Свечано обележен Дан српске дипломатије

29. мај 2024.
Дан српске дипломатије свечано је обележен данас у Министарству спољних послова, у присуству бројних званица, представника дипломатског кора и запослених дипломата у МСП.

Том приликом, министар спољних послова Марко Ђурић рекао је да су наша одговорност и наша обавеза да, у данашње време бројних изазова и у времену које захтева да се брже него икада прилагодимо променљивим међународним околностима, будемо у стању да одговоримо на све изазове и достојно представљамо земљу и дипломатију са оваквом традицијом.

Ђурић је истакао да је данашње обележавање Дана српске дипломатије започето одавањем поште дипломатама које су положиле своје животе заступајући и бранећи интересе наше земље. 

„Мало људи у Србији зна да је у претходним деценијама документовано чак 84 напада на српске дипломате широм света и да је више њих, нажалост, морало да положи и свој живот у заступању и одбрани националних интереса”, рекао је министар.

Указао је да данашњи Дан има посебан значај, јер означава почетак нашег модерног дипломатског путовања још од далеке 1839. године, када је основана Књажевска канцеларија иностраних дела. 

„У време оснивања Књажевске канцеларије, Србија је стабилно напредовала на свом путу поновног стицања државности, увиђајући да су наше тежње превазилазиле бојно поље. Наше прве дипломате, наоружане не мачевима, већ речима, обишли су Европу и свет, стварајући савезнике и пријатељства која трају и данас”, навео је Ђурић.

Шеф српске диломатије рекао је да је време да се уложе сви напори у модернизацију и професионализацију дипломатске службе, која ће бити адекватна да помогне нашој земљи да се суочи са комплексностима савременог света. 

„Србија мора да преузме проактивну, а не реактивну улогу на међународној сцени. Наша земља ће наставити да води независну спољну политику, оријентисану и вођену нашим националним приоритетима, које је добро дефинисао председник Александар Вучић”, истакао је Ђурић.

Министар је навео да су основни принципи који воде нашу спољну политику укорењени у поштовању међународног права и Повеље Уједињених нација, заједно са посвећеношћу, подстицању дијалога и међусобног уважавања. 

„Србија ће бити препозната као одговоран, кредибилан и поуздан партнер који се залаже за мир, стабилност и економски раст региона Балкана”, рекао је Ђурић.

Нагласио је да Србија жели да се бави склапањем нових пријатељства широм света, чак и са онима са којима не дели увек исто мишљење, додавши да наша земља цени своја историјска пријатељства, али истовремено гради и ствара нова.

„Очување Косова и Метохије у границама Србије је од највећег националног значаја. Осигурање безбедности Срба на Косову и Метохији дипломатским путем остаје наш главни приоритет”, рекао је шеф српске дипломатије и истакао да Србија остаје посвећена процесу дијалога уз посредовање Европске уније, залажући се за права наших сународника и окончање системског угњетавања.

„Остајемо отворени за регионалну сарадњу, верујући да само кроз стабилну политичку климу можемо створити боље економске услове за наше грађане”, нагласио је министар и додао да пуноправно чланство у ЕУ остаје и даље један од приоритета и да то није нешто на чему ће се само радити „про форма“.

Захваливши српским дипломата на њиховом раду, као и страним дипломатама у Србији, Ђурић је истакао да ће Министарство спољних послова у наредном периоду настојати да буде активан заговорник интереса грађана Републике Србије широм света и ефикасно средство за спровођење најважнијих политичких активности.

Честитајући Дан српске дипломатије, амбасадор Краљевине Марока и доајен дипломатског кора у Србији Мохамед Амин Белхаж рекао је да је обележавање овог Дана симбол дугогодишње улоге српске дипломатије у одбрани интереса њеног народа, промовисању вредности слободе, мира, као и добросуседских односа.

Амбасадор је указао да се на овај Дан прославља и изврстан рад способних српских дипломата широм света у одбрани њихових националних интереса, унапређењу мултилатерализма и поштовању међународног права.

Пожелео је Републици Србији сваки успех у организовању предстојећег „Експа“ у Београду, који је, према речима амбасадора Белхажа, „фантастично достигнуће српске дипломатије”.

Поводом обележавања Дана српске дипломатије, министар Ђурић положио је венац испред зграде Министарства у знак сећања и одавања почасти трагично страдалом колеги Ненаду Николићу током НАТО агресије. Ловоров венац положен је и у знак сећања на све страдале колеге које су дали животе током дипломатске службе.

Дан српске дипломатије, 29. мај, установљен је 2015. године, као сећање на прву дипломатску мисију српске државе. Овај Дан прославља се у знак сећања на 1839. годину, када је формирана Књажевска канцеларија иностраних дела – претеча данашњег Министарства спољних послова.