Одржане политичке консултације Србије и Украјине

10. сеп 2021.
Билатералне политичке консултације између Србије и Украјине одржане су данас у Кијеву.

На састанку је разговарано о укупним односима између две земље, перспективама сарадње и развоју економских односа.

Српску делегацију предводио је државни секретар у Министарству спољних послова   Немања Старовић, а украјинску заменик министра спољних послова Васиљ Боднар.

Српска страна је истакла значај одржавања билатералних консултација са Украјином и информисала украјинску страну о успесима  Србије на пољу економских реформи, успеху у борби против пандемије вируса корона, као и о приоритетима спољне политике Србије, процесу приступања ЕУ и искуставима Србије на том плану.

Нарочита пажња посвећена је улози украјинске и српске мањине у обе државе за јачање веза између два народа, као и развоју просветне и културне сарадње и размене студената.

Старовић је истакао да се нада да ће украјинска страна учествовати на предстојећем обележавању 60. годишњице од одржавања првог самита Покрета несврстаних 11. и 12. октобра на високом нивоу.

Украјинска страна је информисала о спољнополитичким приоритетима Украјине, искуствима Украјине у процесу вакцинације против вируса корона , као и о интересовању украјинске стране за веома успешан процес вакцинације у Србији.

Заменик министра спољних послова Украјине Васиљ Боднар је истакао значај Србије за Украјину у региону Југоисточне Европе и одличан положај украјинске мањине у Србији. Том приликом је нагласио да две земље могу ојачати везе у многим областима попут просветне и научне сарадње и европских интеграција и да је Украјини у том процесу неопходна помоћ Србије са својим драгоценим искуством у преговорима о чланству у ЕУ.

Боднар је уједно изразио наду и да ће безвизни режим са Србијом ускоро бити проширен и да ће грађани обе земље моћи да бораве до 90 дана на територији друге без визе.