Старовић: Председник Вучић ће у Прагу бранити виталне националне интересе Србије

06. окт 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је јако важно што ће председник Србије Александар Вучић присуствовати првом састанку Европске политичке заједнице у Прагу, јер је реч о важној платформи за паневропски политички дијалог насталој на идеји француског председника Емануела Макрона.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да остаје да се види какву ће форму добити та иницијатива и како ће се развијати у будућности, и навео да је јасно да то неће бити нова међународна организација и да неће долазити до преклапања са надлежностима Савета Европе или ОЕБС.

„Говоримо о широкој политичкој платформи, и јако је важно што ће присуствовати председник Вучић. Kада говоримо о таквим веома високим политичким форматима, важи формула по којој је важно бити за столом јер уколико нисте за столом, онда се негде нађете на менију. Боље бити страна која разговара него неко ко је пуки објекат и о коме се разговара“, навео је Старовић.

Државни секретар МСП је рекао да нема никакве сумње да ће председник Вучић бити изложен притисцима током данашњег дана, као што је био и претходних месеци, поводом позиционирања Србије према санкцијама Русији.

„Позицинирање Србије неће бити формално тачка дневног реда али биће изражена жеља за постизање пуног паневропског политичког јединства“, рекао је Старовић, и навео да је наш приступ усаглашен са државама чланицама ЕУ када је реч о јасној осуди руске инвазије и подршци Украјини.

Према његовим речима, оно где постоји проблем и због чега ћемо бити изложени великим притисцима јесте то што не желимо да се понашамо као страна у сукобу и не желимо да уводимо режим санкција Русији.

Старовић је навео да ће председник Вучић у Прагу учествовати на важном округлом столу посвећеном енергетској ситуацији, али да ће Самит у Прагу бити и прилика за читав низ важних билатералних сусрета.

Поводом јучерашње дискусије на Kомитету министара Савета Европе, Старовић је рекао да је то био веома важан дан у Стразбуру за који смо се припремали дуго времена.

„Оно што видимо као исход јесте мала дипломатска победа Србије. Јуче је отпочела расправа о захтеву Приштине за стицање чланства у СЕ, али оно што смо ми успели да постигнемо јесте да се избегне било какво изјашњавање Kомитета министара СЕ. Упркос жељи Приштине и великих моћних међународних спонзора није отпочела процедура пријема у чланство. Нема простора за велике славодобитне тонове, нема простора за опуштање с обзиром на то да се може десити у наредом периоду да се та расправа настави и да дође до тог изјашњавања. Наш аргумент који су државе чланице СЕ и уважиле јесте да је последње што је потребно СЕ у овом моменту још један приказ нејединства“, навео је Старовић.

Без обзира што Приштина и њени међународни спонзори рачунају да је математика за њих у СЕ повољна и да би могли да остваре нужну двотрећинску већину, наш аргумент је, према његовим речима, да би свако изјашњавање и прегласавање изнова показало да је СЕ у кризи, односно да не постоји адекватан степен јединства.

„И то је аргумент који се доста снажно јуче чуо и који су многе државе, међу њима многе који су признавачи једнострано проглашене независности KиМ, ипак негде уважиле и на тај начин смо успели да одложимо расправу“, рекао је Старовић.

Kако је навео, процедура у СЕ је веома компликована, може да траје и две, три године, а за нас је битно што она није чак ни отпочела у случају захтева Приштине.

„Успели смо то да зауставимо у овом моменту. Бројни су аргументи на нашој страни, почевши од приказа неједниства у СЕ које бисмо имали у случају прегласавања и чињенице да би пријем Приштине представљао пример кршења статута организације који предвиђа да чланице СЕ могу бити само државе чланице УН, што Приштина свакако није. Мала дипломатска победа али тек једна степеница у дуготрајној борби која нас очекује у тој важној организацији“, навео је Старовић.