Selaković: Odnose sa Svetom Stolicom treba intenzivirati i pokloniti im posebnu pažnju

19. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boravio je u zvaničnoj poseti Vatikanu, gde je imao odvojene razgovore sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

Ministar Selaković je naglasio da zaključak nakon sastanaka jeste da saradnja Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Svete Stolice treba da se intenzivira.

Šef srpske diplomatije je preneo da su razgovori sa monsinjorom Galagerom i državnim sekretarom Svete Stolice protekli u veoma otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, a da je dogovoreno da se već od početka sledeće godine nastave konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova.

Odlična je i dobra vest, naveo je šef srpske diplomatije, da je nakon ove posete napravljen i plan za nastavak naše intenzivne saradnje, čiji će prvi korak biti poseta nadbiskupa Galagera Srbiji koja se očekuje već krajem novembra.

Tom prilikom će, dodao je ministar Selaković, biti nastavljen dijalog sa MSP Srbije, ali to će biti prilika i za susret kako sa rukovodstvom naše zemlje, tako i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve da bi se nastavio dijalog koji postoji između dve crkve.

Ministar Selaković je naglasio da principijelna podrška koju Sveta Stolica ima po pitanju očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije jeste nešto što dodatno čini naše odnose značajnim i što daje jednu ozbiljnu šansu za njihovo unapređenje.

„Oba sastanka sam iskoristio kao priliku da sagovornike upoznam sa poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i da još jednom reafirmišem našu posvećenost dijalogu, kao jedinom diplomatski mogućem sredstvu u razrešenju kosovsko-metohijskog čvora”, naglasio je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je preneo da je na sastancima bilo reči i o drugim pitanjima u regionu, o onome što je značajno kako za Republiku Srbiju tako i za Svetu Stolicu.

„Govorili smo o nužnosti istorijskog otpočinjanja jedne nove faze saradnje između Srba i Hrvata, kao nešto čemu je Sveta Stolica i te kako naklonjena i to podržava i naročito ističući činjenicu da nerešena pitanja iz prošlosti u ovom trenutku opterećuju našu saradnju u budućnosti, a da to zasigurno nikome dobro doneti neće”, naveo je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, saradnju sa Svetom stolicom treba intenzivira.

„To je saradnja između dve države, Republika Srbija je sekularna država i ne mešamo je sa onom funkcijom Svete Stolice koja jeste u okvirima Rimokatoličke crkve”, naveo je ministar Selaković.

Za nas je, naglasio je šef srpske diplomatije, važno da državi koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koja podržava našu državu iako je izložena pritiscima da tu poziciju promeni, moramo da poklanjamo posebnu pažnju, da sa njom sarađujemo i da intenziviramo različite druge oblike saradnje.

Ministar Selaković je rekao da je tokom boravka u Vatikanu i u pripremama za posetu video koliko je njegovih kolega iz drugih većinski pravoslavnih država boravilo u poseti Svetoj Stolici i koliko njih ima intenzivan strukturni dijalog.

„Tu vrstu strukturnog dijaloga koji je kod nas održan samo jednom u maju 2019. i nikad više, rusko Ministarstvo spoljnih poslova praktikuje dva puta godišnje, a saradnja Svete Stolice i drugih pravoslavnih zemalja, kao što su prijateljski Kipar i Grčka, jeste nešto što je u fazi intenziviranja. Onda se pitate gde je tu Srbija. To je nešto čime moramo mnogo više da se bavimo u budućnosti, to je razlog što sam došao ovde”, istakao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, ova vrsta saradnje, dijaloga i komunikacije za nas je veoma važna, u pojedinim slučajevima i od vitalne važnosti tamo gde pravoslavni Srbi dele isti životni prostor sa rimokatolicima.
 
„Za našu državu je važno da sa onim što je nekada bila papska država, danas Sveta Stolica, odnosno Vatikan, imamo dobru, konstruktivnu i suštinsku saradnju”, zaključio je ministar Selaković.