе) против Covid-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу или, уколико нису вакцинисани, да приложе негативан резултат PCR теста, не старији од 72 часа или антигенског теста, не старији од 48 часова. Такође, пре путовања потребно је попунити електронску пријаву која се може наћи на страници: https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Укинута су органичења у погледу уласка страних држављана на територију Босне и Херцеговине.

БОЦВАНА
Сва ограничења за улазак на територију Републике Боцване у вези са Covid – 19 су укинута. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

БРАЗИЛ
Сва ограничења уласка у Бразил у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак у земљу.

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Лица која долазе из Србије могу у Бугарску улазити без COVID докумената.

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Не постоји обавеза да путници у Вануату буду потпуно вакцинисани против ковид-19, иако се то снажно охрабрује за све оне који испуњавају услове.
Такође, не постоји обавеза за тестирање на ковид-19. Међутим, они који су болесни од ковида-19 или се не осећају добро подстичу се да одложе путовање.
Не постоји обавеза да међународни путници у Вануату буду у карантину или да се тестирају по доласку ако нема симптома и није било изложености вирусу ковид-19.
Ношење маске се препоручује, али није обавезно.

УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу и транзитирају кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу.
Почев од петка 18. марта 2022. путници који долазе у УК неће бити у обавези да  пре путовања попуне локатор формулар, поседују потврду о вакцинацији, нити да раде ПЦР тест пре путовања или по доласку у УК.

ВЕНЕЦУЕЛА
За улазак у Венецуелу потребно је прибавити путничку пропусницу (Pase Viajero de Bioseguridad), односно електронски QR, 72 сата пред путовање, посредством линка: https://biocheck.inac.gob.ve/). Документ је потребно показати приликом чекинга, на шалтеру авио линије којом се путује у Венецуелу.

ВИЈЕТНАМ
Привремено су суспендовaне све досадашње мере уведене у циљу спречавања ширења Covid-19.

ГАБОН
Држављани Републике Србије могу ући у Габон. Одлуком Владе Габона укинута је обавеза поседовања негативног ПЦР теста за улазак у земљу. При слетању у Габон се не ради тест на аеродрому а укинут је и обавезан карантин. Препоручује се ношење маски у затвореном простору.

ГАМБИЈА
Држављани Р. Србије могу ући у Гамбију уколико су вакцинисани са све три дозе вакцина (Johnson Johnson, Astra Zeneca, Covilo) и у том случају нису у обавези да раде ПЦР тест. Путници који нису вакцинисани неком од наведених вакцина у обавези су да ураде ПЦР тест, не старији од 72 сата приликом уласка у Гамбију.

ГАНА
Сва ограничења уласка у Гану у вези са COVID-19 су укинута, укључујући обавезу обављања тестова пре пута или приликом доласка, као и подношења здравствене декларације која се односи на COVID-19.  

ГВАТЕМАЛА
За улазак у Гватемалу више није потребно презентовати негативни тест на присуство вируса Ковид-19, нити потврду о вакцинацији. Препоручује се употреба маски (за све старије од 2 године), као и поштовање санитарних мера (прање руку, одржавање физичке дистанце). Не препоручује се путовање у случају било каквих симптома акутне респираторне болести или сумње на Ковид-19.

ГВАЈАНА 
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гвајану уз негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата.
Сви одрасли путници морају да су вакцинисани барем једном дозом једне од следећих вакцина: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Такође, 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају електронски попунити тзв. PLF (Passenger Locator Form) образац који може да се нађе на линку: https://guyanatravel.gy/

ГВИНЕЈА
Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу уз негативан тест, не старији од 48 сати.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије могу да уђу у Гвинеју Бисао уз поседовање негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата.

ГРЕНАДА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гренаду. Сви путници у Гренаду, морају бити комплетно вакцинисани, као и да прикажу негативан резултат RT-PCR теста урађен највише три (3) дана пре путовања.  
Пре доласка, туристи морају да аплицирају за здравствену путну дозволу на следећем линку: https://travelauth.health.gov.gd/

ГРУЗИЈА
Влада Грузије је укинула рестрикције за улазак страних држављана у Грузију у вези са пандемијом Ковид 19, који нису више у обавези да поседују потврду о вакцинацији, нити ПЦР тест.
Такође, Грузија је укинула обавезу ношења заштитне маске у јавном превозу, док је употреба маске остала обавезна у здравственим институцијама.  

ГРЧКА
Држављани Републике Србије могу без икаквих ограничења ући и транзитирати кроз Републику Грчку.

ДАНСКА
За улазак у Данску више не постоје никакве рестрикције.

ДОМИНИКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Доминику. Отворене су границе и аеродроми.
Пре уласка у земљу мора се попунити  здравствени упитник на веб сајту: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу овог упитника, одбити улаз одређеним путницима.
Потребан је и PCR тест не старији од 72 сата, као и да се унапред уплати антигенско тестирање које ће се извршити по доласку у земљу.
Невакцинисани путници ће такође морати да врше PCR тестирање, као и да проведу 5-7 дана у карантину на једној од “Safe in Nature” локација.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Доминиканску Републику, без додатних потврда о вакцинацији и без ПЦР теста. На међународим аеродромима вршиће се насумични антигенски тест.

ЕГИПАТ
Укинуте су све мере које се односе на сузбијање вируса COVID-19 за све путнике који путују у АР Египат.

ЕЛ САЛВАДОР
Санитарни захтеви које су се односили на презентовање негативног RT PCR теста на вирус Ковид-19 или потврде о вакцинацији за улазак у Ел Салвадор су укинути.

ЕКВАДОР
Сва ограничења уласка у Еквадор у вези са ковид – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Приликом уласка у Екваторијалну Гвинеју није потребно поседовати негативан ПЦР тест нити потврду о извршеној вакцинацији против Ковид-19.

ЕСВАТИНИ
Сва ограничења за улазак на територију Краљевине Есватини у вези са Covid – 19 су укинута. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

ЕСТОНИЈА
Држављани Србије могу неометано да путују у Естонију, без обавезе поседовања сертификата о вакцинацији или прележаној болести, као и тестирања и самоизолације.

ЕТИОПИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Етиопију уз обавезно поседовање дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на Covid 19. Потребно је да се на сајту trustedtravel.panabios.org креира налог и детаљно следи упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.
Поседовање дигиталног сертификата је обавезно за све путнике које улазе, транзитирају и напуштају Етиопију.
Детаљније информације можете пронаћи на интернет страници Амбасаде Р. Србије у Адис Абеби http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Замбију уколико приложе негативан тест (не старији од 72 сата) на Covid-19.
Могуће је насумично тестирање на граници.
Сви аеродроми су отворени, иако је доступност међународних летова и даље ограничена. Упитници о здрављу путника пружају се на долазним летовима које путници попуњавају пре искрцавања и исти треба попунити на енглеском језику и предати по доласку видљиво присутним службеницима аеродрома.
Превоз међународним возовима и аутобусима су обустављени.
Сви путници који долазе из земље коју је Влада Замбије прогласила „високим ризиком“ (актуелна листа се може пронаћи на следећем линку https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) морају да ураде тест на Covid-19 о свом трошку (око 100 USD) по доласку у Замбију или у року од 48 сати од доласка, чак и ако имају негативан ПЦР тест, као и да проведу 14 дана у самоизолацији или до добијања негативног резултата теста урађеног у Замбији. Наведено није потребно уколико се путник задржава у земљи „високог ризика“ краће од 24 сата.
Негативан тест на Covid-19 урађен у Замбији је неопходан и за излазак из Замбије, осим за путнике на одредиште које не захтева негативан тест за улазак, али се путницима саветује да пре путовања провере те захтеве код авио-превозника.

ЗИМБАБВЕ
Сва ограничења уласка у Републику Зимбабве у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак у земљу.

ИЗРАЕЛ
Укинута је обавеза попуњавања улазног обрасца пре лета или доласка на израелски гранични прелаз. Од свих путника који у року од 10 дана од уласка у Израел осећају симптоме болести се тражи да ураде ПЦР тест
Не постоји обавеза презентовања доказа о вакцинацији или прележаном ковиду. У случају позитивног резултата на ковид тест током боравка у Израелу, путници су обавезни да се изолују и поштују смернице. Изолација се може обавити и у хотелској соби.

ИНДИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Индију уколико приложе доказ о потпуној вакцинацији или негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата). Такође потребно је да попуне формулар на  Air Suvidha порталу https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration.
Захтев за издавање неопходне визе за улазак у Индију може се поднети преко https://indianvisaonline.gov.in/ . Валидне су туристичке визе издате од 06. октобра 2021. године.
Детаљније информације могу се наћи на сајту Амбасаде https://eoibelgrade.gov.in/public_files/assets/pdf/Travel_Advisory_14_F… .

ИНДОНЕЗИЈА
Улазак на територију Републике Индонезије дозвољен је само потпуно вакцинисаним особама. Пре путовања, обавезно је да се на мобилном телефону преузме апликација https://www.pedulilindungi.id/ која представља здравствену и вакциналну информацију, на основу које је једино могуће да се уђе у затворене просторе. Комплетна листа признатих вакцина у Р. Индонезији, као и број потребних доза, доступни су на линку: https://covid19.go.id/tentang-vaksin-covid19-en#daftarvaksin
Сви путници треба, најраније два дана пре планираног путовања у Индонезију, да попуне формулар намењен индонежанској царини, који је доступан на интернет страници: https://ecd.beacukai.go.id/

ИРАК
Од 01. априла 2022. године приликом уласка у Р. Ирак држављанима Р. Србије потребна је потврда о вакцинацији (нема потребе за ПЦР тестом)
За грађане који из медицинских разлога нису у могућности да приме вакцину потребна је документација о медицинском изузећу и уз то валидан ПЦР тест, не старији од 72 часа.

ИРАН
Држављани Републике Србије који улазе у ИР Иран морају имати потврду о примљене две дозе вакцине (од друге дозе мора проћи најмање 15 дана) и негативан PCR тест стар између 48 и 72 сата у време доласка.
Такође, надлежни органи могу да ураде додатно PCR тестирање на граничном прелазу, о трошку путника. Путници чији резултат PCR теста буде позитиван морају период карантина провести у месту свог пребивалишта.
За улазак у Иран признају се следеће вакцине: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Путницима који долазе из држава: Боцвана, Намибија, Есватини, Лесото, Мозамбик, Зимбабве, Малави и Јужнa Африка, као и Велике Британије и Француске, није дозвољен улазак у Иран.

ИРСКА
Држављани Републике Србије могу да ућу и транзитирају кроз Ирску.
Укинуте су све важеће рестрикције што подразумева да путници који долазе у Ирску више нису у обавези да пре путовања попуне локатор формулар, нити да при уласку поседују негативан ПЦР тест или доказ о вакцинацији или прележаној болести.

ИСЛАНД
Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд.
За  улазак на Исланд не постоје рестрикције, како за домаће тако и за стране држављане, без обзира да ли су особе вакцинисане или не. Поред тога, путници више нису у обавези да поседују доказ о пуној вакцинацији или потврду о прележаној болести. Такође, не постоје рестрикције у смислу друштвених окупљања или мере карантина за оболеле од COVID 19. Више информација може се наћи на Covid.is. 

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
Сва ограничења уласка у Италију у вези са Covid – 19 су укинута.

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Свим страним држављанима дозвољен је улазак у Јапан.
Почевши од 29. априла 2023. године, путници у Јапан улазе без ограничења, односно  нису у обавези да поседују сертификат о вакцинацији, нити потврду да су негативно тестирани на корона вирус.
Путници који у Јапан долазе директним летовима из Кине (не укључујући Хонг Конг и Макао) биће по уласку у Јапан тестирани на COVID-19, уколико имају симптоме. Уколико је резултат теста позитиван, подлежу обавези седмодневног карантина у наменским објектима. За позитивне асимптоматичне случајева, период карантина биће скраћен на 5 дана, уколико резултат тестирања петог дана буде негативан.
Све мере које су тренутно на снази (укључујући привремене) престаће да важе 8. маја 2023. године, када ће на снагу ступити нова процедура за надзор инфективних болести.

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним путем, а копненим из Грузије и Ирана.
Сва ограничења и мере за улазак на територију Јерменије у вези са COVID-19 су укинута.

ЈОРДАН
За улазак у Јордан није потребна вакцинација, нити је потребан негативан PCR тест.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Сва ограничења за улазак на територију Јужне Африке у вези са Covid – 19 су укинута. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Укинуте су све епидемиолошске мере уведене у циљу спречавања ширења Covid-19 за улазак путника на Кабо Верде. 

КАЗАХСТАН
Држављани Р. Србије могу да уђу у Р. Казахстан без потврде о вакцинацији или потврде о ПЦР тесту. Деци узраста до 5 година која путују у пратњи није потребан ПЦР тест.

КАМБОЏА
Држављани Републике Србије могу ући у Краљевину Камбоџу ако су потпуно вакцинисани.

КАМЕРУН
Држављани Републике Србије могу ући у Републику Камерун уколико поседују сертификат о извршеној вакцинацији, док је невакцинисаним путницима услов за улазак поседовање негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.

КАНАДА
Укинуте су све обавезне мере за улазак у Канаду које су биле уведене у циљу спречавања ширења заразе изазване вирусом ковид 19, укључујући вакцинацију, попуњавање мобилне апликације, тестирање и обавезан карантин по уласку у Канаду за све путникe.

КАТАР
Тренутно нема органичења у погледу уласака у Катар у вези са пандемијом Covid-19, а обустављена је и примена визне апликације „Хаја“, чиме се поново успоставио редован визни режим: на аеродрому у Дохи се добијају визе на обичне пасоше Р. Србије, а за дипломатске и службене у ДКП Катара у свету.
Обавезно је поседовати резервацију хотела или потврду о смештају код родбине која се добија одласком позивара у полицију, или преко апликације која је доступна на линку: https://hukoomi.gov.qa/en/service/metrash2.
За све путнике који долазе из Кине, без обзира на вакцинациони статус, обавезан је негативан ПЦР тест, узоркован најкасније 48 сати пре поласка.
Мере карантина се примењују само за оне путнике који су тестирани позитивно по слетању у Катар (метода случајног узорка, не постоји обавеза редовног тестирања). Катарске власти препоручују да сви путници буду уредно вакцинисани против Covid-19.
Важење дозволе боравка добијене по основу „Хаја“ апликације, за оне грађане који су је већ имали током Мундијала, продужена је до 24. јануара 2024. године и омогућава вишекратни улазак и излазак из Катара, под условом да се поседује потврда о смештају и резервацији хотела, здравствено осигурање и повратна авионска карта.
За све посетиоце обавезнa је online куповина полисе здравственог осигурања једне од компанија које је понудио Катар, пре пута и доласка на аеородром Хамад, где ће се издати сама виза. Више детаља о здравственом осигурању на линковима:
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx
Због могућих и честих промена, треба пратити сајт Министарства здравља Катара, као једини меродаван: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

КЕНИЈА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Кенију. Путници који долазе у Кенију нису више у обавези да презентују доказ о вакцинацији против Covid-19 нити PCR или брзи антигенски тест. Једино путници који имају симпроме налик грипу, мораће да попуне онлајн форму за лоцирање на „jitenge“ платформи на следећем линку: https://ears.health.go.ke/airline_registration/.  Такође, мораће да ураде Covid-19 брзи антигенски тест о свом трошку. Уколико брзи антигенски тест буде показао да је путник позитиван на вирус Covid-19, мораће да ураде и PCR тест о личном трошку. Оним путницима који буду имали тешке симптоме ће се након тога дозволити да се изолују у складу са важећим прописима за изолацију за благе, умерене и тешке болести.
Сви путници који одлазе из Кеније морају се придржавати захтева у вези са путовањем и здрављем, а који се односе на вирус Covid-19, у земљама кроз које транзитирају и која су им крајње одредиште.
Авио компаније имају дискреционо право да захтевају брзо антигенско или PCR тестирање путника пре одласка из Кеније или по доласку у Кенију.

КИНА
Државна Администрација за царину донела је одлуку да почев од 1. новембра 2023. путници који улазе у/излазе из НР Кине нису обавезни да попуњавају здравствену декларацију (Peoples Republic of China Entry/Exit Health Declaration Card).
Путници који имају симптоме грознице, кашља, отежаног дисања, повраћања, дијареје, осипа или необјашњивог изненадног крварења, као и они којима је дијагностикована заразна инфекција, обавезни су да пријаве своје здравствено стање царинским органима на граничном прелазу, и да сарађују са надлежним органима у погледу карантинских мера, као што су провера температуре, испитивања, медицински преглед, тестирање и сл. Уколико путник покуша да избегне карантинске мере сносиће одговарајуће законске последице.
Они који узрокују ширење заразних болести, или имају озбиљан ризик од преношења сносиће кривичну одговорност.

КИПАР
Oд 1. јуна 2022. године укидају се све рестриктивне мере уласка на територију Р. Кипар. Сви путници коју путују у Р. Кипар, независно од земље из које долазе, неће бити у обавези да презентују валидан сертификат о вакцинацији или опоравку од вируса корона, нити негативан PCR/ Рапид тест. Употреба заштитне маске се препоручује као заштитна мера на местима где има много људи, укључујући аеродроме и јавни превоз.

КИРГИЗИЈА
Страни држављани могу да путују у Киргизију без негативног PCR теста или сертификата о извршеној вакцинацији. Путници у транзиту морају да испуњавају све захтеве државе која је последња дестинација.
Стране путне исправе (пасоши) морају да буду важеће најмање 6 месеци од датума доласка у Киргизију. Страни држављани у сваком тренутку морају носити пасош или његову оверену копију.
Међународни летови су обновљени, а куповина карата се може извршити путем интернета. Међурегионалне услуге јавног превоза раде.
Ношење заштититних маски може бити услов за улазак у одређене објекте и транспорт, тако да је неопходно унапред распитати се.

КОЛУМБИЈА
За улазак у Колумбију није потребно поседовати сертификат о вакцинацији или резултат теста на COVID-19.

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Укинуте су све мере за улазак у Р. Конго - Бразавил.

КОНГО, ДР
Укинуте су све рестриктивне мере за улазак у у ДР Конго.

КОРЕЈА, Република
Укинута су сва ограничења за улазак у Р. Кореју повезана са пандемијом Covid-19.
Свим путницима се саветује да благовремено, пре планираног путовања, провере све најновије информације у вези са уласком у Р. Кореју на сајту Амбасаде Р. Кореје у Београду (https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do , или да контактирају Амбасаду.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КOСТАРИКА
Стављене су ван снаге све привремене миграционе мере уведене због пандемије Ковид-19. Укинута је обавеза попуњавања епидемиолошког обрасца (HealthPass) и поседовање обавезног здравственог осигурања за невакцинисане странце. Иако употреба маски није обавезна, препоручује се поштовање здравствених протокола

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Републику Кубу, без додатних потврда о вакцинацији и без ПЦР теста. На међународим аеродромима вршиће се насумични антигенски тест.
(Од 6. априла улазак на Кубу, у вези са Ковид -19, је слободан. Није потребан ПЦР нити потврда о вакцинацији).

КУВАЈТ
Укинуте су све досадашње мере уведене у циљу спречавања ширења Covid-19. Држављани Републике Србије при доласку у Кувајт нису у обавези да покажу PCR тест нити потврду о вакцинацији као услов за улазак у земљу. Невакцинисаним држављанима је омогућено да несметано уђу у Кувајт.
Влада је укинула и потребу да се карантину подвргну особе које су биле у контакту са зараженим лицем, без обзира да ли су вакцинисане или не. Такве особе морају да носе маске 14 дана од дана контакта са зараженим и ураде PCR тест само у случају да добију симптоме у року од 14 дана. Заражени држављани су дужни да бораве у кућном карантину 5 дана.

ЛАОС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Лаос, под условом да поседују сертификат о потпуној вакцинацији против COVID-19. Особе које су потпуно вакцинисане не морају да поседују потврде о RT-PCR тесту или брзим RTD тестовима. Они који нису вакцинисани, обавезни су да поседују сертификат о RTD/ATK тесту, не старијем од 48 сата пре поласка у Лаос. Уколико се заразе COVID-19, након доласка у Лаос, сносе трошкове здравственог третмана. Потребно је да поседују здравствено осигурање. О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Лаосу, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду НДР Лаос у Будимпешти (e-mail: laoembassy.hu@gmail.com или laoembassy.hu@gov.la), која је акредитована у Републици Србији.

ЛЕСОТО
Сва ограничења за улазак на територију Краљевине Лесото у вези са Covid – 19 су укинута. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

ЛЕТОНИЈА
Од 1. априла 2022. укинута су сва ограничења за улазак у Летонију. Српски држављани у Летонију у могу да уђу, као и раније, уз важећи пасош, позивно/гарантно писмо, повратну карту, путно осигурање и потврду о поседовању новца. Тест или вакцина на COVID-19 нису потребни.

ЛИБАН
Држављани Републике Србије који долазе у Либан, старији од 12 година, морају да ураде PCR тест у овлашћеној лабораторији земље из које долазе, не старији од 48 сати или брзи антигенски тест са QR кодом, не старији од 24 часа (од времена узимања узорка до времена путовања).
Изузети од PCR или брзог антигенског теста, у земљама поласка су потпуно вакцинисани путници, тј. они који су примили трећу дозу било које вакцине против COVID-19. Такође,  путници који имају доказ да су примили две дозе вакцине или комплетну дозу која се састоји од једне дозе, уколико период примања последње дозе није старији од 6 месеци. Путници који су  путовали из Либана и враћају се у року од једне недеље изузимају се од обављања PCR или антигенског теста у земљама поласка.
На страници Министарства здравља Либана  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS се могу наћи додатне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.

ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Литванија укида сва епидемиолошка ограничења за улазак путника на њену територију. Држављани Републике Србије ће моћи да уђу у Литванију без PCR теста и без ЕУ Зеленог сертификата. Остаје само обавеза ношења заштитне маске у установама здравствене заштите.

ЛИХТЕНШТАЈН
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију, с обзиром да је реч о идентичним условима 

ЛУКСЕМБУРГ
Држављани Р. Србије могу да уђу у земљу уколико су вакцинисани неком од вакцина које је признала Европска агенција за лекове (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен), или су прележали COVID-19, уколико поседују важећи сертификат о вакцинацији/опоравку, компатибилан са ЕУ сертификатом који важи девет месеци од пријема друге дозе вакцине. Сертификат о бустер дози нема ограничен рок трајања, док сертификат о опоравку важи 180 дана од позитивног теста на COVID-19.
Лица која нису вакцинисана или лица која су вакцинисана неком од вакцина које није признала Европска агенција за лекове (Синофарм, Спутњик), могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу, регулисан боравак у складу са европском директивом 2003/109/ЕС о резидентима са дугим боравком или дугорочну националну визу у некој од држава чланица ЕУ и земаља повезаних са шенгенским простором. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и уредно оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.
Транзит је дозвољен без поседовања негативног ПЦР теста.

МАДАГАСКАР
Држављани Републике Србије могу да путују у Републику Мадагаскар само са важећим пасошем, сва ограничења у вези са Covid-19 су укинута.

MAЂАРСКА
Држављани Р. Србије могу ући без ограничења на територију Мађарске, није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест. То се односи и за путнике који стижу на међународни аеродром у Будимпешти. Напомињемо да авио компаније и даље задржавају право да траже тест прилиском уласка на лет.
У Мађарској је укинута и обавеза ношења маски на јавним местима и саобраћају, као и  услов да на приредбама могу учествовати само власници сертификата о имунизацији. Нема више ограничења за одржавање скупова, културних догађаја, музичких приредби и скупова са више од 500 учесника.
У болницама и здравственим установама је поново враћен нормалан режим рада, а за болеснике од Ковид-19 су одвојене специјална одељења у болницама.

МАЛАВИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Малави, као и сви остали путници од 01. јуна 2022. Године, укључујући и путнике Малавија који су у потпуности вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији против Covid 19, биће им омогућен улазак без PCR теста. Путници који немају сертификат о примљеним дозама вакцина за Covid 19 и који немају PCR тест, неће моћи да уђу у Малави.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата или уверење о комплетној вакцинацији.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Републике Србије могу ући у Малезију, без обзира на њихов вакцинални статус и без обавезе претходног тестирања. Препоручује се преузимање апликације https://mysejahtera.moh.gov.my/ms/ .

МАЛТА
Од понедељка 25. јула 2022. укинута су сва ограничења везано за COVID-19 за улазак на Малту.

МАРОКО
Укинуте су рестриктивне мере за улазак у Мароко.

МАУРИТАНИЈА
Укинуте су све рестриктивне мере за улазак у Мауританију.

МАУРИЦИЈУС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Маурицијус са важећом путном исправом, сва остала ограничења престала су да важе од 1. јула 2022. године. Више детаљних информација можете наћи на сајту: mauritiusnow.com

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
Држављани Р. Србије, који улазе у Мјанмар преко међународних аеродрома или лука, потребно је да медицинском особљу презентују по доласку:
- Здравствену декларацију (“Health Declaration Form”) са тачно попуњеним подацима и
- Здравствено осигурање које укључује COVID-19.
По доласку на аеродром у Јангон и друге међународне аеродроме у Мјанмару, путници бивају подвргнути мерењу температуре, а уколико имају симптоме RTD тесту на COVID-19 (наплаћује се око 8 УСД о трошку путника), чији се резултат добија у року од око сат времена. Уколико је резултат теста позитиван, бивају смештени у медицински центар или хотел (наплаћује се о трошку путника), које одређује Министарство здравља Мјанмара.
Путници који током боравка у Мјанмару испоље симптоме COVID-19, дужни су да се јаве надлежним здравственим институцијама. Пре одласка из Мјанмара могуће је урадити тестове на COVID-19 o сопственом трошку у лабораторијама које је одредило Министарство здравља, уколико то захтевају надлежни органи у другим земљама дестинације или транзита.
За путнике који улазе у Мјанмар копненим путем (Cross Border Point of Entry), важе друга правила, која се могу наћи на сајту Министарства здравља (www.mohs.gov.mm) и Министарства спољних послова (www.mofa.gov.mm).
О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Мјанмару, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду Мјанмара у Београду (тел. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

МОЗАМБИК
Држављани Републике Србије могу да ућу у Мозамбик, као и сви остали путници који поседују сертификат о вакцинацији или негативан PCR тест не старији од 72 сата. Путници који нису вакцинисани морају имати негативан PCR тест не старији од 72 сата. Ако путници немају PCR тест или је позитиван морају бити у карантину 7 дана о свом трошку.

МОЛДАВИЈА
За улазак у Републику Молдавију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса СOVID-19, ни PСR тест, нити потврда о прележаној болести.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску.

МОНГОЛИЈА
Све рестриктивне мере које се односе на улазак у Монголију,  а у вези са COVID 19, су укинуте. Путници нису обавезни да приложе  доказ о пуној вакцинацији, нити се захтевају негативни PCR тестови.

НАМИБИЈА
Сходно одлуци Mинистарства здравља и социјалних послова Републике Намибије, почев од 25.08.2022. укинута је обавеза поседовања негативног ПЦР теста и сертификата о вакцинацији против ковида19 и у земљу се може ући без икаквих ограничења.

НАУРУ
Улазак је дозвољен вакцинисаним путницима (oд 01. јануара 2023. ово се односи на оне који имају 5 година и старије), уз услов да је од последње дозе прошло најмање 14 дана. Путник који путује у Науру авионом мора да достави авио-компанији доказ о потпуној вакцинацији против Covid-19 пре него што започне путовање у Науру (осим ако је путник изузет од вакцинације под посебним условима).
Путници у Науру више неће морати да раде било какве PCR/RAT тестове по доласку.

НЕМАЧКА
Савезна Република Немачка је укинула пандемијска ограничења и путници више не морају да доказују да су вакцинисани или да имају негативан тест на корона вирус.

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Републике Србије могу да ушу у Нигерију, потребно је да презентују негативан резултат PCR теста, урађен не више од 72 сата пре укрцавања.
За потпуно вакцинисане путнике се не одређује изолација, али је потребно да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Путницима који нису вакцинисани (или су примили само прву дозу) одређује се седмодневна самоизолација и потребно је да ураде додатне PCR тестове другог и седмог дана након доласка.
Особе које стижу пословним или званичним разлогом и у Нигерији остају мање од 7 дана, морају да:
1. буду потпуно вакцинисани
2. обезбеде PCR тест не старији од 72 сата пре укрцавања
3. ураде PCR тест другог дана након доласка

НИКАРАГВА
Од 16. јуна 2022. године, сви путници који улазе у Никарагву морају да презентују потврду о комплетној вакцинацији против Ковид-19. Особе које немају комплетну шему вакцинације дужне су да презентују негативан  RT  PCR тест на вирус Ковид-19, који не може бити старији од 72 сата.

НОВИ ЗЕЛАНД
Путници који улазе на Нови Зеланд  више не морају да пруже доказ да су потпуно вакцинисани, нити да поседују негативан PCR или антигенски тест, кaо ни да се тестирају на Covid-19 по доласку.
Путници тренутно нису обавезни да попуне декларацију за путнике, али ће од јула 2023. године моћи да попуне онлајн декларацију.

НОРВЕШКА
Држављани Републике Србије могу да уђу у К. Норвешку.
Нови режим уласка у К. Норвешку ступио је на снагу и њиме се укидају све досадашње мере за улазак у К. Норвешку. Путници више нису у обавези да се региструју на интернет страници пред путовање као ни да поседују валидну потврду о пуној вакцинацији односно негативан PCR тест.
Мере за улазак путника на Свалбард, односно тестирање пре доласка и након доласка, остају и даље на снази (више информација на The infection control measures are being removed on Saturday 12 February - regjeringen.no).

ОМАН
Сва ограничења су укинута за путнике који долазе у Оман.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Путници морају бити потпуно вакцинисани да би ушли у Палау. Путници морају да доставе доказ о потпуној вакцинацији против COVID-19 са последњом дозом примљеном најмање четрнаест (14) дана пре поласка у Палау. Приликом путовања авионом, путници морају доставити доказ авио-компанији преко које путују, док у случају коришћења изнајмљена пловила, морају предати Министарству здравља.
Невакцинисаним особама млађим од 18 година је дозвољено да путују у Палау и морају да се придржавају свих осталих мера на снази.
Детаљне информације на сајту: https://www.palaugov.pw/travel/ (директива Министарства здравља https://www.palaugov.pw/wp-content/uploads/2022/07/MHHS-Directive-No.-1…).

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
За улазак у Панаму, неопходно је презентовати потврду о потпуној вакцинацији против Ковид-19 или о примљене најмање две дозе вакцина. У случају да путник не поседује потврду о вакцинацији, при уласку у Панаму мора да презентује негативан RT PCR тест на вирус Ковид-19, који не може бити старији од 48 сати. Више информација о уласку у Панаму можете пронаћи на веб сајту: https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa и на https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/ .

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА
Нема ограничења за улазак у Папуа Нову Гвинеју.

ПАРАГВАЈ
Сва ограничења уласка у Парагвај у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

ПЕРУ
Сва ограничења уласка у Перу у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

ПОЉСКА
Пољска је укинула сва ограничења која се односе на заразну болест Covid-19, тј. за улазак у Пољску није потребан  негативан PCR тест или доказ о вакцинацији.
Држављани Републике Србије могу да уђу у Пољску уколико долазе из правца Србије (директном авионском линијом Београд-Варшава) или копненим путем из правца земаља Европске уније са којима се Пољска граничи (Немачка, Чешка, Словачка).
Више информација о уласку и изласку из Пољске можете пронаћи овде.

ПОРТУГАЛИЈА
Од 1. јула 2022. године, укинуте су све епидемиолошке мере за улазак путника у Португалију. 

РУАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Руанду. Covid-19 тестирање више није обавезно пре укрцавања на лет за Руанду, нити по слетању на међународни аеродром у Кигалију. Међутим, охрабрује се редовно Covid-19 тестирање.
За долазак на одређена места за састанке и националне паркове, потребно је поседовати Covid-19 тестове. Тестирање је доступно у здравственим установама и осталим местима која су за то одређена, по цени од 5 УСД за брзи антигенски тест и по цени од 50 УСД за PCR тестирање.
Ношење маски више није обавезно, али се људи свакако охрабрују да носе маске у јавним затвореним просторима.
Резултати тестова се шаљу путем СМС порука, а могу се видети на онлајн порталу www.rbc.gov.rw . У случају потешкоћа код добијања резултата, контактирати RBC на број 114 или путем мејла covid@rbc.gov.rw .
За све путнике приликом одласка из Руанде авионом Covid-19 тест више није обавезан. Међутим, Covid-19 тестирање (о личном трошку) доступно је за све путнике чија земља крајњег одредишта то захтева (у здравственим центрима и у за то одређеним местима).

РУМУНИЈА
За улазак у Румунију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса COVID-19, ни ПСР тест, нити потврда о прележаној болести. Такође раније обавезан ПЛФ формулар више није потребно попуњавати.

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Укида се обавеза презентовања негативног PCR теста приликом уласка у Руску Федерацију авионским и друмским саобраћајем. Наведена одлука се односи како на руске тако и на стране држављане.
Страни држављани ће имати обавезу да приликом уласка у Русију попуњавају анкету, а уколико се ради о странцима који долазе из ризичних подручја са COVID-19, надлежне службе ће вршити спорадично тестирање на COVID-19.
Од попуњавања анкете и теста на COVID-19  ослобођени су путници који пресецају границу Руске Федерације друмским путем – аутомобилом, аутобусом, возом или пешке.
Више информација о уласку и изласку из Руске Федерације можете пронаћи овде (линк https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informa…).

САД
Од 12. маја 2023. године путници који путују у САД неће бити у обавези да поседују доказ о вакцинацији против COVID-19.

САМОА
Oд 26. маја 2023. свим страним држављанима, без обзира на вакцинациони статус, дозвољен је улазак у земљу.

САН МАРИНО
Сва ограничења уласка у Сан Марино у вези са пандемијом Covid – 19 су укинута.

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Сва ограничења за улазак у ДР Сао Томе и Принсипе у вези са Covid-19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка.
Лица без боравишне дозволе (носиоци визе за посете, бизнис и туристичке визе) не могу да уђу у Саудијску Арабију транзитом кроз Турску. За ова лица такође је забрањен улазак у Саудијску Арабију из аеродрома у Џеди, Медини, Јенбуу, и Таифу, у периоду од 9. јуна до 9 јула 2022. године.
У Саудијској Арабији важи ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављани Републике Србије могу да уђу  у Свету Луцију. Сви путници преко 5 година морају имати негативан резултат PCR теста, не старији од 5 дана пре путовања.
Невакцинисани путници могу да одседају само на COVID-19 одобреним дестинацијама, као и да до тих дестинација путују COVID-19 одобреним превозом. За више информација можете посетити следећи линк: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Пре поласка, сви путници су у обавези да попуне образац са следећег линка: https://travelslu.govt.lc/

СЕНЕГАЛ
Укинуте су све рестриктивне мере за улазак у Сенегал.

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на следећем линку:  http://health.gov.vc/health/
Путници се сматрају потпуно вакцинисаним после 14 дана од добијања друге дозе. Следеће вакцине су признате: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Вакцинисани морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата. Такође, на захтев надлежних може се захтевати додатно тестирање по доласку, као и карантин на одобреним туристичким смештајима у трајању од 48 сати.
Невакцинисани путници подлежу истим условима као и вакцинисани, уз додатну обавезу карантина у трајању од 3 до 14 дана зависно са које дестинације долазе. Карантин се обавља у предодређеним туристичким смештајима.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Републике Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис под условом да су потпуно вакцинисани, као и да (сви путници преко 2 године старости) поседују негативан резултат RT-PCR теста, не старији од 72 сата.
Обавезно је попунити улазни формулар који се може пронаћи на веб сајту: https://www.knatravelform.kn/

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Држављанима Републике Србије за улазак у Републику Северну Македoнију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса СOVID-19, ни PСR тест, нити потврда о прележаној болести.

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Мере против COVID-19 више нису на снази за путнике који долазе у Сингапур, без обзира на статус вакцинације.

СИРИЈА 
Сва лица која долазе из Либана преко граничних прелаза ослобођена су од обавезе прилагања медицинске документације, међународног сертификата о вакцинацији и негативног PCR-теста.

СЛОВАЧКА
За улазак у Словачку, у вези са пандемијом Covid -19, не постоје никаква ограничења.

СЛОВЕНИЈА
Укинуте су све мере за улазак у Словенију.
Додатне информације на линку https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Oд 23. маја 2023. сви путници који долазе на Соломонова Острва више не морају да приложе доказ о вакцинацији против Covid-19 или тест на Covid-19 (PCR или брзи антигенски тест) осим ако се не захтева. Све мере које се односе на  Covid-19 су укинуте.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Путници који су у потпуности вакцинисани са доказом о вакцинацији који је издат од стране надлежног органа, могу да уђу у Сомалију без PCR теста.
Уколико путник није у потпуности вакцинисан, неопходно је поседовати негативан Covid-19 PCR тест са QR кодом овлашћене лабораторије (узет не више од 72 сата пре доласка до крајње дестинације).
Од међународних путника код којих се покажу симптоми Covid-19 може се захтевати да ураде брзи антигенски тест и да буду у карантину у хотелу о свом личном трошку, уколико се покаже да су позитвни на вирус Covid-19.  

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Републике Србије могу да путују у Суринам из туристичких разлога под следећим условима:
- Да су потпуно вакцинисани или да су прележали COVID-19 у периоду од 14 дана до 90 дана
- Да поседују негативан антигенски тест не старији од 24 сата или негативан PCR тест не старији од 72 сата
Невакцинисани путници могу да путују једино из неопходних разлога, уз претходно одобрење надлежних органа. По доласку биће у обавези да буду у карантину у једном од предодређених хотела, у трајању од 7 дана.

ТАЈЛАНД
Сва ограничења уласка у Краљевину Тајланд у вези са Covid – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак.

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију и Занзибар. Свим путницима који улазе или транзитирају кроз Танзанију и Занзибар кроз копнене граничне прелазе, морске луке или аеродроме, саветује се да буду у потпуности вакцинисани према одобреном распореду примарне вакцинације против Covid-19 у својим земљама, али нису у обавези да поседују потврду о вакцинацији против Covid-19 нити да раде брзи антигенски тест по доласку, осим ако није другачије наведено од стране превозника које ће путник користити или у земљи њиховог коначног одредишта.
Међутим, у сврхе надзора, здравствени службеници у лукама могу вршити насумично тестирање путника.
По доласку ће путницима бити мерена температура тако што ће они пролазити кроз скенер за мерење температуре и сви путници за које се током скенирања утврди да имају симптоме, биће одмах изоловани и са њима ће се поступати у складу са  здравственим протоколом.
Сви путници који одлазе из Танзаније и са Занзибара треба да пре одласка затраже информације од својих агената за путовања у вези са Covid-19 захтевима у земљама које су њихова крајња одредишта или од стране превозника које ће путник користити. За путнике који одлазе из Танзаније и са Занзибара, а чији превозници и земље крајњег одредишта захтевају поседовање PCR теста, тестови ће се радити у за то намењеним местима о свом личном трошку по цени од 50 УСД, или брзи антигенски тест по цени од 10 УСД.
Свим путницима се препоручује да наставе са самопраћењем свог здравственог стања након доласка и обавесте најближе здравствене установе или позову бесплатно број за хитне ситуације, 190 за Занзибар и 199 за Танзанију копно. 

ТАЏИКИСТАН
Сва ограничења у вези са вирусом COVID-19 су скинута. Путовање и транзит у Таџикистану су дозвољени.
Стране путне исправе (пасоши) морају да буду важеће најмање 3 месеца од датума доласка у Таџикистан и да има две празне странице. У случају истекле визе, странац не може напустити Таџикистан, а може бити  и кажњен.
Редовни комерцијални летови за и из Душанбеа су обновљени. Негативан ПЦР тест више није услов за укрцавање на летове за излазак из Таџикистана.
Копнени гранични прелази између Таџикистана и Киргистана, Кине и Авганистана званично су затворени за стране путнике. Бројни гранични прелази са Узбекистаном отворени су за стране путнике са визама, као и за држављане Таџикистана и Узбекистана. Копнена граница између Таџикистана и Авганистана тренутно остаје затворена.
За улазак у Горно-Бадахшански Аутономни Регион, како из унутрашњости тако и изван Таџикистана, потребна је посебна дозвола унапред поред важеће таџикистанске визе. Дозволу се може добити и од  Министарства спољних послова или Канцеларије за визе и регистрације у Таџикистану.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Од 31. марта 2023. године држављани Р. Србије, без обзира на вакцинациони статус, дозвољен је улазак у Тонгу. Није потребно тестирање на Covid-19 и нема обавезног карантина.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Републике Србије могу да уђу у Тринидад и Тобаго једино под условом да су потпуно вакцинисани, вакцинама признатим од стране СЗО. Изузев вакцинације путници морају да поседују негативан COVID-19 PCR тест не старији од 72 сата приликом доласка у земљу.
Сви путници, такође морају да попуне “TTravel Pass” и сачекају одобрење надлежних органа.
За више информације и попуњавање “Travel Pass”-a, посетите следећи линк: https://ttravelpass.gov.tt/

ТУВАЛУ
Ради путовања у Тувалу потребно је да путници буду у потпуности вакцинисани (1. и 2. доза) и да поседују доказ о томе. Бустер дозе нису обавезне, али се препоручују. Од путника ће се можда тражити да се тестирају по доласку у Тувалу и мораће да се самоизолују у свом смештају до 5 дана, уколико тест буде позитиван.

ТУНИС
Сва ограничења у вези са вирусом COVID-19, која су постојала приликом уласка у Републику Тунис, су укинута.

ТУРСКА
Сва ограничења уласка у Турску у вези са Covid-19, која су до сада била на снази, укидају се 01. јуна 2022. године. Укинута је и обавеза попуњавања формулара за добијање тзв. ХЕС кода за улазак у Р. Турску, као и његово коришћење у земљи.

ТУРКМЕНИСТАН
Сви међународни летови и домаћи железнички саобраћај обновљени су почетком 2023. године, границе су отворене. Потврда о вакцинацији више није потребна. Истовремено, на граници се од туриста узима брзи тест на COVID-19.
У Туркменистану су отворена главна места за рекреацију, продавнице, барови, ресторани, козметички салони, хотели и џамије. Обавеза ношења маски на јавним местима је укинута.

УГАНДА
Држављани Р. Србије могу да уђу у Уганду. Путници више нису у обавези да поседују доказ о вакцинацији против Covid-19 нити негативан PCR тест. Путници који транзитирају кроз или одлазе из Уганде треба да се информишу и буду упознати са условима уласка у земље које су им крајња одредишта.
Од путника који долазе у Уганду може се захтевати провера тј. мерење темпертуре и преглед од стране здравстених службеника на улазу у земљу. Ако се покаже да је температура путника изнад нормалне или се покажу симптоми Covid-19, може се захтевати да се уради PCR тест. Уколико се покаже да је страни држављанин позитиван на вирус Covid-19 и жели да напути Уганду ради медицинског третмана, очекује се да трошкове повратка путник сам сноси.

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ
Држављанима Републике Србије за улазак на територију Уједињених Арапских Емиратa више нису потребне потврде о вакцинацији против вируса Covid-19, нити PCR тестови. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

УЗБЕКИСТАН
Престају да важе сва ограничења за странце за улазак у Републику Узбекистан у вези са Covid – 19. Приликом уласка у Р. Узбекистан неће се тражити поседовање негативног PCR теста, антиген теста или сертификата о вакцинацији.         

УКРАЈИНА
Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико имају један од следећих услова за улазак:
-потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата
Обавезно за све путнике је поседовање полисе осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today).
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега, у случају добијања негативног резултата, самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Страни држављани који транзитирају кроз Украјину и имају документа која потврђују њихов одлазак из земље у року од 48 сати, изузети су од самоизолације и не морају да инсталирају апликацију „Вдома“ нити да се тестирају на присуство вируса COVID-19 у Украјини.
Невакцинисани грађани који путују из Русије (укључујући транзит) и који су били на њеној територији више од 7 дана у последњих 14 дана, морају да проведу 14 дана у самоизолацији -без могућности да исту прекину.
Држављани Србије без привременог или сталног боравка у Украјини који су дуже од 7 дана у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија не могу да уђу у Украјину.

УРУГВАЈ
Сва ограничења уласка у Уругвај у вези са ковид – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

ФИЛИПИНИ
Држављанима Републике Србије који су у потпуности вакцинисани, дозвољен је улазак у Републику Филипини, с тим да је неопходно да сваки путник 72 сата пред планирано путовање попуни формулар на линку:  https://etravel.gov.ph/
Више информација може се пронаћи на линку: https://etravel.gov.ph/entry-guidelines 

ФИНСКА
Услед значајног побољшања епидемиолошке ситуације, фински надлежни органи донели су одлуку о укидању свих рестрикција везаних за гранични режим уведених услед пандемије. Држављани Србије могу неометано да путују у Финску, без обавезе поседовања сертификата о вакцинацији или прележаној болести, као и тестирања и самоизолације.

ФИЏИ
Од 14. фебруара 2023. године, међународни путници који стижу на Фиџи ваздушним или морским путем више неће морати да приложе доказ о вакцинацији против Covid-19 и путном осигурању за улазак на Фиџи.

ФРАНЦУСКА
Укинута су правила која су се раније примењивала на путнике који улазе у Француску, што подразумева да путници више немају никакве формалности које треба да обаве пре доласка у Француску (поседовање здравствене пропуснице више није потребно; не тражи се додатни доказ о неодложном путовању, као ни изјава да нису контаминирани и да ће се тестирати по доласку у Француску).

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Почев од 17. септембра 2022. године, не примењују се више ограничења или захтеви везани за ковид-19 на путнике из Републике Србије који путују у Холандију. Наведена информација може да се преузме са следећег линка: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА
Oд 1. маја 2022. године укинуте су епидемиoлошке мере за улазак путника у Републику Хрватску.

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Републике Србије могу ући у Централноафричку Републику уз негативан PCR тест или доказ о вакцинацији. 

ЦРНА ГОРА
Обавеза поседовања COVID потврда више није потребна за улазак у Црну Гору.
Више информација на следећем линку https://www.gov.me/

ЧАД
Држављани Републике Србије могу ући у Републику Чад уколико поседују сертификат о извршеној вакцинацији, док је за невакцинисане путнике, старије од 12 година услов за улазак поседовање негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
У Чешкој Републици укинуте су све епидемијске мере за улазак странаца у ту земљу.

ЧИЛЕ
Сва ограничења уласка у Чиле у вези са ковид – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку). По уласку у Џибути се ради брзи тест и обавезан је карантин. Лица старија од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.
Улазак није дозвољен лицима која су боравила у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

ШВАЈЦАРСКА
Сва ограничења уласка у Швајцарску у вези са Covid-19, која су до сада била на снази, укидају се од 02. маја 2022. године. Од овог датума ће важити уобичајена правила за улазак у Швајцарску.

ШВЕДСКА
Од 1. априла 2022. укинута су сва ограничења за улазак у Шведску уведена ради спречавања ширења COVID-19. Српски држављани у Шведску могу да уђу, као и раније, уз важећи пасош, позивно/гарантно писмо, повратну карту, путно осигурање и потврду о поседовању новца. Тест или вакцина на COVID-19 нису потребни.

ШПАНИЈА
Престају да важе сва ограничења за држављане Републике Србије за улазак на територију Краљевине Шпаније у вези са Covid – 19. На снази је још увек одлука о обавезном ношењу маски у јавном превозу и здравственим установама.