Covid-19 - uslovi za putovanje

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

(ažurirano 19.01.2024.)

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde).

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju (listu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu možete naći ovde).

VAŽNO
Skrećemo pažnju da i pored navedenih informacija na sajtu, postoji mogućnost da avio kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od virusa COVID-19, te sugerišemo da kontaktirate odabranog avio prevoznika i detaljno se informišete o uslovima ukrcavanja na let.

AZERBEJDžAN
Ulazak državljana Republike Srbije u Republiku Azerbejdžan je moguć jedino vazdušnim putem, pošto su kopnene granice zatvorene.
Od 28. marta 2023. godine, ukinuta su sva COVID-19 ograničenja za ulazak stranih državljana u Republiku Azerbejdžan, tako da više ne postoji obaveza posedovanja COVID dokumenata.

ALBANIJA
Lica koja dolaze iz Republike Srbije mogu u Albaniju ulaziti bez COVID dokumenata.

ALŽIR
Sva ograničenja ulaska u Alžir u vezi sa kovid – 19 su ukinuta.

ANGOLA
Ukinuta su sva ograničenja za ulazak i izlazak iz R.Angole. Prilikom ulaska i izlaska iz zemlje nije potrebno posedovati dokaz o vakcinaciji protiv kovida19 niti negativan PCR test (osim ukoliko se to zahteva u zemlji krajnje destinacije prilikom izlaska iz R. Angole).

ANDORA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Andoru.  S obzirom da Andora nema aerodrom i da se putovanje moraju vršiti preko Španije ili Francuske, srpski državljani podležu ograničenjima ulaska u Španiju i Francusku. Odnosno, moguće je ukoliko imaju regulisan boravak u Andori ili poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (s tim da je pre ulaska u Andoru prošlo najmanje 14 dana od potpune vakcinacije).
Turisti koji u zemlji provedu tri ili više noći i koji su stariji od 6 godina neophodno je da imaju dijagnostički test (PCR ILI TMA), ne stariji od 72 sata  pre dolaska u Andoru. Posetioci koji imaju boravak u Španiji, Francuskoj i Portugaliji izuzeti su od podnošenja testa u skladu sa postojećim zdravstvenim sporazumima između Andore i ovih zemalja. Takođe su izuzeti i turisti koji dolaze iz zemalja koje se smatraju „zelenim zonama“.
Upotreba maski obavezna je za sve ljude starije od osam godina, iako se preporučuje korišćenje deci počev od šest godina.

ANTIGVA I BARBUDA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju preko Antigve i Barbude. Svi putnici koji dolaze vazdušnim putem moraju da imaju negativan RT-PCR test, uređen najkasnije četiri dana pre leta (važi i za putnike u tranzitu). Deci mlađoj od 5 godina nije potreban test.  
Svi putnici preko 18 godina, takođe moraju imati dokaz da su primili barem jednu dozu odobrene vakcine protiv COVID-19. Vakcine koje se prihvataju su sledeće: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria) ,Covishield, Janssen (Johnson & Johnson), Moderna (Pikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac, Sputnik V.

ARGENTINA
Sva ograničenja ulaska u Argentinu u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

AUSTRALIJA
Od 6. jula 2022. putnici koji ulaze ili izlaze iz Australije više neće morati da pruže dokaz o svom vakcinalnom statusu, nemaju obavezu popunjavanja digitalne putničke deklaracije, niti prezentovanja PCR/RAT testa.
Svaka savezna država i teritorija u Australiji ima svoje zahteve, kojih putnici moraju da se pridržavaju. Ako planirate da putujete u Australiju, trebalo bi da proverite zahteve države ili teritorije u koju putujete. Zahtevi mogu da obuhvataju testiranje na Covid-19 nakon što stignete u Australiju ili da je lice vakcinisano da bi posetilo određena mesta ili obavljalo određene poslove. Ograničenja i režim se mogu promeniti u bilo kom trenutku. Za više informacija pogledajte: https://www.australia.gov.au/states

AUSTRIJA
Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa COVID – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

BANGLADEŠ
Državljani Republike Srbije mogu ući u NR Bangladeš uz dokaz o potpunoj vakcinaciji vakcinom odobrenom od strane SZO (jedna ili dve doze u zavisnosti od vakcine). Nevakcinisanim putnicima dozvoljen je ulazak uz negativan PCR test urađen u roku od 72 sata od vremena polaska. Za decu mlađu od 12 godina nije neophodan PCR test. Kada putuju sa porodicom, moraće da poštuju iste zdravstvene formalnosti koje će se odnositi i na članove porodice po dolasku.
Obavezno je da svaki putnik u roku od 3 dana od dana polaska za Bangladeš popuni Obrazac zdravstvene deklaracije (Health Declaration Form (HDF), koji se može preuzeti na linku http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, a zatim popunjen sa QR kodom i odštampati.
Putnici u tranzitu koji napuštaju tranzitni aerodrom, moraju poneti novi Health Declaration Form (HDF) pre sledeće provere-na tranzitnom aerodromu.
Bez obzira da li je vakcinisan ili nevakcinisan, ako se kod putnika otkriju simptomi po dolasku, biće podvrgnut PCR /Antigen testu od strane zdravstvene službe. Ako rezultat testa bude pozitivan, putnik će biti poslat u izolaciju u ustanovu koju imenuje vlada ili hotel o svom trošku. PCR /Antigen  test biće sproveden nakon 7 (sedam) dana a putnik će biti pušten kada rezultat testa bude negativan. Karantin će obezbediti odgovarajuće vladine agencije.
Putnici koji imaju simptome Covid-19 moraju kontaktirati zdravstveni centar pre nego što krenu na put.

BARBADOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Barbados. Svi putnici moraju da imaju negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 3 dana pre planiranog dolaska na Barbados.
Navedeno važi i za tranzit.
Takođe, 24 sata pre dolaska, putnici moraju popuniti sledeći formular: https://www.travelform.gov.bb/home

BAHAMI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska.
Deca mlađa od 2 godine nisu obavezni da poseduju test.
Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem  linku: https://travel.gov.bs/

BAHREIN
Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak u Bahrein. Putnicima koji dolaze u Bahrein nije potreban PCR test, niti su u obavezi da testiraju po dolasku.

BELGIJA
Državljani Republike Srbije mogu putovati u Kraljevinu Belgiju pod opštim uslovima koji važe za putovanja na teritoriju Evropske unije, bez posebnih ograničenja koja se odnose na mere za sprečavanje širenja Covid -19 virusa.
Ograničenja u putovanjima se odnose isključivo na zemlje visokog rizika. Više informacija o rizičnim zemljama je dostupno na sledećem sajtu: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/.

BELIZE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Belize. Svi putnici moraju da poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 96 sati, ili negativan Antigen Rapid test ne stariji od 48 sati.
Putnici koji dođu bez testa, u obavezi su da izvrše testiranje na aerodromu po ceni od 50 američkih dolara.
Turisti moraju da poseduju dokaz o boravku u jednom od “Gold Standard” hotela koji prikazuju imigracionim organima prilikom ulaska u zemlju.

BELORUSIJA
Državljani Republike Srbije prilikom ulaska na teritoriju  Republoike Belorusije su oslobođeni obaveze posedovanja negativnog PCR testa, odnosno, originala ili kopije sertifikata o potpuno izvršenoj vakcinaciji protiv virusa kovid-19.
Više informacija o ulasku i izlasku iz Belorusije možete pronaći ovde.

BENIN
Državljani Srbije mogu da uđu u Benin. Po dolasku na aerodromu se obavlja zdravstveni pregled i radi prvi PCR test. Licima bez vidljivih simtoma se određuje samoizolacija. Lica sa vidljivim simptomima se upućuju u Centar za izolaciju i privremeno se oduzima pasoš. Posle 15 dana se radi drugi PCR test. Treći PCR test se radi pre napuštanja Benina. Rezultati testa se dobijaju u roku od 24 do 48 sati. Troškove testiranja snose putnici i isti iznose oko 150 EUR. U slučaju da je posle 15 dana rezulat testa pozitivan, država Benin preuzima dalje lečenje bez naplate troškova.

BOLIVIJA
Državljani Republike Srbije, stariji od 5 godina, mogu da uđu u Boliviju ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj kompletnoj vakcinaciji (2 doze) protiv Covid-19 najmanje 14 dana pre dana ulaska u zemlju ili, ukoliko nisu vakcinisani, da prilože negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 časa ili antigenskog testa, ne stariji od 48 časova. Takođe, pre putovanja potrebno je popuniti elektronsku prijavu koja se može naći na stranici: https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf

BOSNA I HERCEGOVINA
Ukinuta su organičenja u pogledu ulaska stranih državljana na teritoriju Bosne i Hercegovine.

BOCVANA
Sva ograničenja za ulazak na teritoriju Republike Bocvane u vezi sa Covid – 19 su ukinuta. Ipak, savetujemo da putnici pre putovanja kontaktiraju sa avio kompanijom preko kojih putuju, jer je situacija podložna promenama.

BRAZIL
Sva ograničenja ulaska u Brazil u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak u zemlju.

BRUNEJI DARUSALAM
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Bruneje Darusalam osim lica koja imaju stalni boravak. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Bruneja.

BUGARSKA
Lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez COVID dokumenata.

BURKINA FASO
Državljani Srbije mogu da uđu u Burkinu Faso. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Svi putnici se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana gde sami snose troškove boravka i tretmana. U karantinu se podvrgavaju testiranju prvog, osmog i četrnaestog dana.

BURUNDI
Državljani Srbije mogu da uđu u Burundi. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.
Po dolasku na aerodrom u Budžumburi, svi putnici se podvrgavaju dodatnom testiranju i smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu. Obavezan je karantin do dobijanja negativnog rezultata PCR testa. Troškovi testa i smeštaja u hotelu idu na teret putnika.

VANUATU
Ne postoji obaveza da putnici u Vanuatu budu potpuno vakcinisani protiv kovid-19, iako se to snažno ohrabruje za sve one koji ispunjavaju uslove.
Takođe, ne postoji obaveza za testiranje na kovid-19. Međutim, oni koji su bolesni od kovida-19 ili se ne osećaju dobro podstiču se da odlože putovanje.
Ne postoji obaveza da međunarodni putnici u Vanuatu budu u karantinu ili da se testiraju po dolasku ako nema simptoma i nije bilo izloženosti virusu kovid-19.
Nošenje maske se preporučuje, ali nije obavezno.

UJEDINjENO KRALjEVSTVO VELIKE BRITANIJE I SEVERNE IRSKE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.
Počev od petka 18. marta 2022. putnici koji dolaze u UK neće biti u obavezi da  pre putovanja popune lokator formular, poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u UK.

VENECUELA
Za ulazak u Venecuelu potrebno je pribaviti putničku propusnicu (Pase Viajero de Bioseguridad), odnosno elektronski QR, 72 sata pred putovanje, posredstvom linka: https://biocheck.inac.gob.ve/). Dokument je potrebno pokazati prilikom čekinga, na šalteru avio linije kojom se putuje u Venecuelu.

VIJETNAM
Privremeno su suspendovane sve dosadašnje mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Covid-19.

GABON
Državljani Republike Srbije mogu ući u Gabon. Odlukom Vlade Gabona ukinuta je obaveza posedovanja negativnog PCR testa za ulazak u zemlju. Pri sletanju u Gabon se ne radi test na aerodromu a ukinut je i obavezan karantin. Preporučuje se nošenje maski u zatvorenom prostoru.

GAMBIJA
Državljani R. Srbije mogu ući u Gambiju ukoliko su vakcinisani sa sve tri doze vakcina (Johnson Johnson, Astra Zeneca, Covilo) i u tom slučaju nisu u obavezi da rade PCR test. Putnici koji nisu vakcinisani nekom od navedenih vakcina u obavezi su da urade PCR test, ne stariji od 72 sata prilikom ulaska u Gambiju.

GANA
Sva ograničenja ulaska u Ganu u vezi sa COVID-19 su ukinuta, uključujući obavezu obavljanja testova pre puta ili prilikom dolaska, kao i podnošenja zdravstvene deklaracije koja se odnosi na COVID-19.  

GVATEMALA
Za ulazak u Gvatemalu više nije potrebno prezentovati negativni test na prisustvo virusa Kovid-19, niti potvrdu o vakcinaciji. Preporučuje se upotreba maski (za sve starije od 2 godine), kao i poštovanje sanitarnih mera (pranje ruku, održavanje fizičke distance). Ne preporučuje se putovanje u slučaju bilo kakvih simptoma akutne respiratorne bolesti ili sumnje na Kovid-19.

GVAJANA 
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Gvajanu uz negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Svi odrasli putnici moraju da su vakcinisani barem jednom dozom jedne od sledećih vakcina: Astra Zeneca – ChAdOx 1, Sputnik V-Gam Covid Vac (1&2), Sinopharm – Vero Cell BIBP, Sinovac – Corona Vac, Phizer – BioNTech Covid 19 – BNT 162b2, Moderna – mRNA – 1273 vaccine, Johnson & Johnson – Janssen Ad26CoV2.S vaccine
Takođe, 24 sata pre dolaska u Gvajanu, putnici moraju elektronski popuniti tzv. PLF (Passenger Locator Form) obrazac koji može da se nađe na linku: https://guyanatravel.gy/

GVINEJA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 48 sati.

GVINEJA BISAO
Državljani Srbije mogu da uđu u Gvineju Bisao uz posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata.

GRENADA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Grenadu. Svi putnici u Grenadu, moraju biti kompletno vakcinisani, kao i da prikažu negativan rezultat RT-PCR testa urađen najviše tri (3) dana pre putovanja.  
Pre dolaska, turisti moraju da apliciraju za zdravstvenu putnu dozvolu na sledećem linku: https://travelauth.health.gov.gd/

GRUZIJA
Vlada Gruzije je ukinula restrikcije za ulazak stranih državljana u Gruziju u vezi sa pandemijom Kovid 19, koji nisu više u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti PCR test.
Takođe, Gruzija je ukinula obavezu nošenja zaštitne maske u javnom prevozu, dok je upotreba maske ostala obavezna u zdravstvenim institucijama.  

GRČKA
Državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Republiku Grčku.

DANSKA
Za ulazak u Dansku više ne postoje nikakve restrikcije.

DOMINIKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dominiku. Otvorene su granice i aerodromi.
Pre ulaska u zemlju mora se popuniti  zdravstveni upitnik na veb sajtu: https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Zdravstvene vlasti mogu, na osnovu ovog upitnika, odbiti ulaz određenim putnicima.
Potreban je i PCR test ne stariji od 72 sata, kao i da se unapred uplati antigensko testiranje koje će se izvršiti po dolasku u zemlju.
Nevakcinisani putnici će takođe morati da vrše PCR testiranje, kao i da provedu 5-7 dana u karantinu na jednoj od “Safe in Nature” lokacija.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.

EGIPAT
Ukinute su sve mere koje se odnose na suzbijanje virusa COVID-19 za sve putnike koji putuju u AR Egipat.

EL SALVADOR
Sanitarni zahtevi koje su se odnosili na prezentovanje negativnog RT PCR testa na virus Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji za ulazak u El Salvador su ukinuti.

EKVADOR
Sva ograničenja ulaska u Ekvador u vezi sa kovid – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

EKVATORIJALNA GVINEJA
Prilikom ulaska u Ekvatorijalnu Gvineju nije potrebno posedovati negativan PCR test niti potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv Kovid-19.

ESVATINI
Sva ograničenja za ulazak na teritoriju Kraljevine Esvatini u vezi sa Covid – 19 su ukinuta. Ipak, savetujemo da putnici pre putovanja kontaktiraju sa avio kompanijom preko kojih putuju, jer je situacija podložna promenama.

ESTONIJA
Državljani Srbije mogu neometano da putuju u Estoniju, bez obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i testiranja i samoizolacije.

ETIOPIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Etiopiju uz obavezno posedovanje digitalnog sertifikata kojim se dokazuje da je putnik negativan na Covid 19. Potrebno je da se na sajtu trustedtravel.panabios.org kreira nalog i detaljno sledi uputstvo (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) u vezi sa dobijanjem digitalnog sertifikata.
Posedovanje digitalnog sertifikata je obavezno za sve putnike koje ulaze, tranzitiraju i napuštaju Etiopiju.
Detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici Ambasade R. Srbije u Adis Abebi http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread .

ERITREJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Eritreju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

ZAMBIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Zambiju ukoliko prilože negativan test (ne stariji od 72 sata) na Covid-19.
Moguće je nasumično testiranje na granici.
Svi aerodromi su otvoreni, iako je dostupnost međunarodnih letova i dalje ograničena. Upitnici o zdravlju putnika pružaju se na dolaznim letovima koje putnici popunjavaju pre iskrcavanja i isti treba popuniti na engleskom jeziku i predati po dolasku vidljivo prisutnim službenicima aerodroma.
Prevoz međunarodnim vozovima i autobusima su obustavljeni.
Svi putnici koji dolaze iz zemlje koju je Vlada Zambije proglasila „visokim rizikom“ (aktuelna lista se može pronaći na sledećem linku https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/  ) moraju da urade test na Covid-19 o svom trošku (oko 100 USD) po dolasku u Zambiju ili u roku od 48 sati od dolaska, čak i ako imaju negativan PCR test, kao i da provedu 14 dana u samoizolaciji ili do dobijanja negativnog rezultata testa urađenog u Zambiji. Navedeno nije potrebno ukoliko se putnik zadržava u zemlji „visokog rizika“ kraće od 24 sata.
Negativan test na Covid-19 urađen u Zambiji je neophodan i za izlazak iz Zambije, osim za putnike na odredište koje ne zahteva negativan test za ulazak, ali se putnicima savetuje da pre putovanja provere te zahteve kod avio-prevoznika.

ZIMBABVE
Sva ograničenja ulaska u Republiku Zimbabve u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak u zemlju.

IZRAEL
Ukinuta je obaveza popunjavanja ulaznog obrasca pre leta ili dolaska na izraelski granični prelaz. Od svih putnika koji u roku od 10 dana od ulaska u Izrael osećaju simptome bolesti se traži da urade PCR test
Ne postoji obaveza prezentovanja dokaza o vakcinaciji ili preležanom kovidu. U slučaju pozitivnog rezultata na kovid test tokom boravka u Izraelu, putnici su obavezni da se izoluju i poštuju smernice. Izolacija se može obaviti i u hotelskoj sobi.

INDIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Takođe potrebno je da popune formular na  Air Suvidha portalu https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration.
Zahtev za izdavanje neophodne vize za ulazak u Indiju može se podneti preko https://indianvisaonline.gov.in/ . Validne su turističke vize izdate od 06. oktobra 2021. godine.
Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu Ambasade https://eoibelgrade.gov.in/public_files/assets/pdf/Travel_Advisory_14_F… .

INDONEZIJA
Ulazak na teritoriju Republike Indonezije dozvoljen je samo potpuno vakcinisanim osobama. Pre putovanja, obavezno je da se na mobilnom telefonu preuzme aplikacija https://www.pedulilindungi.id/ koja predstavlja zdravstvenu i vakcinalnu informaciju, na osnovu koje je jedino moguće da se uđe u zatvorene prostore. Kompletna lista priznatih vakcina u R. Indoneziji, kao i broj potrebnih doza, dostupni su na linku: https://covid19.go.id/tentang-vaksin-covid19-en#daftarvaksin
Svi putnici treba, najranije dva dana pre planiranog putovanja u Indoneziju, da popune formular namenjen indonežanskoj carini, koji je dostupan na internet stranici: https://ecd.beacukai.go.id/

IRAK
Od 01. aprila 2022. godine prilikom ulaska u R. Irak državljanima R. Srbije potrebna je potvrda o vakcinaciji (nema potrebe za PCR testom)
Za građane koji iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti da prime vakcinu potrebna je dokumentacija o medicinskom izuzeću i uz to validan PCR test, ne stariji od 72 časa.

IRAN
Državljani Republike Srbije koji ulaze u IR Iran moraju imati potvrdu o primljene dve doze vakcine (od druge doze mora proći najmanje 15 dana) i negativan PCR test star između 48 i 72 sata u vreme dolaska.
Takođe, nadležni organi mogu da urade dodatno PCR testiranje na graničnom prelazu, o trošku putnika. Putnici čiji rezultat PCR testa bude pozitivan moraju period karantina provesti u mestu svog prebivališta.
Za ulazak u Iran priznaju se sledeće vakcine: Pfizer, Moderna, Astrazeneka, Kueischild, Johnson&Johnson, Sinofarm, Sinvak, Bharat.
Putnicima koji dolaze iz država: Bocvana, Namibija, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Zimbabve, Malavi i Južna Afrika, kao i Velike Britanije i Francuske, nije dozvoljen ulazak u Iran.

IRSKA
Državljani Republike Srbije mogu da uću i tranzitiraju kroz Irsku.
Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku poseduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

ISLAND
Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Island.
Za  ulazak na Island ne postoje restrikcije, kako za domaće tako i za strane državljane, bez obzira da li su osobe vakcinisane ili ne. Pored toga, putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o punoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti. Takođe, ne postoje restrikcije u smislu društvenih okupljanja ili mere karantina za obolele od COVID 19. Više informacija može se naći na Covid.is. 

ISTOČNI TIMOR
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju kroz Istočni Timor osim lica koja su tamo rođena i imaju boravak.

ITALIJA
Sva ograničenja ulaska u Italiju u vezi sa Covid – 19 su ukinuta.

JAMAJKA
Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com

JAPAN
Svim stranim državljanima dozvoljen je ulazak u Japan.
Počevši od 29. aprila 2023. godine, putnici u Japan ulaze bez ograničenja, odnosno  nisu u obavezi da poseduju sertifikat o vakcinaciji, niti potvrdu da su negativno testirani na korona virus.
Putnici koji u Japan dolaze direktnim letovima iz Kine (ne uključujući Hong Kong i Makao) biće po ulasku u Japan testirani na COVID-19, ukoliko imaju simptome. Ukoliko je rezultat testa pozitivan, podležu obavezi sedmodnevnog karantina u namenskim objektima. Za pozitivne asimptomatične slučajeva, period karantina biće skraćen na 5 dana, ukoliko rezultat testiranja petog dana bude negativan.
Sve mere koje su trenutno na snazi (uključujući privremene) prestaće da važe 8. maja 2023. godine, kada će na snagu stupiti nova procedura za nadzor infektivnih bolesti.

JEMEN
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. 

JERMENIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Jermeniju vazdušnim putem, a kopnenim iz Gruzije i Irana.
Sva ograničenja i mere za ulazak na teritoriju Jermenije u vezi sa COVID-19 su ukinuta.

JORDAN
Za ulazak u Jordan nije potrebna vakcinacija, niti je potreban negativan PCR test.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA
Sva ograničenja za ulazak na teritoriju Južne Afrike u vezi sa Covid – 19 su ukinuta. Ipak, savetujemo da putnici pre putovanja kontaktiraju sa avio kompanijom preko kojih putuju, jer je situacija podložna promenama.

JUŽNI SUDAN
Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test. 
Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani. 

KABO VERDE
Ukinute su sve epidemiološske mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Covid-19 za ulazak putnika na Kabo Verde. 

KAZAHSTAN
Državljani R. Srbije mogu da uđu u R. Kazahstan bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o PCR testu. Deci uzrasta do 5 godina koja putuju u pratnji nije potreban PCR test.

KAMBODžA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Kraljevinu Kambodžu ako su potpuno vakcinisani.

KAMERUN
Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Kamerun ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, dok je nevakcinisanim putnicima uslov za ulazak posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

KANADA
Ukinute su sve obavezne mere za ulazak u Kanadu koje su bile uvedene u cilju sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom kovid 19, uključujući vakcinaciju, popunjavanje mobilne aplikacije, testiranje i obavezan karantin po ulasku u Kanadu za sve putnike.

KATAR
Trenutno nema organičenja u pogledu ulasaka u Katar u vezi sa pandemijom Covid-19, a obustavljena je i primena vizne aplikacije „Haja“, čime se ponovo uspostavio redovan vizni režim: na aerodromu u Dohi se dobijaju vize na obične pasoše R. Srbije, a za diplomatske i službene u DKP Katara u svetu.
Obavezno je posedovati rezervaciju hotela ili potvrdu o smeštaju kod rodbine koja se dobija odlaskom pozivara u policiju, ili preko aplikacije koja je dostupna na linku: https://hukoomi.gov.qa/en/service/metrash2.
Za sve putnike koji dolaze iz Kine, bez obzira na vakcinacioni status, obavezan je negativan PCR test, uzorkovan najkasnije 48 sati pre polaska.
Mere karantina se primenjuju samo za one putnike koji su testirani pozitivno po sletanju u Katar (metoda slučajnog uzorka, ne postoji obaveza redovnog testiranja). Katarske vlasti preporučuju da svi putnici budu uredno vakcinisani protiv Covid-19.
Važenje dozvole boravka dobijene po osnovu „Haja“ aplikacije, za one građane koji su je već imali tokom Mundijala, produžena je do 24. januara 2024. godine i omogućava višekratni ulazak i izlazak iz Katara, pod uslovom da se poseduje potvrda o smeštaju i rezervaciji hotela, zdravstveno osiguranje i povratna avionska karta.
Za sve posetioce obavezna je online kupovina polise zdravstvenog osiguranja jedne od kompanija koje je ponudio Katar, pre puta i dolaska na aeorodrom Hamad, gde će se izdati sama viza. Više detalja o zdravstvenom osiguranju na linkovima:
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx
https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx
Zbog mogućih i čestih promena, treba pratiti sajt Ministarstva zdravlja Katara, kao jedini merodavan: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

KENIJA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Keniju. Putnici koji dolaze u Keniju nisu više u obavezi da prezentuju dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 niti PCR ili brzi antigenski test. Jedino putnici koji imaju simprome nalik gripu, moraće da popune onlajn formu za lociranje na „jitenge“ platformi na sledećem linku: https://ears.health.go.ke/airline_registration/.  Takođe, moraće da urade Covid-19 brzi antigenski test o svom trošku. Ukoliko brzi antigenski test bude pokazao da je putnik pozitivan na virus Covid-19, moraće da urade i PCR test o ličnom trošku. Onim putnicima koji budu imali teške simptome će se nakon toga dozvoliti da se izoluju u skladu sa važećim propisima za izolaciju za blage, umerene i teške bolesti.
Svi putnici koji odlaze iz Kenije moraju se pridržavati zahteva u vezi sa putovanjem i zdravljem, a koji se odnose na virus Covid-19, u zemljama kroz koje tranzitiraju i koja su im krajnje odredište.
Avio kompanije imaju diskreciono pravo da zahtevaju brzo antigensko ili PCR testiranje putnika pre odlaska iz Kenije ili po dolasku u Keniju.

KINA
Državna Administracija za carinu donela je odluku da počev od 1. novembra 2023. putnici koji ulaze u/izlaze iz NR Kine nisu obavezni da popunjavaju zdravstvenu deklaraciju (Peoples Republic of China Entry/Exit Health Declaration Card).
Putnici koji imaju simptome groznice, kašlja, otežanog disanja, povraćanja, dijareje, osipa ili neobjašnjivog iznenadnog krvarenja, kao i oni kojima je dijagnostikovana zarazna infekcija, obavezni su da prijave svoje zdravstveno stanje carinskim organima na graničnom prelazu, i da sarađuju sa nadležnim organima u pogledu karantinskih mera, kao što su provera temperature, ispitivanja, medicinski pregled, testiranje i sl. Ukoliko putnik pokuša da izbegne karantinske mere snosiće odgovarajuće zakonske posledice.
Oni koji uzrokuju širenje zaraznih bolesti, ili imaju ozbiljan rizik od prenošenja snosiće krivičnu odgovornost.

KIPAR
Od 1. juna 2022. godine ukidaju se sve restriktivne mere ulaska na teritoriju R. Kipar. Svi putnici koju putuju u R. Kipar, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, neće biti u obavezi da prezentuju validan sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od virusa korona, niti negativan PCR/ Rapid test. Upotreba zaštitne maske se preporučuje kao zaštitna mera na mestima gde ima mnogo ljudi, uključujući aerodrome i javni prevoz.

KIRGIZIJA
Strani državljani mogu da putuju u Kirgiziju bez negativnog PCR testa ili sertifikata o izvršenoj vakcinaciji. Putnici u tranzitu moraju da ispunjavaju sve zahteve države koja je poslednja destinacija.
Strane putne isprave (pasoši) moraju da budu važeće najmanje 6 meseci od datuma dolaska u Kirgiziju. Strani državljani u svakom trenutku moraju nositi pasoš ili njegovu overenu kopiju.
Međunarodni letovi su obnovljeni, a kupovina karata se može izvršiti putem interneta. Međuregionalne usluge javnog prevoza rade.
Nošenje zaštititnih maski može biti uslov za ulazak u određene objekte i transport, tako da je neophodno unapred raspitati se.

KOLUMBIJA
Za ulazak u Kolumbiju nije potrebno posedovati sertifikat o vakcinaciji ili rezultat testa na COVID-19.

KOMORI
Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji do 72 sata.

KONGO
Ukinute su sve mere za ulazak u R. Kongo - Brazavil.

KONGO, DR
Ukinute su sve restriktivne mere za ulazak u u DR Kongo.

KOREJA, Republika
Ukinuta su sva ograničenja za ulazak u R. Koreju povezana sa pandemijom Covid-19.
Svim putnicima se savetuje da blagovremeno, pre planiranog putovanja, provere sve najnovije informacije u vezi sa ulaskom u R. Koreju na sajtu Ambasade R. Koreje u Beogradu (https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do , ili da kontaktiraju Ambasadu.

KOREJA, DNR
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA
Stavljene su van snage sve privremene migracione mere uvedene zbog pandemije Kovid-19. Ukinuta je obaveza popunjavanja epidemiološkog obrasca (HealthPass) i posedovanje obaveznog zdravstvenog osiguranja za nevakcinisane strance. Iako upotreba maski nije obavezna, preporučuje se poštovanje zdravstvenih protokola

KOT D’IVOAR
Državljani Srbije mogu da uđu u  Kot D’Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po sletanju na aerodrom svi putnici se podvrgavaju tesiranju. Test se plaća oko 75 evra. Putnici koji nemaju test upućuju se u izolaciju u trajanju od 14 dana o trošku avio kompanije. 

KUBA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Republiku Kubu, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
(Od 6. aprila ulazak na Kubu, u vezi sa Kovid -19, je slobodan. Nije potreban PCR niti potvrda o vakcinaciji).

KUVAJT
Ukinute su sve dosadašnje mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Covid-19. Državljani Republike Srbije pri dolasku u Kuvajt nisu u obavezi da pokažu PCR test niti potvrdu o vakcinaciji kao uslov za ulazak u zemlju. Nevakcinisanim državljanima je omogućeno da nesmetano uđu u Kuvajt.
Vlada je ukinula i potrebu da se karantinu podvrgnu osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licem, bez obzira da li su vakcinisane ili ne. Takve osobe moraju da nose maske 14 dana od dana kontakta sa zaraženim i urade PCR test samo u slučaju da dobiju simptome u roku od 14 dana. Zaraženi državljani su dužni da borave u kućnom karantinu 5 dana.

LAOS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Laos, pod uslovom da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19. Osobe koje su potpuno vakcinisane ne moraju da poseduju potvrde o RT-PCR testu ili brzim RTD testovima. Oni koji nisu vakcinisani, obavezni su da poseduju sertifikat o RTD/ATK testu, ne starijem od 48 sata pre polaska u Laos. Ukoliko se zaraze COVID-19, nakon dolaska u Laos, snose troškove zdravstvenog tretmana. Potrebno je da poseduju zdravstveno osiguranje. O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Laosu, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu NDR Laos u Budimpešti (e-mail: laoembassy.hu@gmail.com ili laoembassy.hu@gov.la), koja je akreditovana u Republici Srbiji.

LESOTO
Sva ograničenja za ulazak na teritoriju Kraljevine Lesoto u vezi sa Covid – 19 su ukinuta. Ipak, savetujemo da putnici pre putovanja kontaktiraju sa avio kompanijom preko kojih putuju, jer je situacija podložna promenama.

LETONIJA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Letoniju. Srpski državljani u Letoniju u mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

LIBAN
Državljani Republike Srbije koji dolaze u Liban, stariji od 12 godina, moraju da urade PCR test u ovlašćenoj laboratoriji zemlje iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati ili brzi antigenski test sa QR kodom, ne stariji od 24 časa (od vremena uzimanja uzorka do vremena putovanja).
Izuzeti od PCR ili brzog antigenskog testa, u zemljama polaska su potpuno vakcinisani putnici, tj. oni koji su primili treću dozu bilo koje vakcine protiv COVID-19. Takođe,  putnici koji imaju dokaz da su primili dve doze vakcine ili kompletnu dozu koja se sastoji od jedne doze, ukoliko period primanja poslednje doze nije stariji od 6 meseci. Putnici koji su  putovali iz Libana i vraćaju se u roku od jedne nedelje izuzimaju se od obavljanja PCR ili antigenskog testa u zemljama polaska.
Na stranici Ministarstva zdravlja Libana  https://moph.gov.lb/en/MoPHPASS se mogu naći dodatne informacije.

LIBERIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u  Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.

LIBIJA
Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

LITVANIJA
Litvanija ukida sva epidemiološka ograničenja za ulazak putnika na njenu teritoriju. Državljani Republike Srbije će moći da uđu u Litvaniju bez PCR testa i bez EU Zelenog sertifikata. Ostaje samo obaveza nošenja zaštitne maske u ustanovama zdravstvene zaštite.

LIHTENŠTAJN
Detalji o režimu ulaska u Lihtenštajn se mogu naći u informaciji o ulasku u Švajcarsku Konfederaciju, s obzirom da je reč o identičnim uslovima 

LUKSEMBURG
Državljani R. Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen), ili su preležali COVID-19, ukoliko poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji/oporavku, kompatibilan sa EU sertifikatom koji važi devet meseci od prijema druge doze vakcine. Sertifikat o buster dozi nema ograničen rok trajanja, dok sertifikat o oporavku važi 180 dana od pozitivnog testa na COVID-19.
Lica koja nisu vakcinisana ili lica koja su vakcinisana nekom od vakcina koje nije priznala Evropska agencija za lekove (Sinofarm, Sputnjik), mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu, regulisan boravak u skladu sa evropskom direktivom 2003/109/ES o rezidentima sa dugim boravkom ili dugoročnu nacionalnu vizu u nekoj od država članica EU i zemalja povezanih sa šengenskim prostorom. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i uredno opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.
Tranzit je dozvoljen bez posedovanja negativnog PCR testa.

MADAGASKAR
Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Republiku Madagaskar samo sa važećim pasošem, sva ograničenja u vezi sa Covid-19 su ukinuta.

MAĐARSKA
Državljani R. Srbije mogu ući bez ograničenja na teritoriju Mađarske, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test. To se odnosi i za putnike koji stižu na međunarodni aerodrom u Budimpešti. Napominjemo da avio kompanije i dalje zadržavaju pravo da traže test priliskom ulaska na let.
U Mađarskoj je ukinuta i obaveza nošenja maski na javnim mestima i saobraćaju, kao i  uslov da na priredbama mogu učestvovati samo vlasnici sertifikata o imunizaciji. Nema više ograničenja za održavanje skupova, kulturnih događaja, muzičkih priredbi i skupova sa više od 500 učesnika.
U bolnicama i zdravstvenim ustanovama je ponovo vraćen normalan režim rada, a za bolesnike od Kovid-19 su odvojene specijalna odeljenja u bolnicama.

MALAVI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Malavi, kao i svi ostali putnici od 01. juna 2022. Godine, uključujući i putnike Malavija koji su u potpunosti vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji protiv Covid 19, biće im omogućen ulazak bez PCR testa. Putnici koji nemaju sertifikat o primljenim dozama vakcina za Covid 19 i koji nemaju PCR test, neće moći da uđu u Malavi.

MALI
Državljani Srbije mogu da uđu u Mali. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili uverenje o kompletnoj vakcinaciji.

MALDIVI
Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALEZIJA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Maleziju, bez obzira na njihov vakcinalni status i bez obaveze prethodnog testiranja. Preporučuje se preuzimanje aplikacije https://mysejahtera.moh.gov.my/ms/ .

MALTA
Od ponedeljka 25. jula 2022. ukinuta su sva ograničenja vezano za COVID-19 za ulazak na Maltu.

MAROKO
Ukinute su restriktivne mere za ulazak u Maroko.

MAURITANIJA
Ukinute su sve restriktivne mere za ulazak u Mauritaniju.

MAURICIJUS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Mauricijus sa važećom putnom ispravom, sva ostala ograničenja prestala su da važe od 1. jula 2022. godine. Više detaljnih informacija možete naći na sajtu: mauritiusnow.com

MEKSIKO
Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

MJANMAR
Državljani R. Srbije, koji ulaze u Mjanmar preko međunarodnih aerodroma ili luka, potrebno je da medicinskom osoblju prezentuju po dolasku:
- Zdravstvenu deklaraciju (“Health Declaration Form”) sa tačno popunjenim podacima i
- Zdravstveno osiguranje koje uključuje COVID-19.
Po dolasku na aerodrom u Jangon i druge međunarodne aerodrome u Mjanmaru, putnici bivaju podvrgnuti merenju temperature, a ukoliko imaju simptome RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 8 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena. Ukoliko je rezultat testa pozitivan, bivaju smešteni u medicinski centar ili hotel (naplaćuje se o trošku putnika), koje određuje Ministarstvo zdravlja Mjanmara.
Putnici koji tokom boravka u Mjanmaru ispolje simptome COVID-19, dužni su da se jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pre odlaska iz Mjanmara moguće je uraditi testove na COVID-19 o sopstvenom trošku u laboratorijama koje je odredilo Ministarstvo zdravlja, ukoliko to zahtevaju nadležni organi u drugim zemljama destinacije ili tranzita.
Za putnike koji ulaze u Mjanmar kopnenim putem (Cross Border Point of Entry), važe druga pravila, koja se mogu naći na sajtu Ministarstva zdravlja (www.mohs.gov.mm) i Ministarstva spoljnih poslova (www.mofa.gov.mm).
O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Mjanmaru, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu Mjanmara u Beogradu (tel. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

MOZAMBIK
Državljani Republike Srbije mogu da uću u Mozambik, kao i svi ostali putnici koji poseduju sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnici koji nisu vakcinisani moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ako putnici nemaju PCR test ili je pozitivan moraju biti u karantinu 7 dana o svom trošku.

MOLDAVIJA
Za ulazak u Republiku Moldaviju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

MONAKO
Za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku.

MONGOLIJA
Sve restriktivne mere koje se odnose na ulazak u Mongoliju,  a u vezi sa COVID 19, su ukinute. Putnici nisu obavezni da prilože  dokaz o punoj vakcinaciji, niti se zahtevaju negativni PCR testovi.

NAMIBIJA
Shodno odluci Ministarstva zdravlja i socijalnih poslova Republike Namibije, počev od 25.08.2022. ukinuta je obaveza posedovanja negativnog PCR testa i sertifikata o vakcinaciji protiv kovida19 i u zemlju se može ući bez ikakvih ograničenja.

NAURU
Ulazak je dozvoljen vakcinisanim putnicima (od 01. januara 2023. ovo se odnosi na one koji imaju 5 godina i starije), uz uslov da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana. Putnik koji putuje u Nauru avionom mora da dostavi avio-kompaniji dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 pre nego što započne putovanje u Nauru (osim ako je putnik izuzet od vakcinacije pod posebnim uslovima).
Putnici u Nauru više neće morati da rade bilo kakve PCR/RAT testove po dolasku.

NEMAČKA
Savezna Republika Nemačka je ukinula pandemijska ograničenja i putnici više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus.

NIGER 
Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku. 

NIGERIJA 
Državljani Republike Srbije mogu da ušu u Nigeriju, potrebno je da prezentuju negativan rezultat PCR testa, urađen ne više od 72 sata pre ukrcavanja.
Za potpuno vakcinisane putnike se ne određuje izolacija, ali je potrebno da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Putnicima koji nisu vakcinisani (ili su primili samo prvu dozu) određuje se sedmodnevna samoizolacija i potrebno je da urade dodatne PCR testove drugog i sedmog dana nakon dolaska.
Osobe koje stižu poslovnim ili zvaničnim razlogom i u Nigeriji ostaju manje od 7 dana, moraju da:
1. budu potpuno vakcinisani
2. obezbede PCR test ne stariji od 72 sata pre ukrcavanja
3. urade PCR test drugog dana nakon dolaska

NIKARAGVA
Od 16. juna 2022. godine, svi putnici koji ulaze u Nikaragvu moraju da prezentuju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji protiv Kovid-19. Osobe koje nemaju kompletnu šemu vakcinacije dužne su da prezentuju negativan  RT  PCR test na virus Kovid-19, koji ne može biti stariji od 72 sata.

NOVI ZELAND
Putnici koji ulaze na Novi Zeland  više ne moraju da pruže dokaz da su potpuno vakcinisani, niti da poseduju negativan PCR ili antigenski test, kao ni da se testiraju na Covid-19 po dolasku.
Putnici trenutno nisu obavezni da popune deklaraciju za putnike, ali će od jula 2023. godine moći da popune onlajn deklaraciju.

NORVEŠKA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u K. Norvešku.
Novi režim ulaska u K. Norvešku stupio je na snagu i njime se ukidaju sve dosadašnje mere za ulazak u K. Norvešku. Putnici više nisu u obavezi da se registruju na internet stranici pred putovanje kao ni da poseduju validnu potvrdu o punoj vakcinaciji odnosno negativan PCR test.
Mere za ulazak putnika na Svalbard, odnosno testiranje pre dolaska i nakon dolaska, ostaju i dalje na snazi (više informacija na The infection control measures are being removed on Saturday 12 February - regjeringen.no).

OMAN
Sva ograničenja su ukinuta za putnike koji dolaze u Oman.

PAKISTAN
Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura. Za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima. 

PALAU
Putnici moraju biti potpuno vakcinisani da bi ušli u Palau. Putnici moraju da dostave dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19 sa poslednjom dozom primljenom najmanje četrnaest (14) dana pre polaska u Palau. Prilikom putovanja avionom, putnici moraju dostaviti dokaz avio-kompaniji preko koje putuju, dok u slučaju korišćenja iznajmljena plovila, moraju predati Ministarstvu zdravlja.
Nevakcinisanim osobama mlađim od 18 godina je dozvoljeno da putuju u Palau i moraju da se pridržavaju svih ostalih mera na snazi.
Detaljne informacije na sajtu: https://www.palaugov.pw/travel/ (direktiva Ministarstva zdravlja https://www.palaugov.pw/wp-content/uploads/2022/07/MHHS-Directive-No.-1…).

PALESTINA
Državljani Srbije ne mogu da uđu niti da tranzitiraju preko teritorije Palestine.

PANAMA
Za ulazak u Panamu, neophodno je prezentovati potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv Kovid-19 ili o primljene najmanje dve doze vakcina. U slučaju da putnik ne poseduje potvrdu o vakcinaciji, pri ulasku u Panamu mora da prezentuje negativan RT PCR test na virus Kovid-19, koji ne može biti stariji od 48 sati. Više informacija o ulasku u Panamu možete pronaći na veb sajtu: https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa i na https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/ .

PAPUA NOVA GVINEJA
Nema ograničenja za ulazak u Papua Novu Gvineju.

PARAGVAJ
Sva ograničenja ulaska u Paragvaj u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

PERU
Sva ograničenja ulaska u Peru u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

POLjSKA
Poljska je ukinula sva ograničenja koja se odnose na zaraznu bolest Covid-19, tj. za ulazak u Poljsku nije potreban  negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji.
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Poljsku ukoliko dolaze iz pravca Srbije (direktnom avionskom linijom Beograd-Varšava) ili kopnenim putem iz pravca zemalja Evropske unije sa kojima se Poljska graniči (Nemačka, Češka, Slovačka).
Više informacija o ulasku i izlasku iz Poljske možete pronaći ovde.

PORTUGALIJA
Od 1. jula 2022. godine, ukinute su sve epidemiološke mere za ulazak putnika u Portugaliju. 

RUANDA
Državljani Srbije mogu da uđu u Ruandu. Covid-19 testiranje više nije obavezno pre ukrcavanja na let za Ruandu, niti po sletanju na međunarodni aerodrom u Kigaliju. Međutim, ohrabruje se redovno Covid-19 testiranje.
Za dolazak na određena mesta za sastanke i nacionalne parkove, potrebno je posedovati Covid-19 testove. Testiranje je dostupno u zdravstvenim ustanovama i ostalim mestima koja su za to određena, po ceni od 5 USD za brzi antigenski test i po ceni od 50 USD za PCR testiranje.
Nošenje maski više nije obavezno, ali se ljudi svakako ohrabruju da nose maske u javnim zatvorenim prostorima.
Rezultati testova se šalju putem SMS poruka, a mogu se videti na onlajn portalu www.rbc.gov.rw . U slučaju poteškoća kod dobijanja rezultata, kontaktirati RBC na broj 114 ili putem mejla covid@rbc.gov.rw .
Za sve putnike prilikom odlaska iz Ruande avionom Covid-19 test više nije obavezan. Međutim, Covid-19 testiranje (o ličnom trošku) dostupno je za sve putnike čija zemlja krajnjeg odredišta to zahteva (u zdravstvenim centrima i u za to određenim mestima).

RUMUNIJA
Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.

RUSKA FEDERACIJA
Ukida se obaveza prezentovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u Rusku Federaciju avionskim i drumskim saobraćajem. Navedena odluka se odnosi kako na ruske tako i na strane državljane.
Strani državljani će imati obavezu da prilikom ulaska u Rusiju popunjavaju anketu, a ukoliko se radi o strancima koji dolaze iz rizičnih područja sa COVID-19, nadležne službe će vršiti sporadično testiranje na COVID-19.
Od popunjavanja ankete i testa na COVID-19  oslobođeni su putnici koji presecaju granicu Ruske Federacije drumskim putem – automobilom, autobusom, vozom ili peške.
Više informacija o ulasku i izlasku iz Ruske Federacije možete pronaći ovde (link https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informa…).

SAD
Od 12. maja 2023. godine putnici koji putuju u SAD neće biti u obavezi da poseduju dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19.

SAMOA
Od 26. maja 2023. svim stranim državljanima, bez obzira na vakcinacioni status, dozvoljen je ulazak u zemlju.

SAN MARINO
Sva ograničenja ulaska u San Marino u vezi sa pandemijom Covid – 19 su ukinuta.

SAO TOME I PRINCIPE
Sva ograničenja za ulazak u DR Sao Tome i Prinsipe u vezi sa Covid-19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

SAUDIJSKA ARABIJA
Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije Tawakkalna na mobilni telefon. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska.
Lica bez boravišne dozvole (nosioci vize za posete, biznis i turističke vize) ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju tranzitom kroz Tursku. Za ova lica takođe je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju iz aerodroma u Džedi, Medini, Jenbuu, i Taifu, u periodu od 9. juna do 9 jula 2022. godine.
U Saudijskoj Arabiji važi ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.

SVETA LUCIJA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu  u Svetu Luciju. Svi putnici preko 5 godina moraju imati negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 5 dana pre putovanja.
Nevakcinisani putnici mogu da odsedaju samo na COVID-19 odobrenim destinacijama, kao i da do tih destinacija putuju COVID-19 odobrenim prevozom. Za više informacija možete posetiti sledeći link: https://www.stlucia.org/en/covid-19/
Pre polaska, svi putnici su u obavezi da popune obrazac sa sledećeg linka: https://travelslu.govt.lc/

SENEGAL
Ukinute su sve restriktivne mere za ulazak u Senegal.

SENT VINSENT I GRENADINI
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Vinsent i Grenadine uz obavezu da pre puta popune i podnesu formular koji se može naći na sledećem linku:  http://health.gov.vc/health/
Putnici se smatraju potpuno vakcinisanim posle 14 dana od dobijanja druge doze. Sledeće vakcine su priznate: AstraZeneca – Oxford, AstraZeneca (Vaxzevria)COVISHIELD, AstraZeneca COVID-19 SK Bioscience, Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, Moderna COVID-19 vaccine, Janssen (Johnson & Johnson), Gamalaya (Sputnik V, Sputnik Light, Gam-Covid-Vac); Cuban COVID-19 vaccine.
Vakcinisani moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe, na zahtev nadležnih može se zahtevati dodatno testiranje po dolasku, kao i karantin na odobrenim turističkim smeštajima u trajanju od 48 sati.
Nevakcinisani putnici podležu istim uslovima kao i vakcinisani, uz dodatnu obavezu karantina u trajanju od 3 do 14 dana zavisno sa koje destinacije dolaze. Karantin se obavlja u predodređenim turističkim smeštajima.

SENT KITS I NEVIS
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sent Kits i Nevis pod uslovom da su potpuno vakcinisani, kao i da (svi putnici preko 2 godine starosti) poseduju negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Obavezno je popuniti ulazni formular koji se može pronaći na veb sajtu: https://www.knatravelform.kn/

SEVERNA MAKEDONIJA
Državljanima Republike Srbije za ulazak u Republiku Severnu Makedoniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

SEJŠELI 
Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.

SIJERA LEONE
Državljani Srbije mogu da uđu u Sijera Leone uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i dozvolu putovanja koja se dobija preko portala Vlade Sijera Leonea (www.travel.gov.sl).  Takođe, po dolasku u zemlju su dužni da popune zdravstveni upitnik i prezentuju potvrdu o uplati za novi PCR i RDT test kojima će biti podvrgnuti po dolasku u zemlju. 
U slučaju da je RDT test negativan, putnicima je dozvoljeno da napuste aerodrom. U obrnutom slučaju se stavljaju u izolaciju u neki od hotela u gradu Lunđi dok se ne dobiju rezultati PCR testa. Vreme za dobijanje rezultata PCR testa je 48 sati. U slučaju da je PCR test pozitivan zdravstvene vlasti Sijera Leone prinudno upućuju putnika u neki od centara za lečenje. 

SINGAPUR
Mere protiv COVID-19 više nisu na snazi za putnike koji dolaze u Singapur, bez obzira na status vakcinacije.

SIRIJA 
Sva lica koja dolaze iz Libana preko graničnih prelaza oslobođena su od obaveze prilaganja medicinske dokumentacije, međunarodnog sertifikata o vakcinaciji i negativnog PCR-testa.

SLOVAČKA
Za ulazak u Slovačku, u vezi sa pandemijom Covid -19, ne postoje nikakva ograničenja.

SLOVENIJA
Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju.
Dodatne informacije na linku https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossi…

SOLOMONOVA OSTRVA
Od 23. maja 2023. svi putnici koji dolaze na Solomonova Ostrva više ne moraju da prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili test na Covid-19 (PCR ili brzi antigenski test) osim ako se ne zahteva. Sve mere koje se odnose na  Covid-19 su ukinute.

SOMALIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Somaliju. Putnici koji su u potpunosti vakcinisani sa dokazom o vakcinaciji koji je izdat od strane nadležnog organa, mogu da uđu u Somaliju bez PCR testa.
Ukoliko putnik nije u potpunosti vakcinisan, neophodno je posedovati negativan Covid-19 PCR test sa QR kodom ovlašćene laboratorije (uzet ne više od 72 sata pre dolaska do krajnje destinacije).
Od međunarodnih putnika kod kojih se pokažu simptomi Covid-19 može se zahtevati da urade brzi antigenski test i da budu u karantinu u hotelu o svom ličnom trošku, ukoliko se pokaže da su pozitvni na virus Covid-19.  

SUDAN, REPUBLIKA
Državljani Srbije mogu da uđu u Sudan. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

SURINAM
Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Surinam iz turističkih razloga pod sledećim uslovima:
- Da su potpuno vakcinisani ili da su preležali COVID-19 u periodu od 14 dana do 90 dana
- Da poseduju negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata
Nevakcinisani putnici mogu da putuju jedino iz neophodnih razloga, uz prethodno odobrenje nadležnih organa. Po dolasku biće u obavezi da budu u karantinu u jednom od predodređenih hotela, u trajanju od 7 dana.

TAJLAND
Sva ograničenja ulaska u Kraljevinu Tajland u vezi sa Covid – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak.

TANZANIJA
Državljani Srbije mogu da uđu u Tanzaniju i Zanzibar. Svim putnicima koji ulaze ili tranzitiraju kroz Tanzaniju i Zanzibar kroz kopnene granične prelaze, morske luke ili aerodrome, savetuje se da budu u potpunosti vakcinisani prema odobrenom rasporedu primarne vakcinacije protiv Covid-19 u svojim zemljama, ali nisu u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv Covid-19 niti da rade brzi antigenski test po dolasku, osim ako nije drugačije navedeno od strane prevoznika koje će putnik koristiti ili u zemlji njihovog konačnog odredišta.
Međutim, u svrhe nadzora, zdravstveni službenici u lukama mogu vršiti nasumično testiranje putnika.
Po dolasku će putnicima biti merena temperatura tako što će oni prolaziti kroz skener za merenje temperature i svi putnici za koje se tokom skeniranja utvrdi da imaju simptome, biće odmah izolovani i sa njima će se postupati u skladu sa  zdravstvenim protokolom.
Svi putnici koji odlaze iz Tanzanije i sa Zanzibara treba da pre odlaska zatraže informacije od svojih agenata za putovanja u vezi sa Covid-19 zahtevima u zemljama koje su njihova krajnja odredišta ili od strane prevoznika koje će putnik koristiti. Za putnike koji odlaze iz Tanzanije i sa Zanzibara, a čiji prevoznici i zemlje krajnjeg odredišta zahtevaju posedovanje PCR testa, testovi će se raditi u za to namenjenim mestima o svom ličnom trošku po ceni od 50 USD, ili brzi antigenski test po ceni od 10 USD.
Svim putnicima se preporučuje da nastave sa samopraćenjem svog zdravstvenog stanja nakon dolaska i obaveste najbliže zdravstvene ustanove ili pozovu besplatno broj za hitne situacije, 190 za Zanzibar i 199 za Tanzaniju kopno. 

TADžIKISTAN
Sva ograničenja u vezi sa virusom COVID-19 su skinuta. Putovanje i tranzit u Tadžikistanu su dozvoljeni.
Strane putne isprave (pasoši) moraju da budu važeće najmanje 3 meseca od datuma dolaska u Tadžikistan i da ima dve prazne stranice. U slučaju istekle vize, stranac ne može napustiti Tadžikistan, a može biti  i kažnjen.
Redovni komercijalni letovi za i iz Dušanbea su obnovljeni. Negativan PCR test više nije uslov za ukrcavanje na letove za izlazak iz Tadžikistana.
Kopneni granični prelazi između Tadžikistana i Kirgistana, Kine i Avganistana zvanično su zatvoreni za strane putnike. Brojni granični prelazi sa Uzbekistanom otvoreni su za strane putnike sa vizama, kao i za državljane Tadžikistana i Uzbekistana. Kopnena granica između Tadžikistana i Avganistana trenutno ostaje zatvorena.
Za ulazak u Gorno-Badahšanski Autonomni Region, kako iz unutrašnjosti tako i izvan Tadžikistana, potrebna je posebna dozvola unapred pored važeće tadžikistanske vize. Dozvolu se može dobiti i od  Ministarstva spoljnih poslova ili Kancelarije za vize i registracije u Tadžikistanu.

TOGO
Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici.  Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

TONGA
Od 31. marta 2023. godine državljani R. Srbije, bez obzira na vakcinacioni status, dozvoljen je ulazak u Tongu. Nije potrebno testiranje na Covid-19 i nema obaveznog karantina.

TRINIDAD I TOBAGO
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Trinidad i Tobago jedino pod uslovom da su potpuno vakcinisani, vakcinama priznatim od strane SZO. Izuzev vakcinacije putnici moraju da poseduju negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata prilikom dolaska u zemlju.
Svi putnici, takođe moraju da popune “TTravel Pass” i sačekaju odobrenje nadležnih organa.
Za više informacije i popunjavanje “Travel Pass”-a, posetite sledeći link: https://ttravelpass.gov.tt/

TUVALU
Radi putovanja u Tuvalu potrebno je da putnici budu u potpunosti vakcinisani (1. i 2. doza) i da poseduju dokaz o tome. Buster doze nisu obavezne, ali se preporučuju. Od putnika će se možda tražiti da se testiraju po dolasku u Tuvalu i moraće da se samoizoluju u svom smeštaju do 5 dana, ukoliko test bude pozitivan.

TUNIS
Sva ograničenja u vezi sa virusom COVID-19, koja su postojala prilikom ulaska u Republiku Tunis, su ukinuta.

TURSKA
Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

TURKMENISTAN
Svi međunarodni letovi i domaći železnički saobraćaj obnovljeni su početkom 2023. godine, granice su otvorene. Potvrda o vakcinaciji više nije potrebna. Istovremeno, na granici se od turista uzima brzi test na COVID-19.
U Turkmenistanu su otvorena glavna mesta za rekreaciju, prodavnice, barovi, restorani, kozmetički saloni, hoteli i džamije. Obaveza nošenja maski na javnim mestima je ukinuta.

UGANDA
Državljani R. Srbije mogu da uđu u Ugandu. Putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 niti negativan PCR test. Putnici koji tranzitiraju kroz ili odlaze iz Ugande treba da se informišu i budu upoznati sa uslovima ulaska u zemlje koje su im krajnja odredišta.
Od putnika koji dolaze u Ugandu može se zahtevati provera tj. merenje temperture i pregled od strane zdravstenih službenika na ulazu u zemlju. Ako se pokaže da je temperatura putnika iznad normalne ili se pokažu simptomi Covid-19, može se zahtevati da se uradi PCR test. Ukoliko se pokaže da je strani državljanin pozitivan na virus Covid-19 i želi da naputi Ugandu radi medicinskog tretmana, očekuje se da troškove povratka putnik sam snosi.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI
Državljanima Republike Srbije za ulazak na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata više nisu potrebne potvrde o vakcinaciji protiv virusa Covid-19, niti PCR testovi. Ipak, savetujemo da putnici pre putovanja kontaktiraju sa avio kompanijom preko kojih putuju, jer je situacija podložna promenama.

UZBEKISTAN
Prestaju da važe sva ograničenja za strance za ulazak u Republiku Uzbekistan u vezi sa Covid – 19. Prilikom ulaska u R. Uzbekistan neće se tražiti posedovanje negativnog PCR testa, antigen testa ili sertifikata o vakcinaciji.         

UKRAJINA
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ukrajinu ukoliko imaju jedan od sledećih uslova za ulazak:
-potvrdu o prijemu jedne ili više doza vakcine protiv COVID-19 (vakcinama Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 72 sata
Obavezno za sve putnike je posedovanje polise osiguranja koja pokriva troškove lečenja od virusa COVID-19 za vreme boravka u Ukrajini (polisu je moguće kupiti na sajtu https://visitukraine.today).
Nevakcinisane osobe podležu samoizolaciji u trajanju do 10 dana i u obavezi su da instaliraju aplikaciju  „Vdoma“. Samoizolacija počinje 72 sata nakon ulaska u Ukrajinu i za to vreme će moći urade PCR ili brzi antigenski test u Ukrajini nakon čega, u slučaju dobijanja negativnog rezultata, samoizolacija nije potrebna.
Deca mlađa od 12 godina moraju imati samo polisu osiguranja.
Strani državljani koji tranzitiraju kroz Ukrajinu i imaju dokumenta koja potvrđuju njihov odlazak iz zemlje u roku od 48 sati, izuzeti su od samoizolacije i ne moraju da instaliraju aplikaciju „Vdoma“ niti da se testiraju na prisustvo virusa COVID-19 u Ukrajini.
Nevakcinisani građani koji putuju iz Rusije (uključujući tranzit) i koji su bili na njenoj teritoriji više od 7 dana u poslednjih 14 dana, moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji -bez mogućnosti da istu prekinu.
Državljani Srbije bez privremenog ili stalnog boravka u Ukrajini koji su duže od 7 dana u poslednjih 14 dana boravili na teritoriji Južnoafričke republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Esvatinija, Mozambika i Malavija ne mogu da uđu u Ukrajinu.

URUGVAJ
Sva ograničenja ulaska u Urugvaj u vezi sa kovid – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

FILIPINI
Državljanima Republike Srbije koji su u potpunosti vakcinisani, dozvoljen je ulazak u Republiku Filipini, s tim da je neophodno da svaki putnik 72 sata pred planirano putovanje popuni formular na linku:  https://etravel.gov.ph/
Više informacija može se pronaći na linku: https://etravel.gov.ph/entry-guidelines 

FINSKA
Usled značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, finski nadležni organi doneli su odluku o ukidanju svih restrikcija vezanih za granični režim uvedenih usled pandemije. Državljani Srbije mogu neometano da putuju u Finsku, bez obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i testiranja i samoizolacije.

FIDžI
Od 14. februara 2023. godine, međunarodni putnici koji stižu na Fidži vazdušnim ili morskim putem više neće morati da prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 i putnom osiguranju za ulazak na Fidži.

FRANCUSKA
Ukinuta su pravila koja su se ranije primenjivala na putnike koji ulaze u Francusku, što podrazumeva da putnici više nemaju nikakve formalnosti koje treba da obave pre dolaska u Francusku (posedovanje zdravstvene propusnice više nije potrebno; ne traži se dodatni dokaz o neodložnom putovanju, kao ni izjava da nisu kontaminirani i da će se testirati po dolasku u Francusku).

HAITI
Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Haiti. Neophodan je negativan test, ne stariji od 72 časa. Kopnena granica sa Dominikanskom Republikom je zatvorena. 

HOLANDIJA
Počev od 17. septembra 2022. godine, ne primenjuju se više ograničenja ili zahtevi vezani za kovid-19 na putnike iz Republike Srbije koji putuju u Holandiju. Navedena informacija može da se preuzme sa sledećeg linka: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad

HONDURAS
Državljani Srbije mogu da uđu u Honduras. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi kovid test. Takođe, potrebno je registrovati se u imigracionom institutu (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

HRVATSKA
Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA
Državljani Republike Srbije mogu ući u Centralnoafričku Republiku uz negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji. 

CRNA GORA
Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru.
Više informacija na sledećem linku https://www.gov.me/

ČAD
Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Čad ukoliko poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, dok je za nevakcinisane putnike, starije od 12 godina uslov za ulazak posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

ČEŠKA REPUBLIKA
U Češkoj Republici ukinute su sve epidemijske mere za ulazak stranaca u tu zemlju.

ČILE
Sva ograničenja ulaska u Čile u vezi sa kovid – 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

DžIBUTI
Državljani Srbije mogu da uđu u Džibuti samo sa negativnim PCR testom (za starije od 11 godina, kako na ulasku, tako i na izlasku). Po ulasku u Džibuti se radi brzi test i obavezan je karantin. Lica starija od 25 godina koji imaju potvrdu o vakcinaciji ne moraju da idu u desetodnevni karantin.
Ulazak nije dozvoljen licima koja su boravila u Južnoj Africi, Brazilu ili Indiji ili su samo tranzitirali kroz te zemlje.

ŠVAJCARSKA
Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se od 02. maja 2022. godine. Od ovog datuma će važiti uobičajena pravila za ulazak u Švajcarsku.

ŠVEDSKA
Od 1. aprila 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Švedsku uvedena radi sprečavanja širenja COVID-19. Srpski državljani u Švedsku mogu da uđu, kao i ranije, uz važeći pasoš, pozivno/garantno pismo, povratnu kartu, putno osiguranje i potvrdu o posedovanju novca. Test ili vakcina na COVID-19 nisu potrebni.

ŠPANIJA
Prestaju da važe sva ograničenja za državljane Republike Srbije za ulazak na teritoriju Kraljevine Španije u vezi sa Covid – 19. Na snazi je još uvek odluka o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.