Токио: Годишњи састанак Друштва Јапан-Србија

29. мар 2024.
Друштво Јапан-Србија, на челу са председником Тадаши Нагаијем, бившим амбасадором Јапана у Србији и почасним грађанином Београда, одржало је годишњи састанак и пријем.

Догађају је присуствовало руководство и велики број чланова Друштва, а почасни гост на отвореном делу састанка и пријему била је амбасадорка Републике Србије у Јапану Алкесандра Ковач са дипломатама и сарадницима Амбасаде. 

У поздравној речи амбасадорка Ковач je захвалила члановима Друштва на посвећености продубљивању билатералних односа између Србије и Јапана у бројним областима.

Истакла је улогу Друштва у организацији научне конференције о Николи Тесли у склопу обележавања 80 година од његове смрти, због чега је Амбасада Друштву одала признање доделом посебне плакете за заслуге на Дан државности Србије.

Изразила је задовољство због повећаног броја чланова Друштва и нагласила спремност Амбасаде да настави сарадњу у циљу продубљивања веза између две земље и народа.

Почасни генерални конзул Републике Србије за регион Кансаи Наохиде Уејама је, у својој здравици, пожелео Србији успешан развој и просперитет, истакавши значај унапређења односа Србије и Јапана.

Председник компаније Мацубара Фудс Ипеи Нарахара говорио је о позитивном искуству сарадње с Амбасадом, рекавши да су производи ове компаније – готова српска јела мућкалица и паприкаш - популарни међу грађанима Јапана.

Изразио је задовољство што сарадња Србије и Јапана јача у бројним областима, истакавши споразум који су потписали Универзитет у Београду и Аојама универзитет из Токија, који је он похађао.  

Потпредседник компаније Јапан Тобако за међународне односе Такахиро Кумамото одржао је презентацију о активностима ове компаније у Србији, с посебним акцентом на допринос локалној заједници, стипендирање студената и запошљавање особа са инвалидитетом.

Информисао је и о руководећој улози коју компанија има у оквиру Јапанске пословне асоцијације у Србији и Српско-јапанског пословног клуба у Јапану.