Селаковић: Објединити још више српску дијаспору у Француској

17. дец 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић данас се, на крају дводневне званичне посете Француској, састао у Паризу са представницима српске дијаспоре, са којима је разговарао о положају Срба у тој земљи и потреби да се удружења окупе у заједничком деловању на неговању свог идентитета, али и промоцији Србије и српске културе.

Министар Селаковић је на састанку указао на значај продубљивања веза Србије и Француске и улогу коју дијаспора може да има у том процесу, уколико делује конкретније и кохерентније.

Како је рекао, за Министарство спољних послова, али и нашу дијаспору у Француској, веома је значајно то што ћемо до краја ове године имати на функцији новог директора Културног центра у Паризу, где ћемо у будућности кроз богатије и садржајније програме промовисати Србију и њену културу.

Процењује се да у Француској живи око 200.000 припадника српске дијаспоре, која је настањена у различитим крајевима, углавном у Паризу, али и на југу Француске у области Лиона.

Данашњем састанку у Паризу присуствовали су, између осталих, представници Савеза Срба у Француској, Скупштине дијаспоре Срба јужне Француске, удружења „Шумадија-Санс“ и многих других културно-уметничких и исељеничких удружења.