ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

24. мај 2022.
Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије амб. Марине Јовићевић, која је поздравила госте и представила предаваче, студентима су се обратили Весна Филиповић-Николић, заменица генералног секретара Министарства спољних послова и Игор Кужелка, начелник Одељења за заједничку безбедносну и одбрамбену политику и безбедносне изазове.

Весна Филиповић-Николић је упознала присутне са организационом структуром и начином функционисања Министарства спољних послова, укључујући ДКП мрежу и надлежности сваког сектора појединачно. Из угла каријерног дипломате предочила је студентима комплексност дипломатске професије, с акцентом на мултилатералу, сарадњу са међународним организацијама у пракси, те значај конзуларних послова у служби наших грађана у иностранству.

Игор Кужелка је током свог излагања представио надлежности Министарства спољних послова у домену безбедносне политике, као и структуру Сектора за безбедносну политику у целини. Говорио је о активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, сарадњи Србије са НАТО кроз Партнерство за мир, ИПАП и друге програме, учешћу Србије у мировним мисијама и операцијама ЕУ, контроли наоружања, као и глобалним безбедносним изазовима.

Након предавања, студенти су имали прилику да постављају питања и дискутују са предавачима.

Посете студената Факултета безбедности Министарству спољних послова реализују се традиционално у сарадњи са Дипломатском академијом у оквиру предмета „Одбрамбена дипломатија“, који студенти слушају на трећој години основних академских студија.