Обележен Међународни дан аутизма

02. апр 2024.
У оквиру обележавања Међународног дана аутизма, у задужбини Илије Коларца у Београду, на иницијативу Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку и под покровитељством супруге председника Републике Србије Тамаре Вучић, одржана је свечана премијера филма "У Другачијем тоналитету", аутора Керен Залер и Џона Донована.

Филм "У Другачијем тоналитету" представља истински подухват у уметничком изражавању, осликавајући аутентичну причу која истражује свет аутизма кроз призму љубави, разумевања и емпатије.

Премијера је одржана у присуству угледних гостију, представника медија и бројних посетилаца,  наишла је на изузетан одјек и одушевила публику својом хуманом поруком.

Пројекцији филма је присуствовао и велики број родитеља са својом децом, која имају симптоме из спектра аутизма, чиме је овај догађај добио додатну емотивну димензију.

Након пројекције уприличено је вишечасовно дружење родитеља са супругом председника Републике Србије Тамаром Вучић, која је континуирано посвећена овом питању, о чему сведочи и њено учешће на посебном скупу за време прошлог заседања Генералне скупштине УН на тему „Милијарде које недостају у систему здравствене заштите: деца и особе са сметњама у развоју и инвалидитетом", који је одржан у Њујоршкој јавној библиотеци, у организацији Уницефа, Светске здравствене организације и невладине организације  „Autism Speaks".

Србија је, захваљујући сарадњи Министарства здравља Републике Србије са тим организацијама, постала део пилот пројекта (CST-Caregiver Skill Training).