„Ми инсистирамо на хитном формирању ЗСО, а то је и предуслов да се разговара о решењу између Београда и Приштине“ - министар Дачић у Јутарњем програму на Хепи ТВ

23. јан 2023.
Суштина Бриселског споразума јесте ЗСО, она није предвиђена да буде невладина организација, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић био је гост у јутарњем програму на Хепи телевизији.

Министар Дачић је овом приликом говорио о томе да ли је Запад јединствен у притисцима Србије, о плану Макрон – Шолц и да ли је Немачка оштрија од Америке.

– Данас ће бити седница Владе на којој ће бити председник Вучић и то ће бити неизоставна тема о којој ће се причати. Оно што је видљиво је то да без обзира да ли постоје неке разлике између појединих земаља или међународних организација, када је реч о дијалогу и да су сада они наступили јединствено као петорка и разговарали са председником Србије. Чули сте и од њега да су му изнели и неке тврдње везано за то шта би се десило уколико се Србија не би услагласила са овим понуђеним предлогом, а о томе ће се више разговарати и данас. Председник Вучић има подршку државног руководства, Владе Србије и целе владајуће колације.

– Ту су два стратешка циља, један су витални национални државни интерси, у смислу територијалног интегритета, а друго питање је будућност Србије, односно избегавање штетних последица по економски развој Србије у случају рестриктивних мера. Као и увек ситуација на ову тему није лака, имајући у виду да су то земље које су признале једнострану независнот Косова, где би вероватно сви они имали циљ да се ово питање што пре реши. Сигурно да то њихово виђење није у складу са оним што би ми волели. Приступ предсника је био потпуно исправан, а то значи да ми учествујемо у дијалогу, не смемо да дозволимо да Србија буде унапред осуђена. Ја нисам учествовао у тим разговорима, па не могу да говорим о томе. Из речи председника сте чули да ти разговори нису били лаки и рекао је да су га они суочили са одређеним изазовима шта би било када Србија не би прихватила тај план – рекао је министар.

– Ми нисмо никада расправљали у категоријама одбијања. И председник је рекао да има одређене резерве. Ја не желим да улазим у то, председник ће се обратити данас грађанима Србије. На нама је да кажемо шта је оно са чим се ми не слажемо. Али у дијалогу треба учествовати и о плану треба разговарати. Зато је заиста неприхватљиво да се чују неки напади на председника. Поставља се основно питање због чега? Шта је то Вучић урадио што се противи националиним и државним интересима. То што ми учествујем у дијалогу, наше је да политичким средствима пробамо да дођемо до решења до неког обострано прихватљивог решења за питање Косова или за она питања која би нам оставила другачији поглед на статус, али да радимо на нормализацији наших односа.

Министар се дотакао и теме о формирању Заједнице српских општина и Бриселског споразума.

– Ништа се није десило, нити је председник урадио нешто што је противно државиним и националним интересима. Наопротив, мислим да је урадио у корист наших државних интереса. Ми смо показали добру вољу да разговарамо, уз указивање на оно што би нама представљало проблем, односно оно што су наше црвене линије. Председник Вучић је неколико дана пре тога говорио да ми сматрамо да је немогуће да ми поново преговарамо о ЗСО илли о Брислексом споразуму. Суштина Бриселског споразума јесте ЗСО, она није предвиђена да буде невладина организација. Урађено је неколико корака са одређеним и веома честим мењањем власти у Приштини и нико никада није хтео да ради на формирању ЗСО. Они би и сада гледали ако могу да то избегну и да то буде невладина организација, да пишу статут и тако даље, па су онда причали да ли то треба да буде у складу са њиховим законима.

– То су међународне обавезе које су преузете. Потписан је Бриселски споразум. Потписала га је Кетрин Ештон у име ЕУ и Хашим Тачи. То је од самог почетка био покушај, чим су потписали Брислекси споразум да га дезавуишу. Покушавали су на разне начине, преко Уставног суда, покушавали су док нису отворено рекли да немају намеру да формирају ЗСО. Ми инсистирамо на хитном формирању ЗСО, а то је и предуслов да се разговара о неком политичком плану или предлогу о решењу између Београда и Приштине – изјавио је Дачић.

Министар Дачић је прокоментарисао и став САД и осталих западних земаља о признавању Косова.

– Њихов став је познат. Они су рекли да је косовска независност неповратна и то је за њих губљење времена. Они су рекли да није важно колико земаља  признаје Косово када САД и неке друге западне земље то признају. Ситуација је била таква да смо ми били принуђени да би спречавали те једностране акте приштинске администрације, а то је да се они пријављују за чланство у одређеним међународним организацијама, па смо ми морали да радимо на томе да имамо већину у тиом организацијама. Питање око којег се ми споримо са Приштином је питање територијалног интегритета и начина на који неко може да прогласи независнот као национална мањина у једној земљи без консултације са земљом од које жели да се отцепи. Ако ми сада погледамо и сагледамо да ли смо били у праву то што смо радили, мислим да смо много постигли. У оваквим ситуацијама, ово су дани од суштинског значаја за виталне државне и националне интересе. У таквим данима преко је потребно да у држави постоји политичко и државно јединство. Сваки напади на државно руководство, посебно на председника, који је сада истурен у смислу преговораи и притисака, на неки начин слаби нашу позицију и може да иде само у корист наших непријатеља.

– Председник је и сам рекао да нема предаје и да ћемо бранити Србију. Србија мора да се брани мудром и одлучном политиком. Зато нам је потребно политичко и државно јединство. Имамо и опозиционе странке које би подржале све оно, па чак би и додале нешто што нико није ни написао. Имате и други део опозиције који на свој начин има негативну улогу, зато што подстиче ратне бубњеве онда када им време није. За јуриш се у рату јављају најбољи, а у миру најгори. Најважнија ствар је мудро и одлучно наставити дијалог, са јасним циљем да ми желимо да будемо део модерног света, желимо у Европску унију, желимо економски развој наше земље, желимо будућност наше деце и да на најбољи начин желимо да заштитимо национални и државни интерес – закључио је Дачић.

Извор/Фото: Хепи ТВ