Селаковић у Чикагу на пројекцији филма "Последњи херој Халијарда"

08. јан 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је на Божић у Чикагу премијерном приказивању документарног филма "Последњи херој Халијарда", који приповеда о судбини Џорџа Вујновића, јединог америчког ратног хероја српског порекла који почива у земљи својих предака.

Пројекцији филма и пријему, који су у "Прицкер војном музеју и библиотеци" у центру Чикага  организовали Генерални конзулат Србије и Фондација Халијард, присуствовали су бројни Американци, представници српске дијаспоре и дипломатског кора.

Министар Селаковић је том приликом изјавио да филм говори о исконској блискости српског човека са нашим савезницима у Другом светском рату, и да буди осећај поноса али и туге зато што се за херојску операцију спашавања америчких пилота на тлу Србије није знало деценијама. 

"На овај начин оживљавамо успомену на те људе и показујемо исконску хуманост српског народа и славимо неку врсту нашег историјског савезништва и пријатељства са САД", рекао је Селаковић.

Како је истакао, ми данас утичемо на оно што ће једнога дана бити историја, а председник Александар Вучић и Влада Србије труде се да развијају сарадњу са САД да граде ново партнерство у временима која долазе.  

"Уверен сам да ће тек у времену пред нама многе заборављене странице наше заједничке историје долазити до изражаја. За нашу српску заједницу у САД, а нарочито овде у Чикагу, ово је био један посебан моменат и јединствен начин прославе Божића и прославе нашег савезништва и пријатељства", казао је Селаковић. 

Министар Селаковић прославио је Божић у Чикагу са припадницима српске дијаспоре, присуствујући божићној литургији коју је у Саборном храму Васкрсења господњег служио епископ новограчанички-средњезападноамерички Лонгин са свештенством.