Сеул: Посета амбасадора Грбића провинцији Ђеђу и разговор са гувернером

01. апр 2024.
У организацији Асоцијације гувернера Републике Кореје (GAROK) и Савета дипломатског кора (CDC), чији је амбасадор Немања Грбић члан и секретар, реализована је студијска посета групе од 26 амбасадора корејском острву Ђеђу, које има статус специјалне самоуправне провинције.

Реч је о првој посети овакве врсте која се реализује на основу меморандума о сарадњи коју су GAROK и CDC закључили у мају прошле године, на иницијативу амбасадора Републике Србије.

Програм посете укључио је радни ручак са руководством Развојне корпорације Ђеђуа (JDC), посету највећој фабрици за производњу пијаће воде у Републици  Кореји „Samdasoo“, као и вечеру чији је домаћин био гувернер ове провинције O Јонг-хун.

Током ручка са JDC, присутни су имали прилику да се упознају са концептом и приоритетима у раду ове државне корпорације, која настоји да од острва Ђеђу створи својеврсно економско, финансијско и туристичко чвориште овог дела Азије.  

Током посете, амбасадор Грбић је обавио разговор са гувернером провинције О Јонг-хуном, са којим је разменио мишљења о потенцијалима за сарадњу и размену искустава и знања, посебно у контексту развојних планова и политика наше земље и предстојећег специјализованог ЕXPO у Београду, а који у великој мери подударни са оним на острву Ђеђу (области високих технологија, науке, биотехнологија, медицине, туризма и др).