Селаковић: Бројне могућности за унапређење сарадње са Светом Луцијом

03. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова, међународне трговине, цивилног ваздухопловства и дијаспоре Светe Луцијe Алвом Романусом Баптистом.

На конференцији за новинаре након састанка, Селаковић је изразио задовољство чињеницом да је ово прва посета званичника Свете Луције нашој земљи, изневши очекивање да ће она допринети даљем разумевању и динамичнијој сарадњи.

Селаковић је истакао да је са министром Баптистом размотрио стање билатералних односа и могућности за њихово унапређење, нарочито у областима економије, културе, просвете и туризма.

„Искористио сам прилику да министра информишем о друштвеној и економској ситуацији у Србији. Посебно сам истакао оно чиме се сви поносимо, а то су наши економсми успеси, и податак да је Србија последње две године најбрже растућа економија Европе”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је казао да је са министром Баптистом разговарао о европској перспективи Србије, преневши и да смо једина земља региона које је у прошлој години валоризовала своје досадашње реформе у виду наставка пута ка ЕУ. Такође, информисао га је о ситуацији на КиМ, дијалогу Београда и Приштине, али и о свеукупној ситуацији у региону Југоисточне Европе и западног Балкана.

Министар је указао и да је на састанку заједнички констатовано да је економска сарадња на симболичном нивоу, напомињући да постоје начини да у читавом карипском рагиону развијамо нашу економску и трговинску сарадњу.

Када је реч о јачању сарадње у области просвете, министар је казао да од ове академске године, у оквиру програма „Свет у Србији“, имамо и првог студента са Свете Луције, нагласивши да желимо да охрабримо наше пријатеље из те земље да се пријављују, а да ћемо се  потрудити да обезбедимо више стипендија.

Такође, рекао је да је разговарано и о модалитетима учешћа у раду регионалних организација на западној хемисфери, рекавши да Србија у њима има статус посматрача и да ће наставити активно да промовише интересе за јачање сарадње с држава из овог дела света.

„Иако смо географски удаљени везују нас заједничке вредности којима смо посвећени, а то је да желимо да живимо у свету који се развија у миру и у духу сарадње међу државама, у духу мултилатерализма, као и поштовању основих постулата међународног јавног права“, закључио је Селаковић.

Министар Алва Романус Баптист је истакао да су и Света Луција и Србија решене да граде боље друштво како би човечанство могло да живи у бољем свету, како данас тако и у будућности.

„Веома сам срећан због топлине којом смо дочекани у посети Србији. Увек ћемо бити пријатељи и раздаљина неће стати на пут нашем пријатељству, јер раздаљина не утиче на пут који је више путовање срца него физички контакт“, рекао је министар Алва Романус Баптист.

Он је изразио задовољство због тога што се у овом тренутку један студент из Свете Луције образује у Србији, јер се, како је рекао, образовањем гради нови свет којем сви тежимо.

„Данас сејемо семе пријатељства и постављамо темељ другачије грађевине, која није Србија и Света Луција, већ један ентитет који ће решавати и једноставна и сложена питања. Нека Србија зна да је Света Луција прави пријатељ“, поручио је министар Алва Романус Баптист.

Данас потписани билатерални споразуми, према његовим речима, јесу наслеђе за будуће генерације, јер ће за сто година Србија и Свете Луција и даље сарађивати.

Двојица министара потписали су данас Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Меморандум о разумевању о пријатељству и заједничкој сарадњи и Меморандум о разумевању о сарадњи у области културе, сагласивши се да је то добар основ и база за будућу сарадњу.