Салцбург: Генерална конзулка Вукићевић са председником Владе савезне аустријске покрајине Салцбург Вилфридом Хаслауером

23. нов 2023.
Генерална конзулка Републике Србије у Салцбургу Вера Вукићевић разговарала је са председником Владе савезне аустријске покрајине Салцбург Вилфридом Хаслауером.

Саговорник  је конзулки Вукићевић пожелео успешан почетак мандата у Републици Аустрији и изнео податак да у овој аустријској покрајини тренутно живи око 8.000 држављана Србије, од којих је већина у граду Салцбургу.

Истакао је да су држављани земаља западног Балкана  друга највећа група држављана трећих земаља у Аустрији, те да припадници српске дијаспоре у Салцбургу и Аустрији имају значајну улогу у остваривању привредних резултата ове покрајине.  

Пренео је жељу да се грађани Србије у Салцбургу осећају добро и прихваћено.

Истакао је значај економске сарадње Аустрије и Србије и изнео податак да су аустријске компаније у 2022. години у Србију извезле робу у вредности од око 54 милиона евра.

Јаки економски односи две земље присутни су посебно у области грађевинарства, дрвне индустрије, медицинске технологије и хране. 

Генерална конзулка је захвалила на срдачном пријему, пожелела успешан наставак и унапређење сарадње Генералног конзулата са покрајинским институцијама, у циљу остварења што бољег положаја  српских грађана у Салцбургу.

Уједно је изразила жељу да се сарадња аустријске покрајине Салцбург са одговарајућим институцијама у Републици Србији унапреди, кроз размену искустава, пре свега у области туризма и привреде, али и других садржаја од обостраног интереса.

Замолила је за помоћ и подршку покрајине на пројектима који би били усмерени ка очувању  националног идентитета припадника српске дијаспоре.