Софија: Међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба”

21. нов 2022.
У Великом Трнову је, у организацији Филолошког факултета Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, одржана међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба”, којом је започето обележавање 25 година присуства српског језика на овом Универзитету.

Конференцију су отворили амбасадор Републике Србије у Бугарској Жељко Јовић и ректор великотрновског Универзитета проф. др Христо Бонџолов.

Они су нагласили да је ова конференција наставак низа научних трибина које од 2004. године организују Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Филолошки факултет у Великом Трнову.

Декан Филолошког факултета проф. др Ценка Иванова упознала је присутне са јубилејима везаним за партнерство два универзитета и два факултета, са историјом србистике на Универзитету у Великом Трнову, као и са оствареном сарадњом професора бугарског језика, књижевности и културе на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Током овог научног скупа, у присуству велике групе студената и професора Филозофским факултетом Универзитета у Нишу, представљена су два последња наслова из серије тематских двојезичних зборника, „Обичаји у култури Срба и Бугара“, издање за 2019. годину Универзитета у Нишу, и „Пут у култури Бугара и Срба“, издање великотрновског Универзитета за 2022. годину.