ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци

Обични пасоши и друге путне исправе:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*

Напомена:

*безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Грчка је чланица Шенгенског споразума, што значи да носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. При томе, пасош треба да важи најмање три месеца од датума планираног напуштања Грчке.  Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издала Координациона управа.Уколико се путује из других разлога (студије, посао, спајање породице и сл.), са намером да се у Грчкој борави у периоду дужем од 90 дана, потребно је пре путовања добити одговарајућу националну визу, којом се по доласку у Грчку започиње поступак добијања дозволе боравка.
Путницима се саветује да приликом уласка и изласка из Грчке, провере да ли су им грчки погранични органи ставили печат о уласку/изласку у пасош (током туристичке сезоне се дешава да због гужве погранични органи само погледају пасош, без стављања печата), како не би имали проблема приликом путовања у земље Шенгена.

ВАЖНО: Скрећемо пажњу да, током туристичке сезоне, грађани не остављају у возилима лична документа, кофере, торбе и остале вредне ствари. Такође, саветује се грађанима да са собом имају копије пасоша и докумената у вези са возилом којим путују, будући да у случају крађе или губитка, поседовање копија умногоме олакшава процес пријаве у Полицији Грчке, као и евентуални проналазак.  Губитак пасоша пријављује се најближој полицијској управи или евентуално туристичкој полицији, док крађа аутомобила и драгоцености пријављује код редовне полиције. Посебно се саветује опрез приликом паркирања моторних возила (по могућству у обезбеђеном, ограђеном или простору под видео надзором).

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Од 1. марта 2020. године на снази је Споразум о социјалном осигурању, који уређује област пензијског и инвалидског осигурања и примењује се на сва лица која су осигурана прем асрпском и грчком законодавству у овој области, као и на лица која остварују права на давања по основу тих лица (чланови породица умрлих осигураника, односно корисника).
Област здравственог осигурања није регулисана Споразумом.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствене услуге у Грчкој су довољно развијене, с тим што је знатно развијенији приватни сектор. Приватне клинике су добро опремљене, али су и услуге скупље. Дежурне државне болнице не наплаћују своје услуге у хитним случајевима. Међутим, било је случајева одбијања да се наши грађани и у оваквим хитним случајевима приме у болнице без гаранције осигурања, као и покушаја задржавања пацијената због неисплаћених дуговања за лечење.
Истичемо потребу да наши грађани пред путовање у Грчку уплате приватно здравствено осигурање, макар и у најмањим износима.
Такође, саветујемо да пред путовање у Грчку грађани из истих разлога од матичних филијала РЗЗО прибаве потврде о здравственом стању осигураног лица ради коришћења здравствене заштите у иностранству у хитним случајевима, како би им евентуални трошкови били признати (потребно је чувати целокупну документацију о лекарској интервенцији за поступак рефундације трошкова).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација у Грчкој је добра. Због мера штедње Владе Грчке, у великим градовима, посебно у Атини и Солуну, честе су демонстрације, које се редовно дешавају у појединим и углавном истим деловима града, тако да, ако се исти избегавају, нема опасности по безбедност грађана.
Скрећемо пажњу српским држављанима на могући ризик од крађа, посебно током туристичке сезоне. Препорука је да се у возилима не остављају лична документа, кофери, торбе и остале вредне ствари. Нашим грађанима се саветује да са собом носе фотокопије пасоша и личних докумената.
Поједине туристичке дестинације, попут места Лаганас на острву Закинтос, Кавос на острву Крф или  Малиа на острву Крит, на лошем су гласу, због честих ексцеса, крађа, прекомерног конзумирање алкохола и злоупотреба наркотика, што је потребно имати у виду приликом избора дестинације за одмор у Грчкој.
Телефони за хитне случајеве: хитна помоћ 112, ватрогасци 199, полиција 100, туристичка полиција 1571, обалска стража 108.

ТРАНСПОРТ – Српски држављани током краћих путовања у Грчку, могу управљати моторним возилом са националном возачком дозволом Републике Србије (осим пробних возачких дозвола). Није неопходно поседовати међународну возачку дозволу.
Наши држављани који бораве у Грчкој дуже од 6 месеци, морају поседовати грчку возачку дозволу. Споразумом о међусобном признавању возачких дозвола, који је ступио на снагу у децембру 2019. године, омогућена је замена српске за грчку дозволу без полагања возачког испита, за све наше држављане који имају регулисан боравак у Грчкој.
У Грчкој за возила регистрована у Србији важе националне полисе осигурања, тако да није неопходно поседовати зелени картон осигурања.
Путна мрежа је развијена, са већим бројем аутопутева. Најзначајнији аутопутеви су: „Егнатиаодос" (Игуменица – граница са Турском), „Етникиодос" (Солун – Атина – Пелопонез) и „Атикиодос" (Атика). На овим путевима се наплаћује путарина, а информација о висини путарине се може пронаћи на сајту diodia.com.gr.
У Грчкој је од 30. марта 2018. године на снази измењен Закон о друмском саобраћају, којим су предвиђене оштре казне за саобраћајне прекршаје. Према овим прописима, прекршаји су разврстани у три групе, у зависности од степена опасности која се изазива - на прекршаје мање, средње и велике опасности, за које се изричу одговарајуће новчане казне (за прекршаје прве групе - 100 евра, друге од 101 до 300 евра и треће групе од 301 до 600 евра).
Оно што је посебно битно за возаче из Р. Србије, туристе и професионалне возаче теретних возила и аутобуса је да се, поред новчане казне, предвиђа и одузимање саобраћајне дозволе, скидање регистарских таблица и одузимање возачке дозволе на период од 60 дана.
Неки од прекршаја за које је предвиђено одузимање докумената и скидање таблица на период од 60 дана су: коришћење мобилног телефона у вожњи без бежичних слушалица, односно уређаја за телефонирање у аутомобилу, невезивање сигурносног појаса, вожња моторцикла без кациге, бацање опушака и сличних предмета којима се може изазвати пожар или удес, или се загађује околина, паркирање на местима где се онемогућава прилаз рампама за инвалиде или на местима предвиђеним за паркирање инвалида,вожња (чак и на краће) у зауставној траци на аутопуту, кршење прописа којима се регулише превоз деце.
За неке прекршаје, као што је кретање тешких теретних возила и аутобуса дуже време претицајном траком на аутопуту, одузима се возачка дозвола на 60 дана.
Особе које имају дозволе за управљање бродовима и пловилима морају имати одговарајућу дозволу, која мора бити званично преведена, као и потврду од Амбасаде или Конзулата да је ту дозволу издао надлежни орган у Р. Србији.

ОСТАЛО – Званична валута је евро. Плаћање у другој валути није могуће. Плаћање картицом је могуће у највећем броју продавница, угоститељских и смештајних објеката. Ипак, дешава се да мањи трговачки и угоститељски објекти немају потребну опрему и не примају картице, те је пожељно увек имати одређени износ готовине.

Контакти:
Приликом боравка у Грчкој, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Атини (адреса: Vasilissis Sofias Ave. 106, 11527 Атина), путем следећих бројева телефона +30 210 777 4344, +30 210 777 4355 и 30 210 747 2360, као и електронске адресе: embassy.athens@mfa.rs и embassy.athens.consular@mfa.rs.
Уколико боравите у Северној Грчкој или на острву Тасос, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Генералном конзулату Р. Србије у Солуну (адреса: Komninon 4, 54624 Солун), путем следећих бројева телефона +30 2310 244 265, +30 2310 244 266 и +30 2310 244 267, као и електронске адресе: srbcons@otenet.gr