ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За визе и остале информације потребно је обратити се Амбасади Сао Томе и Принсипе у Бриселу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Више информација о актуелној здравственој ситуацији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације - https://www.who.int/.
Болнице и друге медицинске установе су ограниченог капацитета и бројна медицинска стања захтевају одлазак у Европу, Јужну Африку, Гану или Габон ради третмана. Препоручује се адекватно здравствено осигурање и поседовање средстава која би могла да покрију трошкове одласка у другу земљу и добијања медицинског третмана.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност на Сао Томе и Принсипе је добра и ризик од инцидената је генерално низак, при чему се пљачке могу десити. Имајући наведено у виду, препоручује се да се обрати пажња на вредне ствари и новац, да се они по могућству остављају у хотелу, као и да се обрати пажња на личне ствари, посебно током боравка на плажи.

ТРАНСПОРТ – Aеродроми на СТП су Сао Томе - „Међунаордни аеродром Сао Томе" и Санту Антониу – Аеродром „Принсипе".
За изнајмљивање возила (rent-a-car) неопходно је поседовање међународне возачке дозволе. Већина путева је у лошем стању, посебно ван престонице. Препоручује се да избегава ноћна вожња, с обзиром на могуће животиње на путу, као и током периода великих киша.
Поред локалних аутобуса и комбија, постоји солидна такси служба. У такси служби се користе како аутомобили, тако и мотоцикли.

ОСТАЛО – Позивни број за Сао Томе и Принсипе је 00 239.
Национална валута је добра. Кредитне картице је могуће користити на врло малом броју места. Потребно је благовремено проверити са хотелима или ресторанима да ли прихватају кредитне картице. Кеш се са кредитне картице може преузети у главној банци на Сао Томе, уз коришћење Visacard. У хитним случајевима могуће је обавити трансфер новца путем сервиса као што је Western Union.

Контакти:
Приликом боравка на Сао Томе и Принсипе, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Луанди, Ангола, која на нерезиденцијалној основи покрива Намибију, путем следећег контакт телефона: + 244 / 222-321-421, + 244 / 222-327-240, + 244 / 222-320-393 и електронске адресе: srb.emb.angola@mfa.rs .