Ђурић: Двапут ће размислити свако ко буде хтео против Србије

23. мај 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је, након седнице Генералне скупштине Уједињених нација, да је сасвим јасно да већина земаља није подржала Резолуцију о Сребреници, истичући да је Србија данас рекла "не" покушају да се целом једном народу стави жиг геноцида и срамоте једнак са Холокаустом и геноцидом у Руанди.

Ђурић је поручио да је један од најважнијих резултата данашњег гласања у УН то што ће два пута размислити свако ко буде хтео против Србије.

"Ми смо на најгорој теми, која је најосетљивија и најтежа за објаснити, успели да имамо 107 земаља које нису биле против нас. Нама је широко поље да разговарамо и о нашим интересима када је реч о Косову и Метохији и о многим другим стварима. Пријатељства која смо стекли у овој борби, ми ћемо пажљиво чувати и неговати", рекао је Ђурић новинарима у Њујорку након седнице.

Најавио је да ће Србија наставити да јача своје дипломатске везе и институције, додајући да су многе земље данас, упркос притисцима, дале подршку Србији захваљујући пријатељствима које негује председник Србије Александар Вучић са светским лидерима.

"Веома сам срећан што су УН рекле колективно 'не' диктату. Без обзира на то какав је номиналан резултат, јасна већина ово није подржала", подвукао је шеф српске дипломатије.

Важно је, каже, да Србија пошаље поруку да је земља мира, која поштује своје грађане свих националности и вероисповести.

"То се никада није доводило у питање, као ни наш однос према жртвама. Али смо рекли 'не' томе да се прави хијерахија међу жртвама, да наше и друге жртве нису вредне и 'не' томе да се целом једном народу стави жиг геноцида и срамоте једнак са Холокаустом и геноцидом у Руанди", указао је Ђурић.

Он је навео и да је гласање отворило велики простор да се у четири петине човечанства Резолуција не третира онако како су замислили њени творци.