Министар Дачић уручио награде победницима на конкурсу за дечије радове на тему „Ја волим Србију“

29. мар 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић свечано је уручио награде победницима на конкурсу за дечије радове на тему „Ја волим Србију“, у Музеју српске дипломатије.

На иницијативу Генералног конзулата Србије у Њујорку, а у сарадњи са Сектором за јавну и културну дипломатију, расписан је конкурс за радове деце (есеје и песме), на којем је победило њих десеторо, троје из САД, а седморо из Србије.

Победницима конкурса министар Дачић је уручио књигу о Николи Тесли и том приликом се обратио присутнима. Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

„Драги ученици,

Велико ми је задовољство што сте данас код нас и што имам прилику да вам уручим ове симболичне награде за радове на тему „Ја волим Србију“.

Сви радови који су стигли на ову тему нашем Генералном конзулату у Њујорку, представљају додатни подстрек за све нас да своје послове радимо још одговорније, још боље и још преданије. Ваше дирљиве речи о томе колико волите Србију су наша обавеза – да учинимо све да код вас остане та љубав према нашој отаџбини и да останете овде и када будете одрасли људи, али и да ваши вршњаци широм света никада не забораве одакле су и да са поносом истичу своје српско порекло.

Драга децо,

На оваквим такмичењима не постоји победник, постоје само речи којима нам дајете задатак да учинимо све да наша Србија буде ваш дом којим ћете се поносити, држава која ће вам омогућити да растете срећни и безбрижни и да испуните све ваше потенцијале.

Надам се да ћете уживати данас у просторијама Министарства спољних послова, а верујем да ће неки од вас поново доћи у ову зграду, као наше дипломате.

Још једном вам честитам на дивним радовима и желим вам да наставите да учите и да се развијате, да волите своју Србију и да будете, као и до сада, понос ваших породица, места из којих долазите, али и читаве наше земље.“

Министар Дачић је, овом приликом, титуле Тесла амбасадора уручио америчком новинару Мајклу Фројдну, гркињи Иоани Батсијалу и генералном конзулу Републике Србије у Њујорку др Владимиру Божовићу.