ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту потребна је виза осим уколико је реч о транзиту на релацији „држава ван Шенгенског споразума – Аустрија - држава ван Шенгенског споразума (нпр. Република Србија).

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Сва ограничења уласка у Аустрију у вези са COVID – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Услов за улазак држављана Р. Србије у Р. Аустрију је да поседују биометријску путну исправу, која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. 
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци од дана првог уласка у земље Шенгена. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа.
Готовина у износу од преко 10.000 евра мора се пријавити приликом уласка у Аустрију, односно изласка из Аустрије. Не плаћа се царина на ручни пртљаг, робу и лекове који се носе за сопствену употребу. Сва остала роба мора се декларисати. 
Кућни љубимци се могу унети уколико имају прописану здравствену документацију, са уписаним подацима о обављеним вакцинацијама и потврду о вакцинацији против беснила.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Између Р. Србије и Р. Аустрије постоји Споразум о социјалној сигурности, по основу којег осигурана лица у Р. Србији за време приватног боравка у Аустрији (туристички боравак), имају право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље. Да би се остварило право на коришћење здравствене заштите у иностранству потребно је да се пре поласка на пут прибави двојезични образац, који издаје надлежна филијала Републичког фонда за здравствено осигурање (која је издала картицу здравственог осигурања).  

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Аустрија располаже са одличном мрежом здравствених установа, које обезбеђују добру здравствену заштиту. У случају потребе, обратити се најближој општој болници. Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Аустрија се води као једна од безбеднијих земаља у Европи, међутим од терористичког напада у 2020. години, аустријске власти примењују повећане мере безбедности. Већ неколико година уназад општа стопа криминала је у опадању.

ТРАНСПОРТ – Као значајна туристичка дестинација Аустрија располаже са 6 међународних аеродрома (Беч, Салцбург, Клагенфурт, Линц, Грац и Инсбрук), као и са веома добром железничком мрежом. Цела територија Аустрије повезана је са више аутопутева или тзв. брзих саобраћајница (аутопутеви без треће зауставне траке) који омогућавају брзо и сигурно путовање. За време зимског периода (од 01.11. текуће године до 15.04. наредне године) обавезна је употреба зимских гума на свим точковима, док је у неким планинским регијама Аустрије потребно поседовати и другу зимску опрему (ланце и др).
За управљање моторним возилом неопходна је возачка и саобраћајна дозвола. Носиоцима возачке дозволе Р. Србије није потребна међународна возачка дозвола за управљање моторним возилом приликом транзита или уласка на територију Републике Аустрије. Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Р. Аустрији, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Р. Аустрије (у року од 6 месеци) за све категорије управљања возилом, без полагања испита.

Путарина на ауто-путевима се плаћа, а вињета може да се купи на бензинским пумпама на уласку у Аустрију или на улазу у Мађарску из правца Србије.
Пре посласка на пут потребно је проверити техничку исправност моторних возила, а посебно теретних. Казне су велике, а постоји и могућност искључења из саобраћаја због техничке неисправности возила. Службеници јавне безбедности или надзора путева поседују овлашћења којима одређене саобраћајне прекршаје могу да казне и наплате казну непосредно по заустављању аутомобила. Том приликом, плаћање уплатницом није могуће. То важи за све возаче, без обзира да ли имају пребивалиште у Р. Аустрији или не. Возачка дозвола се може одузети ако је возач под дејством алкохола или опијата, или возач није у могућности да управља возилом због телесног или душевног стања. Вишеструко узастопно коришћење дугих светала, а да то није потребно из разлога безбедности у саобраћају, представља прекршај, за који је прописана новчана казна.

ОСТАЛО – Званична валута је евро. У Аустрији је могуће коришћење платних картица наших банака на банкоматима аустријских банака, као и плаћање путем платних картица у већим хотелима и радњама.
Важни телефони:
•    Помоћ на путу ауто-мото друштва: OeAMTC 120 и ARBOe 123
•    Служба за царинска питања: +43 1 51433 564053 
•    Погранична полиција на аеродрому Швехат: +43 059133-3293
•    Полиција: 133
•    Хитна помоћ: 144
•    Ватрогасци 122

 

Контакти:    

Приликом боравка у Аустрији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бечу, Конзуларно одељење, на адреси GumpendorferStrasse 83-85, 1060 Wien, путем следећег контакт телефона: +43 1 544 75 85 и електронске адресе: consulate.vienna@mfa.rs и Генералном конзулату Републике Србије у Салцбургу, на адреси SchallmooserHauptstrasse 99, 5020 Salzburg, путем следећег контакт телефона: +43 662 84 52 54 и електронске адресе: genconsulate.salzburg@mfa.rs