Министар Дачић на свечаној церемонији поводом почетка стручне праксе у МСП

01. апр 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је свечаној церемонији поводом почетка стручне праксе, у складу са потписаним Протоколима о сарадњи МСП са 15 факултета са шест државних универзитета и том приликом се обратио присутнима.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

„Поштовани студенти,

Велико ми је задовољство да вам се обратим поводом почетка ваше тромесечне стручне праксе и да вам пожелим добродошлицу у Министарство спољних послова Републике Србије. Данас је веома значајан дан како за вас, тако и за моје колеге у Министарству и мене лично, јер смо после дугих припрема отворили своја врата, по трећи пут, за најбоље студенте са шест Универзитета у нашој земљи.

Пре свега, желим да похвалим ваше интересовање да стручну праксу обавите баш код нас, нарочито имајући у виду тематику ваших предметних студија и делокруг рада и надлежности Министарства спољних послова.

Посебно ми је драго што су са нама данас студенти политичких наука, правних, економских и филолошких факултета, не само из Београда, већ и из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Суботице и Приштине, са привременим седиштем у Косовској Митровици – укупно 41 студент.

Сигуран сам да ће стицање практичних знања у Министарству спољних послова у наредна три месеца имати веома позитиван утицај и допринети да ефикасно и са најбољим оценама савладате последње степенике свог академског образовања.

Драге колеге,

Министарство спољних послова је једна од институција која годишње прими највећи број студената на стручну праксу, коју видимо као обострано важну – за вас ће то бити добра прилика да стекнете радне навике и радно искуство, научите много тога новог и опробате се у тимском раду, док ће ваша енергија и воља за учењем бити велики подстрек нашим колегама и донети нову енергију у Министарство спољних послова. Сигуран сам да ћете за неколико месеци одавде отићи не само богатији за нове вештине, већ, пре свега, за бројна пријатељства и искуства.

Уверен сам да делимо став да је част и привилегија бити у прилици да својим радом помогнете у остваривању спољнополитичких приоритета Републике Србије. Вама ће бити пружена прилика да у периоду веома захтевних и интензивних међународних дешавања, кроз вођење ментора који ће током праксе пратити ваш рад, стекнете додатна знања у бројним областима којима се наше министарство бави у свакодневном раду. Уверен сам да ће Ваша академска знања, енергија, вера у будућност и спремност да се усавршавате, уз високу дозу патриотизма, допринети томе да и ми своје задатке обављамо на бољи и ефикаснији начин. Сигуран сам да ћете, уз помоћ наших искусних дипломата, у наредном периоду стећи јединствена знања и искуства, која ће вам помоћи у вашем даљем напредовању и усавршавању.

Као што добро знате, међународне прилике се мењају и усложњавају на дневном нивоу, а некада и из сата у сат. Сви ти догађаји имају утицаја и на Републику Србију и зато је неопходно да се стално усавршавамо, да делујемо ефикасно и да будемо спремни да уложимо додатну енергију и рад како би били спремни да се суочимо са свим изазовима који су пред нама.

Драги студенти,

Желим вам пуно успеха у обављању задатака који су пред вама. Хоћу да нагласим и да је искуство показало да је стручна пракса у Министарству често била одлучујући фактор који је опредељивао младе људе да се пријаве на конкурс за пријем будућих дипломата. На пример, у последњој генерацији младих дипломата која је претходне године школована на Дипломатској академији, од 15 примљених колега, 13 је пре тога било на стручној пракси у нашем министарству.
Посебно бих се захвалио и свим колегама у Министарству који су радили на припреми стручне праксе, као и Студентском центру Београд, Градској управи града Београда и Секретаријату за јавни саобраћај, као и Србија возу, који су са своје стране помогли реализацију пројекта када је реч о студентима који не студирају у Београду.

Желим вам пуно успеха у раду, током студија и на личном плану.

Хвала на пажњи!“