Парламентарна група пријатељства Румуније са Србијом у посети Амбасади

08. јун 2021.
У Амбасади Републике Србије у Букурешту уприличен је пријем за посланике и сенаторе румунског Парламента, чланове новоформиране Групе пријатељства са Републиком Србијом.

Амбасадор Томашевић истакао је да данашње присуство румунских посланика и сенатора у Амбасади представља велику част  за колектив. 

Честитао је на формирању Групе пријатељства са Србијом у Парламенту Румуније и нагласио је да је њено постојање и функционисање од огромног значаја за наше билатералне односе. 

Указао је да је традиционално пријатељство између две земље и два народа, пример добросуседства у региону. 

Посебно је истакао да Србија и Румунија имају заједничку слободарску историју, богате билатералне односе у свим сегментима, од којих је нарочито важан вид парламентарне сарадње. 

Нагласио је да је сигуран да ће иницијативе попут заједничке изложбе у румунском Парламенту, као и други видови повезивања две групе посланика, које се са правом називају пријатељским, допринети продубљивању парламентарне сарадње и допринети свеукупном развоју билатералних односа.

Указао је и да су две српске краљице имале румунско порекло, истакнути научници, уметници и привредници стварали су у Србији и Румунији, суседним и пријатељским земљама, чиме су дали велики допринос како би оне биле квалитетније средине за живот целокупног друштва, без обзира на порекло.

Додао је да наша два народа традиционално живе као добри суседи, док наши народи као признате мањине уживају сва загарантована права и на суштински начин доприносе квалитету средина којима припадају у Србији и Румунији, као и да оне треба да наставе да буду мост повезивања наше две државе и два народа, док је наша улога да им у томе помогнемо.

Истакао је значај принципијелне подршке коју Румунија пружа Србији у погледу територијалног интегритета и суверенитета, која на суштински начин брани институте међународног права. 

Указао је и да је од великог значаја подршка коју од братске Румуније Србија има на свом европском путу, свесна да увек имамо уз себе пријатеље на које можемо да се ослонимо. Ово је посебно важно у време када се осећа замор од проширења и у самој ЕУ и када је потребно послати снажну поруку да је Србија пожељна, једнако као и друге земље Западног Балкана, али и додатно, имајући у виду одличне резултате и реформе које постиже и спроводи, где се пре свега мисли на убрзани развој економије, изградњу инфраструктуре, успешну имунизацију становништва и помоћ земљама у региону, као и кључне реформе у области владавине права. 

Амбасадор Томашевић је на крају истакао своју жељу да парламентарна сарадња и односи две државе достигну историјски врхунац, те да их такве оставимо будућим поколењима, како би их они додатно унапредили. 

Завршио је говор реченицом која га, како је нагласио, прати од доласка у дивну и пријатељску Румунију: „Наше пријатељство је старије од свих нас!“ „Живела Србија, живела Румунија!“.

Председник групе пријатељства Румуније и Србије Алфред Симонис, захвалио се на позиву и пријему који је уприличен у њихову част. Нагласио је да су посланици који су чланови групе пријатељства сами изразили жељу да буду баш у групи пријатељства са Србијом и да је највећи број њих пореклом из пограничних подручја. Изразио је увереност да ће будућа сарадња румунског и српског парламента бити успешна, као и да ће бити форум за размену мишљења о билатералним питањима од значаја за две земље.  Нагласио је подршку коју ће ова група пријатељства наставити да пружа на путу ЕУ интеграција Србије. 

Пренео је уверење да ће се сарадња са Амбасадом Републике Србије наставити у духу отворености и пријатељства која је исказана током организације овог пријема.