Селаковић: Посета Аустрији потврда је одличних односа и сарадње

17. јул 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић, сумирајући резултате своје посете Аустрији, рекао је да је посета била изузетно успешна и да су потврђени одлични односи и сарадња две земље.

Министар је указао на важне сусрете с аустријским званичницима, али посебно је говорио о сусретима с представницима Аустријско-српског пословног форума, представницима дијаспоре и српских удружења у Аустрији. 

Када је у питању сусрет с представницима Аустријско-српског пословног форума, Селаковић је рекао да се чланови редовно окупљају и разговарају о будућим улагањима у Србији и нагласио да је то пример добре синергије у јачању билатералне сарадње Србије и Аустрије. 

Говорећи о српској дијаспори, Селаковић је нагласио да у Аустрији живи преко 300.000 људи српског порекла, да су они држављани Аустрије и важан део аустријског друштва, али и да никако не раскидају спону са својом матицом. 

Додао је да је разговарао и са представницима највећих српских удружења у Бечу - са представницима удружења Јединство, Бамби, Мокрањац и Просвјета. Поручио је да су разговарали о настави на српском језику и учењу ћирилице, о организацији Светосавског бала, као и о европској смотри српског фолклора и могућој организацији тог догађаја у Новом Саду. 

Министар је похвалио и рад Амбасаде у Бечу на челу с амбасадором Родићем истакавши да је конзуларно одељење амбасаде најефикасније, али и најоптерећеније послом који обављају за наше грађане, као и да представљају одличан пример целој дипломатско-конзуларној мрежи. 

Селаковић је подвукао да су разговори с аустријским министрима били прилика да се разговара о одличним економским успесима наше земље и великим аустријским инвестицијама у српску привреду. Оценио је да се интресовање за инвестиције наставља, да је разговарао са представницима компанија које послују у Србији, али и представницима нових компаније које желе да улажу у Србији. 

Истакао је да се нада да ће до краја године у посету Србији доћи и министар спољних послова Александер Шаленберг и министарка за дигитализацију и привреду Маргарет Шрамбек. 

Током посете Аустрији, министар се сусрео с епископом аустријско-швајцарским Андрејом који га је упознао с активностима СПЦ у Аустрији. Министар је обишао и меморијални комплекс Маутхаузен и положио венце на војничким гробљима Рајфердорф и Ашах. 

Министар је посету завршио разговором са амбасадором Лаоса који из Беча покрива Србију. Поручио је да су размотрили сарадњу две земље, али и да је упутио позив министру спољних послова  Лаоса да посети Београд приликом обележавања 60. годишњице Прве конференције несврстаних у октобру.