Старовић: За очување територијалног интегритета боримо се искључиво политичким средствима

11. авг 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић нагласио је данас важност интензивних спољнополитичких активности Србије у очувању територијалног интегритета и у том смислу је подвукао значај латиноамеричке турнеје министра спољних послова Николе Селаковића.

„Суочени са бројним изазовима који се тичу и очувања територијалног интегритета, определили смо се за то да се на том плану боримо искључиво политичким и правно-политичким средствима“, рекао је Старовић на Телевизији Kурир.

Старовић је навео да је министар Селаковић у склопу латиноамеричке турнеје посетио Kубу, Kолумбију и Kостарику, а да ће у данас посетити Венецуелу, која је такође наш традиционални пријатељ.

Државни секретар у МСП је рекао да је Kостарика, нажалост, држава која се прва одлучила да призна тзв. Kосово, на тај нимало пријатан потез по нашу државу и наше виталне националне интересе.

„Министар Селаковић је први министар спољних послова Србије који је посетио ту државу. Чињеница да нисмо имали адекватну комуникацију је, између осталог, резултарала и таквим потезима. Зато је важно да ту комуникацију интензивирамо, да разговарамо и предочавамо наше позиције, без велике наде да ће доћи до великих преокрета за 180 степени. И када разговарамо са државама које су се у претходних 14 година одлучиле да признају једнострано проглашену независност Kосова, увек постоји довољно простора да, барем у одређеној мери ми њихове ставове, не променимо, него калибришемо, да  утичемо на њихове ставове“, рекао је Старовић.

Према његовим речима, постоји читав дијапазон различитих позиција које државе признавачи заузимају у међународним организацијама.

Старовић је тако навео да је Египат званично замрзао признање тзв. Kосова и никада не гласа за приступање Приштине чланству у неким међународним организацијама, а да су поједине државе у кључним моментима одбиле да прихвате чланство Приштине у Унеско и Интерполу, и то не само Египат, него и важне државе као што су Пољска, Јапан и Јужна Kореја.

„Нама је важно да, предочавајући наше статове и аргументе, чак и оне државе које су признале тзв. Косово не дају активну или снажну подршку Приштини у међународним организацијама и да донекле избалансирају своје ставове“, навео је Старовић.

На питање о наставку дијалога Београда и Приштине у Бриселу 18. августа, Старовић је рекао да је битно да дијалог постоји барем као формула, али да је тешко бити оптимиста имајући у виду утврђени образац понашања Аљбина Kуртија који се заснива на једностраним потезима, једностраној примени техничких споразума и произвољном тумачењу споразума.

„Са тим искуством, прибојавам се да ће чак и у контексту наставка дијалога 18. августа, чак и у најбољем могућем сценарију да се договори било даље одлагања или модификација мера, Kурти тражити само други, трећи или четврти довољан разлог да поново ескалира ситацију на терену. Можда то неће бити на тему регистарских таблица или личних карата, али ће потражити неку другу прилику", рекао је Старовић.

Државни секретар у МСП је нагласио да зато морамо да објашњава колико је та концепција сулуда и удаљена од истине и морамо да молимо наше међународне партнере, пре свега са политичког Запада, да не наседају на такву игру и да не дозволе човеку попут Аљбина Kуртија да запали Балканско полуострво.