Vozačka dozvola i osiguranje motornih vozila

Vozačke dozvole

Državljanin Republike Srbije koji poseduje vozačku dozvolu zemlje članice Evropske unije ili ili stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, za vreme svog privremenog boravka.

Stranac sa odobrenim stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji, kao i državljanin Republike Srbije koji se vrati iz inostranstva sa namerom da u Republici Srbiji stalno boravi, mogu na osnovu strane vozačke dozvole, da upravljaju motornim vozilom za vreme od šest meseci od dana ulaska u Republiku Srbiju.

Nije dozvoljeno u isto vreme koristiti dve vozačke dozvole izdate od strane dve države.

Više informacija možete pronaći na stranici sa najčešćim pitanjima.

Osiguranje vozila

Zelena karta (međunarodna karta osiguranja) je međunarodna isprava (potvrda) osiguranja od autoodgovornosti. Sam obrazac predstavlja dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Pribavlja se kod inicijalnog osiguravača i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja.

U junu 2011. godine, potpisan je Multilateralni sporazum kojim je Srbija postala član tzv. Podsistema registarske oznake. Potpisivanjem ovog sporazuma, koji je stupio na snagu 2012. godine, vlasnicima motornih vozila je omogućeno putuju u zemlje potpisnice bez obaveze da poseduju zelenu kartu.

Zemlje potpisnice Sporazuma su: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore, zeleni karton nije neophodan.

Zelena karta je i dalje neophodna za putovanje u jednu od preostalih zemalja Sistema zelene karte koje nisu članice tzv. Multilateralnog sporazuma: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, Tunis i Maroko.