Министар Дачић разговарао са Бертраном Буиксом

01. апр 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић сусрео се данас са Бертраном Буиксом, шефом француске делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе и председавајућим Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе.

Министар Дачић је изразио разочарање због усвајања Нацрта мишљења известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Доре Бакојани о захтеву тзв. „Косова“ за чланство у Савету Европе, на ванредном састанку Комитета за политичка питања и демократију ПССЕ, у коме су као услови за пријем тзв. „Косова“ изостављени оснивање Заједнице српских општина и решење за питање експропријација на северу Косова и Метохије.

Истакао је да је Косово и Метохија историјски важан део Србије, подсетивши на вековно пријатељство Србије и Француске током оба светска рата, као и на чињеницу да су увек биле на правој страни историје.

Министар Дачић је пренео да очекује да француски посланици у ПССЕ имају више разумевања за наше аргументе на предстојећем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе на ком ће се разматрати Нацрт мишљења о захтеву за пријем тзв. „Косова“ у Савет Европе.

Бертран Буикс је истакао да је Француска искрени пријатељ Србије, као и да подржава преговоре и дијалог по питању захтева за пријем тзв. „Косова“ у Савет Европе. Француска остаје отворена за дијалог са српском делегацијом при ПССЕ и има разумевања за ставове наше стране по овом питању.