Старовић: Србија треба да буде поносна на иступање председника Вучића пред СБУН

09. јун 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић рекао је данас да је наступ председника Александра Вучића пред СБУН био веома важан и да служи за понос сваком Србину.

 „До његовог наступа дошло је у веома тешким и незахвалним околностима. Споменимо саму ту чињеницу да је управо та седница СБУН сазвана практично истога дана када смо имали три другостепене пресуде генералу Ратку Младићу. Управо тај податак говори о објективности рада Резидуалног механизма, јер као да су сви били већ убеђени у то и знали унапред каква ће пресуда другостепеног већа бити“, изјавио је Старовић.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић одлучио је да лично присуствује и укључи се путем видео-линка на седницу СБУН, за разлику од претходних расправа пред СБ по сличним питањима, када су се углавном државници сакривали иза нижих чиновника, који су слати да учествују у таквим седницама.

„Вучић је одлучио да још једном покаже како увек и на сваком месту на достојанствен начин носи бреме које председничка функција подразумева и да је, како то наш народни песник каже, кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати“, објаснио је државни секретар.

Немања Старовић је изјавио да сви грађани Републике Србије и те како могу бити поносни на наступ председника Александра Вучића, управо због садржине његовог обраћања, које је било веома добро избалансирано.

„Председник Вучић није оставио нимало простора за било каква тумачења која би говорила о томе да је Србија оправдавала злочине на било који начин, али са друге стране, заправо, указао на сву неконзистентност и на све двоструке аршине које је Хашки трибунал раније примењивао“, казао је Старовић.

Државни секретар Старовић подсетио је на чињеницу да су припадници највишег војног и државног руководства Србије осуђени на 1.138 година робије пред Хашким трибуналом, а да апсолутно нико од припадника руководства других учесница у сукобима, када говоримо о бошњачкој и хрватској страни, али и о косметским Албанцима, није добио осуђујућу пресуду.

Такође, он је истакао да је Вучић указао и на то да је Србија сходно сопственим законима испунила све своје обавезе у сарадњи са Хашким трибуналом и са Резидуалним механизмом.

Старовић је рекао да и данас, две и по деценије касније, из тужилаштва стижу поруке да је Србија некооперативна, да се захтева кажњавање Србије, као и да се нама не дозвољава оно што се дозвољава другим државама у региону, а то је могућност да осуђеници српске националности своје затворске казне служе у Србији и да се одређени процеси одвијају пред домаћим судовима.

Он је рекао да је врхунац лицемерја, на шта је такође председник Вучић указао, чињеница да се од нас захтева да изручимо чланове Српске радикалне странке, иако је то противно и Закону о сарадњи са Хашким трибуналом и одлукама надлежних судских инстанци у Србији.

„Исти они који инсистирају на принципу владавине права сада од нас захтевају да драстично кршимо наш правни поредак. Наш закон не предвиђа могућност да се изручују Резидуалном механизму људи који нису оптужени за ратне злочине, а господин Милојевић и госпођа Радета то свакако нису“, објаснио је Немања Старовић.

Старовић је подвукао да је Србија за две и по деценије показала да и те како испуњава своје међународне обавезе, као и да испуњава све своје обавезе у сарадњи са Хашким трибуналом и сада Резидуалним механизмом и да су критике које долазе од стране тужилаштва непринципијелне и за српску страну неприхватљиве.

Чињеница да је председнику Вучићу допуштено да се мимо уобичајених процедура укључи на СБУН и као једини председник државе одржи своје излагање говори о томе колико је порастао кредибилитет и ауторитет Србије на међународној сцени, закључио је Старовић, истакавши да Србија није остала сама на одржаној седници СБУН.

„Председник Вучић је с правом указао да амбасадор БиХ није имао мандат и одобрење од председништва БиХ и да је скандалозно што му је омогућено да се на неки начин у сопствено име обраћа пред најважнијим органом УН. Kада говоримо о садржини иступања представника Хрватске, оно је апсолутно било скандалозно. Дакле, говорити о Србији 2021. године као о неком ђаволу је неприхватљиво и много више говори о онима који такве оптужбе изричу“, казао је Старовић, нагласивши да се морамо присетити и Јасеновца и логора за децу у НДХ.

Старовић је рекао да Србија гледајући у будућност жели да јача сарадњу са суседима кроз интензивирање економске сарадње.

Упитан о Уредби председника Бајдена која се тиче проширења санкција за појединце са Западног Балкана, Старовић је рекао да се у тексту уредбе користе широке формулације, као и да би се на мети тих санкција могли наћи појединци са територије Балкана који су одговорни за корупцију, за криминал, непоштовање међународних обавеза, територијалног интегритета и различитих споразума који су се појављивали од 2000. године, али такође се експлицитно помињу и Дејтонски споразум и Резолуција СБУН 1244.

Старовић је закључио да Србија жели да верује да ће америчка администрација бити доследна при самој примени ове уредбе и да ће заиста бити склона да казни оне који угрожавају територијални интегритет Србије не поштујући резолуцију СБУН 1244 или оне који из дана у дан настоје да умање овлашћења и желе да укину Републику Српску која је утемељена у Дејтонском споразуму.