Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

15. јун 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да је наша страна наишла на "зид" Приштине и да са њиховим представницима није било могуће ништа да се договори.

"Сећам се преговора пре осам година, па могу да потврдим оно што је председник рекао, да оваквом састанку нисам никад присуствовао, а то значи да сте имали један зид од стране приштинских представника који нису желели никакав договор", рекао је Селаковић за Танјуг.

Како је рекао, позиција Приштине била је да минирају све, не рачунајући ништа што је преговарано и договорено до доласка Аљбина Куртија и његове партије на власт.

За њих је то, додаје, нешто што не постоји, а ниједна тема која је била покренута, па и од Мирослава Лајчака или Жозепа Борела, није им била прихватљива.

"Представници ЕУ су имали један озбиљан, фер и коректан однос, интервенисали су неколико пута када су изрицане ствари ван памети. Вучић је Куртију јасно рекао да никада Србија неће признати тзв. Косово и буквално је дошло до детонације након тога", рекао је Селаковић.

Додао је да је Београд суштински прихватио све предложено, али Приштину суштина не занима.

"Борел је неколико пута покушао да их пита - који је то договор неприхватљив за вас, шта да се поново преговара? То ниједног пута није речено, јер они неће да кажу - ово је за нас неприхватљиво", казао је Селаковић.

По питању ЗСО кажу, додаје Селаковић, да то није заједница за Србе него против Косова.

Такође, да су цитирали одлуку Уставног суда тзв. Косова, па се позивали на одлуку Међународног суда правде и слично.

"Једноставно, ни око чега са тим људима не можете да се договорите. Вучић их је замолио да се не предузима ништа што може да изазива нестабилност, а они су се правили да то не чују. Када су Борел и Лајчак поновили то, онда је кренула сулуда прича да у Милошевићевим црквама Срби желе да служе литургије...", рекао је Селаковић.

У том смислу, истакао је да је састанак био изузетно тежак, напоран и напет, а држање Вучића, и то како је бранио интересе, за то су, каже потребни државничка мудрост и "дебели живци".

Додао је да је договорен термин састанка тимова на техничком нивоу, и речено да ће то бити до 25. јула, а како ће то изгледати, каже Селаковић, то нико не може да каже. 

"Нисмо ми ти који одређују ко ће седети са друге стране стола. Наша позиција је врло јасна, сваки сат разговора је од насушне потребе за Србе на КиМ, за Србију", рекао је Селаковић.

Поновио је да је Приштина дошла на разговор да би прекинула сваку врсту одржавања будућих разговора, а то не сме да се догоди, што је јасно и речено.

"Београд неће бити тај која ће опструисати дијалог", рекао је Селаковић и додао да су и Борел и Лајчак неколико пута рекли да оно што је договорено мора да се испуни, али као да су "говорили у празно".

Навео је да постоји озбиљна забринутост, јер су са друге стране људи који су у стању да на такав начин минирају цео процес, мукотрпно вођен 10 година.

На питање да ли очекујемо да ЕУ и САД некако реагују како би откочиле ову ситуацију, Селаковић је рекао да се нада да хоће, али да не смемо да имамо никакву заблуду о томе ко је изнедрио тзв. косовску независност и ко се борио да данас имамо ове разговоре у којима ће се решавати неки проблеми.

 

 

 

 

Извор: Танјуг