Токио: Предавање амбасадорке Ковач на Женском универзитету Кјорицу,

15. нов 2023.
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач одржала је, на позив Женског универзитета Кјорицу, предавање на тему билатералних односа Србије и Јапана и родне равноправности у Републици Србији.

Амбасадорка Ковач говорила је о историјском развоју и културном наслеђу Србије, као и о достигнућима Србије на плану дигитализације, науке и спорта. Упознала је студенткиње с историјатом успостављања и развоја билатералних односа Србије и Јапана.

Представила је законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и ефикасности сиcтема обавезујућих квота.

Након предавања, амбасадорка се сусрела с ректором ове образовне институције Кијошијем Кавакубом.

Теме разговора биле су могућности за успостављање сарадње са универзитетима у Србији, академска размена, као и продубљивање сарадње на плану представљања Србије.

 Ректор Кавакуба захвалио је амбасадорки Ковач на томе што је студенткињама пружила прилику да сазнају више о Србији, као и да чују ставове о актуелној теми родне равноправности.

Истакао је да веома цени сарадњу с нашом Амбасадом и обавестио да ће се на јеловнику универзитетске кантине у наредна два дана наћи специјалитети српске кухиње.

 Женски универзитет Кјорицу основан је 1886. године у Токију, а нуди програме основних и постдипломских студија из више области, међу којима су архитектура и дизајн, међународне студије, бизнис и др.